14. 04. 2018 - 12:28
PLAYOFF NBA Lige NAJAVA - Istok
907
Shares
PLAYOFF NBA Lige NAJAVA - Istok

PLAYOFF NBA Lige NAJAVA - Istok

"Sport klub"
14. 04. 2018 - 12:28
0
Shares

U subotu na nedelju po srednjoevropskom vremenu počinje NBA plej-of, a za razliku od prethodnih sezona, Klivlend Kavalirsi na Istoku nisu apsolutni favoriti. Za početak, čekaju nas četiri zanimljive serije i verovatno nijedno "čišćenje".

Toronto Reptors (1) – Vašington Vizards (8)
 



Vrlo lako današnje NBA vreme možemo da nazovemo (i) vremenom bekovskih tandema, upravo jedan takav okršaj gledaćemo u ovoj seriji – Kajl Lauri i Demar Derozan na Džona Vola i Bredlija Bila. 

Prošle sezone Reptorse su namučili i Baksi, a Klivlendu ništa nisu mogli u drugoj rundi, tako da je to bio korak nazad u odnosu na sezonu 2015/2016, kada su ispali u finalu konferencije sa 4-2 od Kavsa.

Sa druge strane, Vizardsi su prošle sezone bili konačno kompletno zdravi i bili su na korak do konferencijskog finala, ali su ih u sedmoj utakmici zaustavili Seltiksi u verovatno najboljoj seriji prošlogodišnjeg plej-ofa. 

Tokom sezone razlika između dva tima se povećavala. Na krilima fantastičnih igara Derozana, ali i izvanredne klupe koja je najbolja u ligi, Reptorsi su došli do prvog mesta na Istoku, pozicije koja sa sobom nosi i izvesna očekivanja. Do sada se sa tim očekivanjima nisu dobro borili – dugo je već predmet šale činjenica da Toronto po pravilu gubi prvi meč u plej-ofu (sedam u nizu), kao i da Derozan i Lauri ne uspevaju da ponove partije iz ligaškog dela sezone. 

Vizardsi ove sezone nisu uspeli da ostanu zdravi, što je verovatno bilo i očekivano. Prvo Markif Moris kratko na startu sezone, a onda i Džon Vol (propustio 41 utakmicu) poremetili su kontinuitet i skor Vizardsa, koji su mnogo više oscilirali nego lani. Jedino dobro što se rodilo povredom Vola jesu neuporedivo bolje igre Tomaša Satoranskog u odnosu na ruki sezonu. Upravo Čeh može da bude značajan i da pokrene i ove godine lošu klupu Vašingtona, dok su Reptorsi po tom pitanju najbolji od svih plej-of ekipa, pa se malo u šali malo u zbilji provlačilo da bi cela klupa Toronta trebalo da dobije nagradu za šestog igrača godine.

Oto Porter opravdao je veliki novac koji je dobio, trojke šutira 44%, odličan je u odbrani i na putu je da postane kompletan igrač, a sada bi mogao da dobije zadatak da ograniči Derozanov učinak (osim što je prvi strelac, Derozan ima i 5,2 asistencija po meču, najviše u karijeri). Bil je ove sezone poneo još veći teret u odsustvu Vola, a Keli Ubre nije napredovao koliko se očekivalo i on je najveći žeton Vizardsa za bližu i dalju budućnost. Ipak, najviše će zavisiti od Vola, tj. od njegove sposobnosti da bude na nivou igara iz prošlogodišnjeg plej-ofa, ali i da održi druge uključenima i bolji protok lopte koji je doveo do toga da Vizardsi budu četvrti tim u ligi po procentu asistiranih koševa. Dalje, videćemo hoće li se Vašington "skupiti" posle čarki unutar ekipe koje su isplivale i u javnost. 

