13. 03. 2018 - 16:09
Kako je Zidane riješio Realovu krizu: Razgovori, kazne,...
907
Shares
Kako je Zidane riješio Realovu krizu: Razgovori, kazne, rituali i pravila ponašanja

JURE 3. VEZANU LIGU PRVAKA

Kako je Zidane riješio Realovu krizu: Razgovori, kazne, rituali i pravila ponašanja

Germanijak.hr
13. 03. 2018 - 16:09
0
Shares

Uvijek smo vjerovali u Zidanea, rekao je Sergio Ramos nekoliko minuta po eliminaciji PSG-a u Ligi prvaka, utakmice koja je mogla presuditi aktualnom treneru Real Madrida. Da je Zizou slučajno ispao, ostao bi bez posla, a ovako je opet kralj....

„Suludo je sumnjati u njega,“ rekao je Luka Modrić.

Činjenica jest, tvrde klupski insajderi, da nikad ni jedan trener Reala nije imao takvu podršku svlačionice, ni najzagriženiji klupski kroničari ne sjećaju se kad je skupina igrača bila tako posvećena nekom cilju, tako ujedinjena i s tako savršeno raspoređenim ulogama u momčadi.

Zidane je pod kontrolom puno više nego što se to čini, njegov je autoritet neupitan i može samo narasti jer je davno prestao biti „otkačeni ujak“ i vodi svoje igrače poput generala, a njihov napredak je očigledan. Toga su svjesni i sami igrači koji tvrde kako se učinkovitost njegovog načina menadžmenta momčadi najbolje vidjela nedavnim izlaskom iz krize prouzročene lošim rezultatima u domaćim natjecanja.

No, smirio ju je kad je bilo najvažnije, uoči okršaja s PSG-om u Ligi prvaka, čime je dokazao da može umiriti najveće svjetske nogometne zvijezde, odnosno donijeti mir u najbučniju svlačionicu na kugli zemaljskoj.

Nije lako biti vođa, njegov posao je kažnjavati kad mora i donositi ključne odluke, Zidane sve to radi, ali bitan je način na koji to radi. Kako radi s gomilom napuhanih egoista mora imati takta kad umiruje pojedince, a za to mu najbolje koristi iskustvo iz igračke karijere. I sam je dijelio svlačionicu s hrpom zvijezda te je valjda nešto naučio gledajući svoje bivše trenere kako ih „hendlaju“.

Sad na taj način pokušava vratiti Garetha Balea i Isca, ali pažljivo biranim riječima podrške vratio je u život Marca Asensija, Jamesa Rodrigueza, Pepea, Varanea…

PSG je sasvim suprotan primjer, Emery je posjeo Di Mariju na klupu na Santiago Bernabeu i Argentinac je pozelenio i naljutio se kao primadona, tako jako da je cijela nacija znala kako nije sretan činjenicom što neće igrati… Zizou je isto učinio s Baleom, koji ima nešto više srebrnine u karijeri od pompoznog argentinskog nogometaša i igra za malo ozbiljniji klub, pa nije rekao ni riječ o tome.

Cavani se zakačio s Neymarom oko izvođenja jedanaesterca, a Ronaldo bez ijednog povišenog tona prepustio je najstrožu kaznu Benzemi.

To su samo neki od primjera, jasno, nisu ni u Madridu svi sretni, ali nitko ne kmeči preko medija. Spremni su za Zidanea hodati po žeravici baš kao što je i on spreman u bilo kojem trenutku učiniti sve za njih. Uvijek će stati iza njih ma koliko loše igrali nikad neće čuti ni jednu lošu riječ o bilo kome od njih.

U svlačionici Reala ne postoji slučaj Isco ili slučaj Bale, svjesni su da je momčad sastavljane od ponajboljih svjetskih nogometaša i da u bilo kojem trenutku mogu ostati bez mjesta u momčadi, kako neki novi klinci poput Asensija i Vazqueza kucaju na vrata udarne momčadi, no nitko si ne broji minute, nego strpljivo čeka svoju priliku.

Ljudi upoznati sa stanjem u momčadi tvrde kako ga je momčad otkrila kao trenera u Cardiffu, prekretnica je bila veliko finale Lige prvaka protiv Juventusa lani. Na treninzima uoči te utakmice uvježbavali su tri taktičke situacije za ulazak u prostor i uspjeli ih izvesti sve tri u finalu. Čak tri od Realova četiri gola plod su savršeno uigranih, pripremljenih i na kraju izvedenih Zidaneovih zamisli na terenu. Svaki put kad se netko u klubu zapita bilo što u vezi Zizouove stručnosti – izrecitiraju mu tu anegdotu.

Igrači ga vole i zato što je relativno mlad za trenera te im je i generacijski blizak, ali u kampu vrijedi ona stara „družba je družba, a služba je služba“ i francuski trener vrlo odlučno trenira strogoću po tom pitanju, primjerice, nakon svakog treninga u prostorije kluba vraća se kroz drugačija vrata nego igrači, najvažnija mu je privatnost jer te trenutke koristi kako bi se smirio ili podigao uoči razgovora s nekim od igrača.

S njima razgovara isključivo u privatnosti vlastita ureda, nikad ih ne kritizira pred drugima i uvijek im sve govori u lice, bez svjedoka, bez tabua. Razgovori traju oko sat vremena i dotiču se nogometnih, ali i privatnih tema, priča se i o njima jer Zizou smatra kako je igračko raspoloženje na terenu usko povezano s njegovim životom unutar vlastita četiri zida.

Baš takav pristup izvukao je Real iz prve rezultatske krize u Zidaneovoj karijeri na Realovoj klupi, Kraljevski klub vratio se na pobjednički kolosijek i postavio temelj za treći uzastopni naslov u Ligi prvaka. Prvu prepreku u 2018. godini uspješno su apsolvirali i neustrašivo grabe prema novoj, ujedinjen iza velikog vođe Zidanea…

(Germanijak.hr)

Učitaj još novosti