22. 02. 2018 - 10:48
Čelnici Općine Centar i Nogometnog saveza razgovarali o...
907
Shares
Čelnici Općine Centar i Nogometnog saveza razgovarali o modernizaciji stadiona Koševo

U UKUPNOM IZNOSU OD MILION KM

Čelnici Općine Centar i Nogometnog saveza razgovarali o modernizaciji stadiona Koševo

22. 02. 2018 - 10:48
0
Shares

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima održao je jučer sastanak s predstavnicima Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine o modernizaciji stadiona "Koševo" i ispunjavanja kriterija koje propisuje FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica. Jasmin Baković, generalni sekretar Saveza je ovom prilikom kazao da je ovaj savez pokrenuo aktivnosti na pripremama za utakmice naše A reprezentacije u narednim kvalifikacionim takmičenjima koje organizuje UEFA, a to su Liga nacija koja počinje u septembru ove godine i od naredne godine kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

"Najveći problem bh. fudbala je stadionska infrastruktura za odigravanje međunarodnih utakmica kako reprezentacije tako i klubova. Kako je planirano, UEFA će uputiti stručni ekspertni tim koji će posjetiti našu zemlju, najvjerovatnije 16. aprila ove godine, koji će napraviti analizu stanja na stadionima u našoj zemlji, na osnovu čega će utvrditi koji je to stadion najpodesniji za odigravanje međunarodnih utakmica. Pored stadiona na Koševu u uži izbor su ušli stadion Bilino polje u Zenici kao i stadion na Grbavici. Krovna fudbalska organizacija podiže standarde i pooštrava kriterije, stoga pred nama predstoji mnogo posla", objasnio je Baković.

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom predstavnicima Saveza predstavio konkretne korake koje je poduzela Općina Centar na modernizaciji stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu, projekat kojeg zajednički finansijski podržava zajedno sa Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo u ukupnom iznosu od milion KM. 

"Naše opredjeljenje jeste da stadion na Koševu dovedemo do nivoa za odigravanje međunarodnih utakmica, a taj proces vodimo na dva kolosijeka. Putem Centra za sport i rekreaciju i uz podršku Općinskog vijeća Centar provedena je procedura za pojačanje rasvjete na reflektorima i sportskom semaforu i sa istekom roka za žalbe uskoro očekujemo početak radova što bi moglo biti završeno u roku od 30 dana. Također je objavljen javni poziv za odabir izvođača radova na opremanju sobe za centralno upravljanje sistemom sigurnosti na stadionu. Osim toga, planiramo uraditi proširenje prostora sa klupama za smještaj stručnih štabova i rezervnih igrača, kao i urediti prostor površine od 150 metara kvadratnih za zagrijavanje rezervnih igrača. U narednom koraku u saradnji sa Nogometnim savezom BiH, za šta planiramo obezbijediti novčana sredstva rebalansom budžeta, idemo na zamjenu kompletne travnate površine i tada ćemo pokušati naći rješenje da uvedemo grijanje na travnjaku stadiona", kazao je Ajnadžić.

Općina Centar je također objavila otvoreni javni međunarodni poziv za iskazivanje interesa za modernizaciju stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu koja bi, osim obnove stadiona, predvidjela izgradnju hotela, šoping centra, podzemnih garaža, bazena, te poslovnih prostora. Također je planirano da se na postojećem atletskom poligonu izgradi atletska staza, u skladu sa standardima Svjetske atletske federacije, s osam traka i 5.000 mjesta za gledaoce, što bi se moglo realizirati po sistemu koncesije ili javno-privatnog partnerstva.

Sastanku su također prisustvovali Nihad Hodžić i Adnan Đemidžić iz Nogometnog saveza BiH, dok su u ime Općine Centar osim predstavnika općinskih službi prisustvovali: vijećnica Sonja Akšamija, savjetnik načelnika za investicije Mustafa Resić te direktorica JU "Centar za sport i rekreaciju" Jasmina Polić.

Učitaj još novosti