Sa druge strane, Reptorsi se više ne oslanjaju toliko na izolacije, protok lopte je bolji, šutiraju više trojki i u tom smislu treba odati priznanje treneru Dvejnu Kejsiju. Osim od svog udarnog tandema, Reptorsi umnogome zavise i od Serža Ibake, tj. od toga hoće li on na defanzivnom kraju parketa zaigrati onako kako je igrao u većem delu karijere (ove sezone to nije uvek bilo tako). Van Vlit je najprijatnije iznenađenje, a Si-Džej Majls ima veliki domet i može da bude još korisniji u plej-ofu, pritom je lak na okidaču kao što svi znamo. Takođe, s obzirom na to da i Vizardsi igraju sa klasičnim centrom (Marćinom Gortatom), biće prostora i za Jonasa Valančunasa. Reptorse defanzivno učvršćuju i Anunobi i Siakam, kao i sve bolji Peltl.

Ove sezone skor je 2-2 u međusobnim okršajima, ali to nema veliku važnost jer je Vol propustio sva četiri meča. 

Prognoza: Vizardsi imaju čime da naude Reptorsima, ali vredan i ispravan rad tokom sezone na kraju će pobediti. Reptors 4-2.

Klivlend Kavalirs (4) – Indijana Pejsers (5)
 



Turbulentna sezona Kavalirsa imala je samo jednu konstantu – Lebrona Džejmsa. I kada je bio natmuren i ljut na ceo svet, i kada je bio osokoljen renoviranjem tima posle Ol-star pauze, Lebron je bio nezaustavljiv u napadu i igra još jednu sezonu na MVP nivou. Međutim, problem Kavalirsa nije na toj strani parketa, već na defanzivnoj, gde su često delovali potpuno pogubljeno i neuigrano, što je donekle i logično zbog velikih promena i povreda, slabo su i trčali i dozvoljavali su sebe neke ponižavajuće poraze.

Trener Lu kaže da će odbrana izgledati znatno bolje u plej-ofu – Lebron će sigurno podići stepen gotovosti i od Ol-star pauze Kavsi su deveti u ligi po net rejtingu (razlika između ofanzivnog i defanzivnog), ali problemi u odbrani i dalje su evidentni (na nivou cele sezone pretposlednji su po defanizvnom rejtingu, nikada se nije desilo da jedan tako defanzivno loš tim osvoji prsten, a to je cilj Ksvsa). 

Uprkos tome, Kavsi su favorit u seriji sa najprijatnijim iznenađenjem sezone – Indijanom. Razlog je jednostavan, Lebrona nema ko da čuva, mada će to sigurno pokušati Lens Stivenson koji je imao uspeha u onoj čuvenoj seriji u kojoj je Hit jedva sačuvao živu glavu. 

Trebalo je ovo da bude sezona razvoja Majlsa Tarnera i ništa više za Indijanu, ali je Nejt Mekmilan složio odličan tim na krilima Viktora Oladipa, čoveka koji je procvetao sa loptom u rukama i slobodom u igri koju je dobio. Prosečno ubacuje 23,1 poen, uz 47,7% šuta iz igre, i vrlo je raznovrstan napadač. Oladipo je siguran za nagradu igrača koji je najviše napredovao i, iako se čini da Pejsersi nekada previše zavise od njega na obe strane parketa, ipak nije usamljen – Kolison i Tedijus Jang pokazuju da su prerano otpisani, Bogdanović je u startnih pet i drugi je strelac tima, Domantas Sabonis pronašao je mesto na kojem može da pokaže svoju igračku inteligenciju, ali Majls Tarner i dalje nije dovoljno konstantan i u poslednje vreme ponovo nije aktivan na skoku i prečesto se zadovoljava šutevima sa distance. 

Ako Indijana želi da ima šansu, Tarner će morati da zaigra čvršće i posvećenije, a Pejseri će verovatno morati i da igraju brže nego inače kako bi eksploatisala slabosti Kavalirsa i dodatno im narušila samopouzdanje.

Hemija u timu Kavsa nije bogzna kakva – Smit je nedavno rekao da mu nije jasno koja je njegova uloga, Tristan Tompson ima neuporedivo manji doprinos nego pre dve godine, a nekoliko novih igrača predvođeni Nensom, Klarksonom i Hudom (ima samo jednu sezonu) nemaju toliko iskustva u plej-ofu. Uz to, i povrede u kasnoj fazi sezone sprečile su ih da se još uigraju pred najvažnije bitke. 

