13. 01. 2018 - 19:45
Sjeverna i Južna Koreja zajedno na ZOI?
907
Shares
Sjeverna i Južna Koreja zajedno na ZOI?

PREGOVORI

Sjeverna i Južna Koreja zajedno na ZOI?

13. 01. 2018 - 19:45
0
Shares

Južna Koreja ponudila je Sjevernoj da pošalju zajednički ženski hokejski tim na Olimpijske igre koje će se održati u južnokorejskom Pjongčangu, nekoliko dana pošto je Sjeverna Koreja saopštila da će na turnir poslati veliku delegaciju.

Južnokorejski ministar sporta Roh Tae-kang izjavio je da su obje strane pregovarale o zajedničkom korejskom timu u utorak, što je prvi kontakt dviju zemalja na visokom nivou u skoro dvije godine.

Zvaničnici su također diskutovali o mogućnosti da sportisti iz dvije zemlje zajedno marširaju na otvaranju Igara koje počinju devetog februara.

Sjeverna Koreja još nije odgovorila na prijedloge svojih južnih susjeda, ali je nedavno predsjednik te zemlje Kim Jong Un rekao da će uprkos ne baš idealnim odnosima Sjeverna Koreja poslati sportiste na takmičenje u Pjongčang.

Ukoliko bi Sjeverna Koreja prihvatila ponudu, to ne bi bio prvi put da poluostrvo šalje zajednički tim na neko takmičenje – 1991. godine stonoteniska selekcija dvije zemlje nastupala je na Svjetskom prvenstvu, a i mlada fudbalska reprezentacija čitave Koreje igrala je iste godine.

Učitaj još novosti