14. 04. 2018 - 12:20
PLAYOFF NBA Lige NAJAVA - Zapad
907
Shares
PLAYOFF NBA Lige NAJAVA - Zapad

PLAYOFF NBA Lige NAJAVA - Zapad

"Sport klub"
14. 04. 2018 - 12:20
0
Shares

Posle najave plej-of serija na Istoku, kao i NBA podkasta, donosimo vam i najavnu analizu svih parova na Zapadu. U dve serije favoriti su izraženi, a u preostale dve verovatno će biti "kocka". 

Houston Rockets (1) - (8) Minesota Timberwolves
 



Biće to duel, uz Golden Stejt, najboljeg napada u ligi, i odbrane od koje je samo Klivlendova lošija među svim učesnicima plej-ofa. Rokitsi su već neko vreme znali da su prvi na Zapadu, a Vulvsi su doigravanje obezbedili u produžetku meča poslednje večeri ligaškog dela sezone.
Džejms Harden je najverovatniji MVP, a njegov tandem sa Krisom Polom funkcioniše bolje nego što je iko mogao da pretpostavi – od nekoliko blokvaster trejdova letos, tome su se ljudi najviše čudili, ispostavilo se bez razloga. Ipak, tek predstoji ono najvažnije – Hjuston ne krije da je cilj titula, a u plej-ofu su i Harden i Pol imali svoje mračne momente, CP3 nikada nije igrao finale konferencije.
Za razliku od prošle sezone kada je napad jedini postojao, sada je dolaskom Pola, Takera i Mba a Mutea (on propušta prvu rundu) ojačana i odbrana Rokitsa, koji su šesti po defanzivnom rejtingu u ligi. U tom smislu je važan i Ariza, Kapela postepeno napreduje i već sada je idealan napadački dodatak za napad iz pik-en-rola sa Hardenom i Polom, a u skoku i zaštiti obruča je među boljima u ligi. Sada će imati pravi test u vidu Taunsa. 

Džerald Grin se lepo uklopio, plej-of iskustvo donosi i Džo Džonson, a Erik Gordon je među najboljim šestim igračima u ligi, verovatno najbolji uz Lua Vilijamsa, i treći je strelac tima. 

Rokitsi su odmorni i motivisani da pokažu da misle ozbiljno kada govore o tituli i zato odmah od njih treba očekivati pun gas. Vuvlsi su umorniji, igraju sa kraćom rotacijom cele sezone, Batler se tek nedavno vratio posle operacije kolena, a veliko je pitanje je može li Minesota kao loš defanzivni tim da se izbori sa Hjustonom u punom naletu. Trener Tibodo doveo je Batlera i Gibsona iz svojih Bulsa u nadi da će učvrstiti odbranu, što se nije dogodilo. Uprkos plasmanu u plej-of, igra Minesote ne oduševljava, timu treba dve ili tri lopte, a i Vigins i Tauns su u nekim delovima sezone iskazivali nezadovoljstvo brojem svojih šuteva. 

Batler će pokušati da zaustavi Hardena, možda delom i bude uspešan u čuvanju, ali “uspešan“ kada se čuva Harden znači da će se njegov gigantski učinak malo umanjiti ili da će imati nešto lošiji procenat šuta. To u krajnjem zbiru ne bi trebalo mnogo da utiče na ishod jer Hjuston ima mnogo rešenja u napadu – stvaranje pozicije za šut za tri u ranom napadu, uvlačenje Taunsa u pik-en-rol i razna otvaranja odatle, igru jedan na jedan iz koje sledi i realizacija i dodavanje (zbirno su Harden i Pol asistirali za više od 500 trojki ove sezone). 

Minesota je ove sezone veoma dobra u ofanzivnom skoku, treća je od svih plej-of timova, a Rokitsi hvataju u proseku četiri od pet lopti pod svojim obručem (najbolje među plej-of ekipama), paće i ta dinamika biti važna za ishod. 

Prognoza: Vulvsi ne šutiraju mnogo trojki, ali sada moraju da se nadaju da će šut proraditi ako misle ofanzivno da se nose sa Rokitsima u dužim intervalima pošto je teško da ih defanzivno mogu zaustaviti. Minesota ima odlične individualce i to može da im donese neizvesne završnice, možda i jednu pobedu, ali Hjuston se ove sezone ne šali i želi to da pokaže. Rokits 4-1.

Oklahoma Siti Tander (4) – Juta Džez (5)
 



Potencijalno najzanimljivija serija u prvoj rundi. Tander je veoma nepredvidljiva ekipa koja je ove sezone gubila od najgorih, a dobijala najbolje timove u ligi. Ne boje se kontakta, prvi su po procentu uhvaćenih ofanzivnih skokova i prvi su po presečenim loptama i pokupljenim ničijim loptama, što nam, nasuprot opštem mišljenju, govori da je Oklahoma Siti borben i defanzivno angažovan tim (deseti su u ligi po defanzivnom rejtingu).

