16. 04. 2018 - 21:59
Odbojkaice BiH nikad jače: Osam internacionalki prihvatilo...
907
Shares
Odbojkaice BiH nikad jače: Osam internacionalki prihvatilo poziv, Zmajice mogu i do historijskog Eura!

ALIJA FATIĆ OPTIMISTA

Odbojkaice BiH nikad jače: Osam internacionalki prihvatilo poziv, Zmajice mogu i do historijskog Eura!

16. 04. 2018 - 21:59
0
Shares

Osam odbojkašica Bosne i Hercegovine koje nastupaju u inostranim klubovima već je najavilo svoj dolazak na okupljanje i nastup u reprezentaciji u kvalifikacijama za plasman na Evropsko prvenstvo 2019. godine. Predsjednik Odbojkaškog saveza Alija Fatić tvrdi da će bh. tim ovoga puta biti u nikad jačem sastavu, te da su već sada stvoreni svi potrebni preduslovi za prvi u istoriji plasman jednog odbojkaškog tima na Evropsko prvenstvo.

"Imamo sjajnu generaciju odbojkašica, imamo potrebnu energiju, entuzijazam i želju da napravimo pravu stvar. U razgovoru sa selektorom Goranom Nešićem dobio sam uvjeravanja da, ukoliko sve bude išlo po planu, možemo se nadati plasmanu na smotru najboljih ženskih seniorskih ekipa Evrope. Osam naših internacionalki, iskusnih igračica, koje nastupaju u nekim od najboljih klubova Evrope i svijeta već su dale svoj pristanak za nastup u reprezentaciji. Poziv će, naravno, dobiti i neke od najboljih iz domaćih klubova i vjerujem da zaista možemo napraviti jedan respektabilan tim. Nema više ucjena i sličnih stvari kao što su se dešavale ranije od strane nekih igračica, ali i klubova. Ko hoće da igra u dresu sa državnim grbom, moraće poštovati pravila", tvrdi Fatić.

Bh. tim svrstan je u Grupu F s Latvijom, Rumunijom i Španijom. Kvalifikacije počinju u avgustu prvom utakmicom u Rumuniji. Zatim slijedi meč u Kaknju s Latvijom i gostovanje selekciji Španije, koju će potom bh. odbojkašice ugostiti u Lukavcu i tako završiti avgustovski ciklus. Nastavak je u januaru, kada odbojkašice BiH igraju u Latviji, dok je šesto kolo na domaćem terenu s Rumunijom u dvorani "Mejdan" u Tuzli. 

"Odlučili smo se za 'Mejdan' jer smatramo da ćemo tada osigurati plasman i zato u jednoj velikoj dvorani proslaviti uspjeh. Okupljanje je 20. jula, a u sklopu priprema dobili smo poziv iz Grčke za odigravanje tri test utakmice kod njih. Ugovorena su i dva meča sa Crnogorkama", istakao je Fatić.

Prije kvalifikacija priliku za uigravanje reprezentativke BiH imaće i na Mediternskim igrama u Španiji od 21. juna do 30. juna.

"Prijavili smo ekipu za Mediteranske igre, s tim da tamo vjerovatno nećemo putovati u najjačem sastavu. Razlog je jer nastupa i Španija, koja je glavni favorit naše kvalifikacijske grupe i ne želimo da iz tih utakmica na Mediteranskim igrama dobiju neke eventualne za njih korisne informacije o nama", pojasnio je Fatić.

Internacionalke koje su prihvatile poziv su: Edina Begić (Monca, Italija), Sanja Kojić-Đurić (Aias Ejosnou, Grčka), Sonja Milanović (Spikers, Filipini), Adisa Hodžić (Univerzitetski klub USA), Verica Simić (Vasas, Mađarska), Dajana Bošković (Pita, Poljska), Arijana Okuka (Stela, Francuska), Ajla Paradžik (HVSE Sport, Mađarska). Poziv je prihvatila i Sonja Udovčić, koja nastupa za Univerzitetski klub iz SAD, ali je njen nastup upitan zbog povrede. Kada je riječ o muškoj odbojkaškoj reprezentaciji, Upravni odbor OS BiH ove sezone odlučio je za sva takmičenje prijaviti samo juniorsku ekipu iz koje će se graditi budući seniorski sastav, koji bi naredne godine trebalo nastupiti u Evropskoj ligi, pišu "Nezavisne".

Draženko Haračić više nije generalni sekretar Odbojkaškog saveza BiH. Sa funkcije je odstupio iz privatnih razloga zbog porodičnog preseljenja u Irsku, a izbor njegovog nasljednika biće izvršen nakon raspisanog konkursa.

"Haračić će u narednih godinu dana biti vezan za OS BiH u funkciji CEV supervizora. Riječ je o funkciji koja mu je dodijeljenja u znak zahvalnosti za dugogodišnji predan rad od 2010. godine", istakli su iz OS BiH.

Učitaj još novosti