17. 04. 2018 - 10:45
PERFEKCIONIST Opsjednut travom, brani igračima pizzu i sokove,...
907
Shares
PERFEKCIONIST Opsjednut travom, brani igračima pizzu i sokove, a izvodi ih na paintball i u kino

PEP GUARDIOLA

PERFEKCIONIST Opsjednut travom, brani igračima pizzu i sokove, a izvodi ih na paintball i u kino

Index.hr
17. 04. 2018 - 10:45
0
Shares

Manchester City osvojio je peti naslov engleskog prvaka u povijesti. Zato svi i pričaju o Pepu Guardioli, koji je jedan od postavljenih mu ciljeva ispunio u svojoj drugoj godini na Otoku. Njegova momčad dominirala je Premier ligom, vezala rekordnih 18 pobjeda, igrala napadački nogomet i posve zasluženo stigla do titule pet kola prije kraja. Katalonca neki vide kao jednog od najboljih trenera ikad, a drugi ga smatraju prevarom koja samo troši silne milijune (za dvije godine dobio 528 milijuna eura za transfere) i koja s Bayernom, a za sada ni sa Cityjem, nije uspjela stići do trofeja Lige prvaka, što je uvijek najvažnija zadaća. 

Ipak, jedno je sigurno, legenda Barcelone doslovce živi nogomet i vodi računa i o najmanjem detalju. Puno vremena poklanja taktici i ofenzivnom nogometu, ali i kemiji u momčadi te uvjetima u kojima ekipa trenira i funkcionira. Perfekcionist Guardiola naložio je da City prošlog ljeta preuredi svlačionicu u kružnu, a iznad mjesta za igrače piše: "Neki su rođeni ovdje, neki su ovdje dovedeni, ali ovo je mjesto koje zovemo dom." Stihovi su to pjesnika Tonyja Walsha posvećeni žrtvama bombaškog napada u Manchesteru prošlog svibnja.

city
 
Također, tijekom izlaska igrača iz svlačionice na travnjak uvijek svira ista pjesma, Wonderwall grupe Oasis, autora Noela Gallaghera, od malih nogu velikog navijača Cityja. Sve to kako bi igrači shvatili i razumjeli koliko navijačima znače klub i rezultati, što je Guardioli jako važno. Pepova opsesija ide toliko daleko da je po dolasku u klub organizirao sastanak s ljudima u upravi i tražio da visina trave bude 19 milimetara, kao što je to bio slučaj i u Barceloni te Bayernu. No na kraju je popustio pa visina trave može biti i do 23 milimetra.


 
Dalje, u trening-centru postoji teren posvećen praznom prostoru između braniča i bekova, a na njemu igrači svakog dana vježbaju napadačku taktiku. Ni tu nije kraj. Pep često treninge vodi u čarapama, a u kampu nema interneta, sve s ciljem da se igrači međusobno zbliže. Ishrana je posebna stvar. Guardiola igračima brani pizzu i sokove, a oni koji tijekom pauze dobiju koji kilogram više moraju za kaznu trenirati sami. Cijela ekipa mora komunicirati na engleskom jeziku, a nogometaši koji s tim imaju problem moraju ići na dodatne lekcije jezika. 

Katalonac tradicionalno voli pustiti igrače da spavaju kod kuće s obitelji noć prije utakmice, a ove sezone ih je znao izvesti i na paintball te u kino. Naročito im slobodan dan voli dati nakon nekog poraza, a tako je bilo poslije senzacionalnog ispadanja od trećeligaša Wigana u FA kupu. U vrijeme dok je vodio Barcelonu Pep je znao preko privatnog detektiva pratiti neke od igrača, poput Gerarda Piquea, kojeg je zbog njegovih čestih noćnih izlazaka želio smiriti. Jednostavno, jedan od najboljih trenera na svijetu ništa ne prepušta slučaju, a to se ove sezone barem na nekim frontovima itekako prepoznaje na terenu. 
View image on Twitter

Učitaj još novosti