Ipak, njihova odbrana i te kako trpi od povrede Andrea Robersona (sa njim su bili u Top 5 defanzivnih timova), a Karmelo Entoni je defanzivno ove sezone bio užasan i to je ono što će Juta najviše pokušati da eksploatiše kako bi došla do poena koje inače ne postižu tako lako (15. u ligi po ofanzivnom rejtingu). Sa Entonijem i bez Robersona, Tander dopušta 113,4 poena na 100 poseda, što bi bilo najgore u ligi.

Zanimljiv će dakle biti način na koji će Bili Donovan pokušati da sakrije Entonija, kao i da li će neko dobiti više minuta ako Melo bude loš u napadu kao što je umeo da bude. Konkurencija nije baš neka (Paterson, Grant, Hjustis, Ferguson…), a povreda Korija Bruera dodatno otežava situaciju. Dalje, biće interesantno videti na koji način će Vestbruk i Džordž deliti napadačku odgovornost u plej-ofu, pogotovo u neizvesnim završnicama, kao i to da li će Džordž čuvati najboljeg strelca Jute – rukija Donovana Mičela (20,5 poena po meču).

Mičel je dobio odrešene ruke u napadu, eksplozivan je, hrabar i raznovrstan napadač koji ofanzivno nosi Jutu, ali je preporod Džeza ipak počeo povratkom Rudija Gobera u postavu. Kvin Snajder napravio je disciplinovanu ekipu koja timskom odbranom frustrira rivale, ali Francuz je ipak defanzivni stožer i najzaslužniji za to što je Juta tik iza Bostona u borbi za najbolji odbrambeni tim u ligi. Po Goberovom povratku Juta ima skor 30-8 i u tom intervalu prima neverovatnih 97,4 poena na 100 poseda. 

Vestbruk ne voli da igra protiv Rubija, koji je svoj na svome u Juti, a čak i trojke šutira dobro – 35,2% u sezoni, oko 40% posle Božića, dok je Džo Ingls na 44% šuta za tri i neprocenjiv je za ono što Juta radi i u napadu i u odbrani, a u tom smislu je i Dže Krauder pronašao mesto pod suncem. Vestbruk ove sezone trojke šutira 29,8%, što će Džezeri sigurno uzeti u obzir kod planiranja odbrane. 

Kao što smo spomenuli, i Tander poseduje defanzivne adute, Adams je drugačiji, ali samo za nijansu lošiji defanzivac od Gobera – uz svu priču oko bekovskih linija, vrlo je moguće da centri budu ti koji donesu ključnu prednost svom timu. 

Prognoza: Tander je dobio sva četiri ovosezonska meča, ali sva četiri u periodu sezone kada Juta nije bila ovo što je sada. Očekujte dramatičnu seriju u kojoj se možda sve svede i na jednu loptu. Tander 4-3.

Golden Stejt Voriors (2) – San Antonio Spars (7)
 



Branilac titule igraće bez Stefa Karija, a tim Grega Popovića bez Kavaja Lenarda. Kandža je esencijalan za Sparse, sa njim su legitimni kandidat za titulu, bez njega su bili tim za koji nikome nije bilo jasno kako igra tako dobro. U završnici sezone konačni su popustili, ali su ipak izborili plej-of uprkos tome što prvi put posle 18 godina nisu upisali makar 50 pobeda. 

Ipak, i Voriorsi su drugi tim bez Karija – sa njim u timu imaju skor 41-10, bez njega 17-14, mada jeste teško zaključiti mnogo toga o Golden Stejtu koji je ligaški deo sezone odigrao pod ručnom, pogotovo završni deo, i koji je dosta utakmica odigrao i bez nekoliko ključnih igrača (Durent je propustio 14, Grin 12, Tompson 9 utakmica). 

Interesantno je da su Voriorsi u donjoj polovini lige po broju šuteva za tri poena, ali su prvi po procentu uspešnosti (39,1%). Sa druge strane, među plej-of timovima jedino Seltiksi i Siksersi bolje brane liniju za tri poena od Sparsa, koji su ukupno četvrta odbrana ligaškog dela sezone, tako su i “preživeli“ bez Lenarda.

Golden Stejt je dobio tri od četiri meča u regularnom delu, i to uglavnom posle slabih početaka, što Ratnici sada sebi neće dozvoliti. 

Razvoj Dižontea Mareja dobra je vest za Sparse, a Golden Stejt biće mu pravi test na obe strane parketa. Deni Grin jednom prilikom je rekao da je Kevina Durenta najteže čuvati, a sada će imati upravo taj zadatak, dok će defanzivno važana biti i Kajl Anderson, kao i cele sezone. Veterani Đinobili i Parker biće smireni kada se mečevi lome, baš kao i Rudi Gej, ali pitanje je mogu li Sparsi dotle uopšte da doteraju – to će najviše zavisiti od Lamarkusa Oldridža, koji ove sezone igra kao preporođen i beleži 23,1 poen po utakmici, U prošlosezonskoj seriji sa Voriorsima LA se “raspao“ i to će mu biti dodatni motiv. 