Prognoza: Pejsersi su nadmašili sva očekivanja ove sezone, ali njihov put ovde se završava. Kavalirs 4-1.

Boston Seltiks (2) – Milvoki Baks (7)
 



Sastaju se dva tima sa potpuno različitim situacijama na klupi – Boston ima Breda Stivensa koji svake godine napravi novo malo čudo, a Baksi su otpustili Džejsona Kida i za sada im na klupi sedi Džo Pranti. 

Međutim, pred Stivensom je sada još teži zadatak nego inače – ostao je bez Hejvorda prvog dana sezone, u plej-ofu neće moći da računa na Kajrija Irvinga i na Danijela Tajsa, kao i na Markusa Smarta u prvoj rundi. Seltiksi jesu tim pre svega, ali pitanje je i koliko udaraca jedan tim može da podnese. Džejson Tejtum smatra da bi mogao da se izbori sa još većom odgovornošću, sada će dobiti priliku, neočekivano dobro uklopio se sa Džejlenom Braunom uzevši u obzir da su donekle slične konstitucije, ali Tejtum je kompletniji napadački, Braun bolji defanzivno (mada obojica sve brže idu ka tome da budu "ceo paket", pogotovo Tejtum), a Teri Rozir je u odsustvu Irvinga pružio odlične partije. Al Horford je lepak tima na obe strane parketa, tima koji je najbolja odbrana lige (defanizvni rejting 101,5), ali koji će od svih morati da dobije doprinos u napadu kako bi bio konkurentan – to uključuje i Markusa Morisa, Grega Monroa i ostale. Bez Irvinga, ofanzivni rejting Seltiksa je na nivou 25. tima u ligi. 

Za razliku od Seltiksa, koji su kao ekipa znatno više od zbira individualnih kvaliteta, utisak je da Baksi kao tim ne igraju ni približno dobro pojedinačnom talentu koji poseduju. Janis Adetokumbo još nije dobio plej-of seriju (0-2), sada uz sebe ima zdravog Džabarija Parkera, potcenjenog ali odličnog Krisa Midltona (20,1 poen po meču), kao i Erika Bledsoa koji treba da pokaže da može da bude značajan faktor u plej-ofu u kontinuitetu. Vraća se i Brogdon, inače vrlo značajan timski igrač koji radi mnogo korisnih, i vidljivih i “nevidljivih“ stvari, ali pitanje je u kakvom će stanju biti posle duže pauze. 

Baksi će želeti da igraju brže kako ne bi upale u kandže odbrane Seltiksa, a u tome će prednjačiti upravo Adetokumbo, koji je ove sezone imao najviše zakucavanja u tranziciji u ligi (57), a ove sezone je u četiri okršaja sa Seltiksima prosečno beležio 33,5 poena, 10,8 skokova i 5 asistencija. Od 16 ekipa koje su u plej-ofu, Milvoki je peti po postignutim poenima iz kontre. Zato Seltiksi ne smeju mnogo da gube lopte, u čemu su inače u sredini lige, pošto u pozicionom napadu Baksi nemaju čime da rašire odbranu Bostona jer uglavnom nisu dobri šuteri za tri poena. 

Baksi bi trebalo da budu dobar defanzivni tim, ali to nisu postali ni posle odlaska Kida i njegovog sistema sa mnogo preuzimanja. Sada se oslanjaju na napad (sedmi u ligi), a postavlja se pitanje ko će čuvati Janisa? U mečevima u ligaškom delu sezone to je najčešće činio Horford, što ima smisla jer Adetokumbo još nije pretnja u šutu i Horford može da se odalji, ali verovatno će o Grku brinuti i Braun, možda i Odžuli u nekom kratkom intervalu. 

Prognoza: Ukratko – Boston ima sistem, a Milvoki u ovom trenutku veći individualni talenat. To često može da bude prevaga u plej-ofu, možda bude i ovoga puta. Teško za predviđanje, ali neka bude iznenađenje. Baks 4:3.

Filadelfija Seventisiksers (3) – Majami Hit (6)
 



Sudar tima o kojem se mnogo piše i govori i čijim mladim zvezdama se projektuje budućnost u Kući slavnih sa timom koji nije sastavljen od velikih imena i koji igra možda i najdisciplinovaniju košarku u ligi. 

