09. 04. 2018 - 20:11
Protiv Chelseaja nije bilo travke na terenu u koju nije...
907
Shares
Protiv Chelseaja nije bilo travke na terenu u koju nije zagazio: Otpisali su ga, a on je Valverdeov zlatni dečko

IVAN RAKITIĆ

Protiv Chelseaja nije bilo travke na terenu u koju nije zagazio: Otpisali su ga, a on je Valverdeov zlatni dečko

Germanijak
09. 04. 2018 - 20:11
0
Shares

Barcelona pod Ernestom Valverdeom grabi nezaustavljivo ka novom naslovu prvaka i čini to vrlo uvjerljivo, naprotiv, gotovo je neprepoznatljiva u odnosu na prošlogodišnju momčad. Novi trener dao je novi vjetar u leđa Leu Messiju i Luisu Suarezu, ali čovjek koji je pod njegovom palicom doživio najveći preporod definitivno je Ivan Rakitić.

Igrač koji je lani kod Luisa Enriquea bio samo jedan od veznih igrača, kod Valverdea je srce veznog reda, kotačić koji pokreće sjajan katalonski stroj koji ove godine ponovno melje sve pred sobom u domaćim natjecanjima. Rakitićeva minutaža ni prošle sezone nije bila loša s obzirom na Enriqueovu rotaciju u vezi, ali ove sezone je nezamjenjiv, naime treći je igrač s najvećom minutažom u Barcinoj momčadi i jedan od najboljih… Rakitićeve kretnje protiv Leganesa:

1

O njegovoj transformaciji Germanijak je već pisao ranije ove sezone, ali sad je naša tvrdnja dobila još jednu potvrdu. Raketa je u prvoj sezoni pod Enriqueom bio takozvani „box to box“ veznjak, odnosno igrač koji trči od kaznenog prostora do kaznenog prostora i svojim proigravanjem napadačima otvara prostor za gol, ali ove godine igra mnogo dublje, praktički kao zadnji vezni.

Mnogo je dalje od suparničkog kaznenog prostora, a dokaz je činjenica kako je ove sezone proveo više na vlastitoj polovici od Barcinog „osigurača“ vezne linije – Sergija Busquetsa. Čak i kad pomaže napadu Rakitić se kod španjolskog stručnjaka puno bolje postavlja kad treba vratiti posjed lopte i to čini sve bolje iz utakmice u utakmicu. Rakitićeve kretnje protiv Athletic Bilbaa:

2

Rakitićeve kretnje protiv Chelsea:

3

Prije nekoliko sezona Katalonci su se riješili tad perspektivnog Yaye Tourea, a nešto kasnije i Alexa Songa, igrača koji su trebali pokrivati tu poziciju, baš zato jer su imali Busquetsa, ali zato nije imala rezervnu soluciju u slučaju njegove ozlijede. Godinama su tražili adekvatnog čovjeka koji bi mu olakšao posao ili barem preuzeo dio njegovih minuta, a ispalo je da je taj čovjek bio upravo hrvatski reprezentativac.

Kako je Busquets dobio bolovanje Valverde je isprobao Rakitića na toj poziciji i sad ga više ne želi maknuti jer bivši igrač Schalkea, Basela i Seville ima fantastičnu statistiku, naime najbolji je trkač Barcelone u Ligi prvaka s 83 pretrčana kilometra dosad. Uostalom, zadnjeg veznog znao je igrati i pri početku karijere u Schalkeu pa mu ona nije ništa novo, stoga nije riječ o njegovoj igračkoj revoluciji, nego reevoluciji...

Upravo protiv Chelsea pokazao je kakva pluća ima jer valjda nema travke na terenu u koju nije zagazio na susretu protiv engleskog prvaka. Enrique ga je doživljavao više kao momčadskog igrača i nije mu prepuštao naslovnu ulogu pokraj Messija, Neymara i ostalih jer ga je, čini se, doživljavao kao samo jednog iz momčadi, Valverde mu je dao glavnu riječ i potpuno pogodio.

Učitaj još novosti