Videćemo kako će Ker i Popović kombinovati postave i koliko će Gasol i Oldridž moći da provode vremena zajedno na terenu, pošto Voriorsi žive na smol-bolu. 

Oni optimističniji nadaju se da bi Lenard mogao iznenadno da se vrati – to je malo verovatno, ali čak i da se dogodi, doprinos ne bi odmah mogao da mu bude na nivou pravog Lenarda. 

Prognoza: Izranjavani Sparsi već su mnogo postigli ove sezone, Voriorsi će biti željni da pokažu da se jesu čuvali za doigravanje, a Durent da dokaže da može da nosi i ovaj tim na svojim leđima. Voriors 4-1.

Portland Trejlbejzers (3) – Nju Orleans Pelikans (8)
 



Demijan Lilard i Si-Džej Mekolum u nekoliko intervjua govorili su o tome kako ne obraćaju pažnju na to što drugi potcenjuju domete njihovog tima – mnogi su smatrali da će se Blejzersi boriti do kraja za mesto u plej-ofu, ali oni su serijom od 13 uzastopnih pobeda doigravanje obezbedili mnogo ranije. Pri kraju su malo popustili, ali su u direktnom duelu za treće mesto dobili Jutu poslednje večeri.

Najveća razlika u odnosu na prošlu sezonu jeste odbrana – Nurkić je tu od početka, Harkles igra odlično, a trener Teri Stots želi da odbranom da se postara da njegov tim prima što manje lakih poena. Blejzersi su sada završili osmi po defanzivnom rejtingu i taj nivo odbrane biće im potreban protiv Pelikansa koji igraju u ultrabrzom ritmu i imaju u timu jednog od najboljih igrača lige u Entoniju Dejvisu.

Demijan Lilard vukao je tim ove sezone, zaslužio mesto u MVP priči i ima reputaciju igrača koji se ne plaši velikih trenutaka. Sada je pravi trenutak da zasija i da predvodi svoj tim, ali biće mu potrebna pomoć i ostalih. Mekolum je konstantan strelac i igrač koji ponovo najviše trči u proseku u celoj ligi, a udarnom tandemu Blejzersa suprotstaviće se Džru Holidej i Radžon Rondo. 

Rondo je prošle godine u dresu Bulsa zablistao protiv Seltiksa i ko zna šta bi se desilo da se nije povredio na 2-0 (posle je Boston dobio 2-4), dok je Holidej u odsustvu Kazinsa drugi strelac tima, jednako dobro igra i sa loptom i bez nje, a i defanzivno je izuzetno važan za Pelikanse, što potvrđuje i statistika. 

Nikola Mirotić je u startnoj petorci i u poslednjih pet utakmica pogađa iz svih pozicija (49-88 iz igre) – ako nastavi sa takvom igrom, mogao bi da bude iks faktor u seriji u kojoj će logično najveći fokus odbrane Blejzersa biti na Entoniju Dejvisu.

Posle povrede Kazinsa neki su otpisali Pelikanse, ali je Obrva dodatno podigao nivo igre, izborio se sa pritiskom i odveo svoj tim u plej-of. Sila je na obe strane terena, prosečno beleži 28,1 poen, 11,1 skokova i 2,6 rampi – Nurkića će napadati u pik-en-rolu, pik-en-popu i licem ka košu, pa Bosansku Zver čeka jako težak posao. Ipak, Nurkić je snažan, mobilan za svoju konstituciju i Blejzersima će biti potreban on u svom najposvećenijem i najagresivnijem izdanju.

Blejzersi će biti bez Harklesa, a u tako neizvesnoj seriji svaki igrač je dragocen. Videćemo čiji će “sporedni“ košarkaši izneti pritisak – Mur i Miler treba da donesu širinu jer igra Pelikansa i prostor za Dejvisa zavisi i od šuta za tri poena, a na drugoj strani Aminu radi dosta korisnih stvari defanzivno i pogađa 37% trojke, Evan Tarner igra promenljivo, dok je Nejpir izrastao u dobrog rezervnog pleja. 

Prognoza: Lilard jeste dobio jednu plej-ofu seriju, uz pomoć povreda Grifina i Pola, dok je Dejvis samo jednom igrao plej-of (0-4 protiv Voriorsa). Obojica žele da se pokažu na najvećoj sceni, obojica imaju i kvalitet i igračku drskost. Očekuje nas veoma neizvesna serija. Blejzers 4-3.

Houston Rockets Minnesota Timberwolves Golden State Warriors San Antonio Spurs Oklahoma City Thunder Utah Jazz Portland Trail Blazers New Orleans Pelicans

Učitaj još novosti