Siksersi su u seriji od 16 pobeda, doduše 13 u duelima sa ekipama koje su ostale bez plej-ofa, ali devet uzastopnih trijumfa bez Džoela Embida niko ne bi “dao“ Fili. Džo-Džo verovatno neće igrati u prvom meču zbog problema sa okom i, ako ne uspe da se oporavi u dogledno vreme, Siksersi će imati ozbiljan problem jer je on njihov najbolji igrač i u napadu i u odbrani. 

Iako je statistički gledano obema ekipama oslonac odbrana, Filadelfija je bolja i po ofanzivnom i po defanzivnom rejtingu, a i stilovi igre im se razlikuju, pre svega tempo jer Siksersi vole bržu igru i trudiće se da je nametnu. 

Hasan Vajtsajd žalio se što ne igra kada se lome mečevi na račun smol-bol postava, a direktni sudar sa Embidom trebalo bi da mu donese minute i priliku da pokaže zašto je jedan od boljih defanzivnih centara u ligi, barem u odbrani jedan na jedan. 

Drugi momak od kojeg zavisi igra Filadelfije jeste Ben Simons, koji ima najviše dodira sa loptom u celoj ligi, čak ispred i Hardena i Džejmsa. Ne šutira iz velike daljine, ali završava akrobatski oko obruča obema rukama, permanentni je mismeč jer je ili brži ili viši od direktnih rivala, ima odličan pregled igre i može da brani četiri različite pozicije. Verovatno će mu Majami sada još više nego inače provocirati šut, plej-of je ipak još neistražena teritorija za Australijanca. 

Dario Šarić perfektno je nadgradio ruki sezonu, krpi sve rupe koje nastanu i trener Bret Braun ima veliko poverenje u njega. Kovington je defanzivni specijalista sa dobrim šutom za tri, mada sa sumnjivom selekcijom šuta, a veterani Ersan Iljasova i Marko Belineli idealno su se uklopili i, uz Redikovu meku ruku, doneli još širine za Simonsove prodore i Embidovu igru na niskom postu. Iks faktor, kao i na brojnim utakmicama, mogao bi da bude Ti-Džej Mekonel, čiju odbranu i pregled igre mnogi bez razloga potcenjuju. 

Ali Hit sa Erikom Spolstrom uvek pronađe način da bude konkurentan, pa je tako i sada, uprkos povredi Diona Vejtersa posle 30 utakmica u sezoni. Prošle sezone plej-of im je izmakao za dlaku u neobičnim okolnostima, ali ovaj put nije – napadački teret ravnomerno je raspoređen i sistem je ispred pojedinca, pa tako posle najboljeg strelca Dragića (17,3 poena po meču) slede još čak sedmorica igrača (ne računajući Vejtersa) sa dvocifrenim brojem poena u proseku.

Džejms Džonson može da kreira za druge i uglavnom je koncentrisan na “sve pomalo“, ali i te kako ume da zaređa sa pogocima (to je Denver dobro osetio), Keli Olinik je efektan i pruža veliki broj opcija u napadu Hita otkad je poboljšao i ulaz, Elington šutira trojke 39,2% na 7,5 pokušaja i ne sme biti ostavljen sâm, Džoš Ričardson lepo snima rupe u odbrani i izvrstan je defanzivac… Dobro će doći i Vejdovo plej-of iskustvo, kao i odbrana Džastisa Vinsloua, potencijalno i rukija Bama Adebaja. 

Od svih plej-of timova, samo Hjuston i Juta dozvoljavaju manje ofanizvnih skokova od Hita, a Siksersi su drugi po procentu uhvaćenih lopti u napadu, pa bi upravo pod obručima mogla da se vodi ključna bitka – i između dva centra viša od 215 cm, što danas retko viđamo, ali i između celih ekipa. 

Prognoza: Biće ljuta borba, očekujem i dobru košarku za oko. Siksers 4-3, 4-2 ako se Embid oporavi na vreme. 

U subotu ujutru čeka vas najava plej-of serija na Zapadu, a u međuvremenu i podkast posvećen NBA plej-ofu.

Učitaj još novosti