19. 02. 2018 - 19:52
Konačno razotkriven: Vlasnik Milana pred bankrotom, je li...
907
Shares
Konačno razotkriven: Vlasnik Milana pred bankrotom, je li zaista sve prevario?!

CORRIERE DELLA SERA

Konačno razotkriven: Vlasnik Milana pred bankrotom, je li zaista sve prevario?!

19. 02. 2018 - 19:52
0
Shares

Istraga koju je poduzela Milena Gabanelli iz lista "Corriere della Sera" podigla je novi oblak sumnje u moć Yonghong Lija, vlasnika nogometnog kluba Milan. I baš kad se činilo da stvari idu dobro za Milan, izašle su u javnost ne baš ohrabrujuće vijesti o novom vlasniku crveno-crnih. Prema istrazi Gabanellijeve, kineski biznismen koji je kupio Milan ima dug prema dvjema bankama i prijeti mu bankrot.

Ali, idemo redom. U januaru 2015. godine, vezano uz posudbu novca, banka Jiangsu je osigurala udio u tvrtci Zhuhai Zhongfu čiji je vlasnik bio Yonghong Li kroz "tvrtku majku" Shenzhen Jie Ande.

No Li nikad nije vratio novac banci Jiangsu pa je banka u maju 2016. godine tužila Shenzhen Jie Ande (tada već nesolventnu) i u februaru 2017. stekla putem suda pravo da zaplijeni imovinu tvrtke u vrijednost od oko 60 miliona eura i proda to na kineskoj verziji e-baya, Taobaou.

U međuvremenu, 13. aprila 2017., Li kupuje Milan za 740 miliona eura posudivši 300 miliona eura od američkog fonda Elliott, predstavljajući to kao jamstvo "tvrtke majke" koja je tada već bila na "aukciji" po presudi kineskog suda.

U Italiji je sve u redu, dok se u Kini situacija dodatno pogoršava. Prošlog januara, Guangzhou banka je također optužila Lija da nije isplatio dugovanja i zatražila likvidaciju i proglašavanje bankrota "tvrtke majke" Jie Ande.

"Nismo našli ništa štetno protiv gospodina Lija Yonghonga koji ima adekvatna finansijska sredstva da provede operaciju", uvjerava Finivest, a u međuvremenu je on uspješno ispunio sve obveze i plaćanja, barem prema Milanu.

Emisija Mattino Cinque je s druge strane pričala o tome svemu s bivšim izvršnim direktorom Milana, Adrianom Gallianijem.

"Šta mislim o istrazi Corriere della Sere o Liju? Mislim puno toga. Taj gospodin je kupio Milan investirajući vrlo veliki iznos. U cijelom poslu je sudjelovala velika međunarodna grupacija kao i velika međunarodna banka, a jamstva koja je predočio FIGC-u (Talijanski nogometni savez, nap. p.), bila su prihvaćena", istaknuo je Galliani.

"Nakon toga mu je Elliott fond posudio više od 300 miliona eura. I oni su napravili potrebne provjere također. Treća stvar: on je kupio veliku tvrtku, uvijek dajući potrebna uvjerenja i jamstva. Ne znam kako stvari funkcioniraju u Kini, ali prva plus druga plus treća stvar uvjeravaju me da je sve u redu", tvrdi Galliani.

Ipak je teško objasniti kako je biznismen koji je vlasnik gotovo bankrotirane tvrtke (koja mu je poslužila kao perjanica u pregovorima oko kupovine Milana) može izvesti tako veliku ekonomsku operaciju. Uvjerio ih je da je sve napravljeno s najvećom mogućom transparentnošću, pravilnošću i ispravnošću. Ali u Kini se taj scenarij čini dijametralno suprotnim...

Učitaj još novosti