16. 08. 2017 - 12:31
Nikad jača konkurencija među Zmajevima: Meša s tri debitanta i...
907
Shares
Nikad jača konkurencija među Zmajevima: Meša s tri debitanta i nekoliko povratnika pred veoma bitne duele

Nikad jača konkurencija među Zmajevima: Meša s tri debitanta i nekoliko povratnika pred veoma bitne duele

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
16. 08. 2017 - 12:31
0
Shares

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Mehmed Baždarević, danas je u Trening centru N/FS BiH u Zenici saopštio imena igrača na koje računa u predstojećim kvalifikacionim susretima s Kiprom (31. august) i Gibraltarom (3. septembar). Na proširenom spisku, koji će naknadno biti skraćen, našlo se 30 igrača, a tu su i tri debitanta: Jozo Šimunović (Celtic), Deni Milošević (Konyaspor) i Nemanja Bilbija (Zrinjski).

Ime Joze Šimunovića mnogo se provlačilo proteklih dana u bh. javnosti, prije svega jer je ovaj stasiti defanzivac odlučio se da nastupa za Zmajeve, a mogao je obući i dres Hrvatske. Ipak, poziv iz susjedstva nije stigao, te je izbor Bosne i Hercegovine potpuno očekivana odluka. Sigurno da ovaj 23-godišnjak zaslužuje priliku da pokaže da li zaista može biti pojačanje za naš tim ili tek jedan u nizu koji su prodefilovali kroz ovu selekciju. Igra na stoperskoj poziciji, koja nam je poprilično deficitarna odlaskom Emira Spahića, a krasi ga visina i lijep odražaj prilikom prekida. Očekuje se da nam pomogne najviše pri prekidima, te da pojača konkurenciju u samom srcu odbrane. Njegova trenutna vrijednost, prema Transfermarktu, je 3,5 miliona eura. 

jozo-simunovic-celtic-3373570

Selektor je iznenadio mnoge pozivom za Denija Miloševića, koji igra vrlo dobro u turskom šampionatu. Jedan je od ključnih igrača Konyaspora, koji blista u Turskoj, te očekujemo da nakon mlade selekcije talenat pokaže i u A timu. Krasi ga izuzetan udarac, a nastupa u veznom redu - na poziciji ofanzivnog veznjaka. Njegova prednost su i godine, tek su mu 22 i definitivno će ovo biti sezona u kojoj će Deni trebati dokazati neosporni talenat.

deni-milosevic-na-korak-od-fenerbahcea-123012-238980-big

Najstariji među debitantima je ofanzivac aktuelnog bh. prvaka, Nemanja Bilbija. Bivši fudbaler Borca i Sarajeva pored postizanja pogodaka odlično se snalazi i u ulozi asistenta, te itekako može biti od pomoći A selekciji. Poziv je možda zaslužio i ranije svojim igrama i zalaganjem, ali bolje ikad nego nikad. Najbolje se snalazi u ulozi drugog napadača, onog povučenijeg.

nemanja-bilbija700x380

Vrijedi svakako izdvojiti ovaj potez selektora Baždarevića, a to je odlučnost da se prilika pruži nekolicini igrača iz Premijer lige BiH. Tako su osim Bilbije svoje mjesto na spisku pronašli i najbolji golman lige Kenan Pirić i Nemanjin saigrač, kao i Dino Beširević iz Radnika. Ovog puta tu nema Harisa Duljevića i Miroslava Stevanovića, koji su premijerligaške terene zamijenili drugoligaškim u Njemačkoj, odnosno Švicarskoj. Selektor je očito procijenio da je potrebnije da se priviknu na nove sredine, te da se ovi mečevi mogu dobiti i bez njih.

dino-besirevic-beroe2-640x401

U naš državni tim poslije odrađene suspenzije vraća se Sead Kolašinac, koji je sve oduševio odmah po dolasku u Arsenal, a tu su ponovo i Rade Krunić (Empoli), Danijel Milićević (Gent), te Avdija Vršajević (Osmanlispor), koji su susret s Grčkom propustili zbog povreda.

Nakon dužeg vremena poziv su dobili i Jasmin Burić (Lech), Goran Karačić (Adanaspor) i Anel Hadžić (Videoton).

Ovaj put u ekipi neće biti povrijeđenog Sanjina Prcića (Rennes), kao ni Muhameda Bešića (Everton) i Harisa Medunjanina (Philadelphia Union/SAD).

Interesantno da na spisku mjesta nije bilo ni za Samira Memiševića, koji odlično igra u Holandiji, dok je očito prekrižen i Asmir Suljić koji briljira u dresu Videotona i vjerovatno će prihvatiti poziv Mađarske budući da u dresu svoje domovine očito neće dobiti šansu.

Golman Goran Karačić i veznjak Amer Gojak vjerovatno će biti proslijeđeni mladoj selekciji, koja 1. septembra igra protiv Rumunije. Sigurno će se i sam selektor naći na slatkim mukama, jer odavno nije imao širi izbor igrača (naročito u defanzivnom dijelu tima). 

big

Spisak pozvanih igrača:

Golmani:

Asmir Begović (Bournemouth/Engleska), Ibrahim Šehić (Qarabag/Azerbejdžan), Kenan Pirić (Zrinjski/BiH), Jasmin Burić (Lech/Poljska), Goran Karačić (Adanaspor/Turska).

Odbrana:

Ognjen Vranješ (AEK/Grčka), Toni Šunjić (Dynamo Moskva/Rusija), Ervin Zukanović (Atalanta/Italija), Ermin Bičakčić (Hoffenheim/Njemačka), Edin Cocalić (Mechelen/Belgija), Avdija Vršajević (Osmanlispor/Turska), Dario Đumić (Utrecht/Holandija), Jozo Šimunović (Celtic/Škotska).

Vezni red:

Miralem Pjanić (Juventus/Italija), Senad Lulić (Lazio/Italija), Edin Višća (Istanbul Basaksehir/Turska), Gojko Cimirot (PAOK/Grčka), Mato Jajalo (Palermo/Italija), Rade Krunić (Empoli/Italija), Anel Hadžić (Videoton /Mađarska), Danijel Milićević (Gent/Belgija), Amer Gojak (Dinamo Zagreb/Hrvatska), Dino Beširević (Radnik/BiH), Deni Milošević (Konyaspor/Turska).

Napad:

Edin Džeko (Roma/Italija), Vedad Ibišević (Hertha/Njemačka), Armin Hodžić (Dinamo Zagreb/Hrvatska), Kenan Kodro (Mainz/Njemačka), Riad Bajić (Udinese/Italija), Nemanja Bilbija (Zrinjski/BiH).

Podsjetimo, BiH se nakon šest odigranih kola nalazi na trećoj poziciji grupe H s 11 bodova i na minus jedan je u odnosu na Grčku i mjesto koje vodi u baraž. S ovim pobjedama i dobrim rezultatom protiv favorizovane Belgije Zmajevi bi bili na korak od plasmana u baraž, dok je direktan plasman u Rusiju ipak teško očekivati. 

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti