19. 07. 2017 - 09:38
Švicarski sat i dalje kuca bez greške
907
Shares
Švicarski sat i dalje kuca bez greške

Dvojbi više nema, Federer je najveći ikada

Švicarski sat i dalje kuca bez greške

Sport.ba
19. 07. 2017 - 09:38
0
Shares

Roger Federer još je jednom uspio. Nakon što je postao punoljetan osvojivši US Open (18 Grand Slam titula), u nedjelju je doživio nešto što do sada nije viđeno, osvojio je osmi svoj Wimbledon i ukupno svoju 19-u Grand Slam titulu. Ne samo da je postao besmrtan u ovom ''bijelom sportu'' nego je i povećao svoj skor u odnosu na Nadala, Federer trenutno ima 19 Grand Slam titula, a prati ga Nadal sa 15 Grand Slam titula, naravno što se čini nedostižnim za ovaj podvig sjajnog Švicarca. Veliki Roger je osvojio Wimbledon bez izgubljen seta, sa svojih 35 godina odigrao je turnir bez izgubljenog seta, u svojim najboljim godinama to mu nije polazilo za rukom, a sada kada je omatorio čini se kao ''vino'', što god je stariji sve je bolji i bolji, zar ne? Roger Federer je najbolji teniser svih vremena, ko imalo prati tenis, u 70% slučajeva će se složiti sa ovim, ta mirnoća, preveliko samopouzdanje koje krasi ovog velikog igrača čine ga besmrtnim. Švicarac igra najljepši tenis od kad postoji ova igra, njegov jednoručni backhand čini ovaj sport jednostavnim, ali ipak to samo izgleda preko TV-a lijepo, a u stvarnosti to je veoma težak potez koji njega krasi. 

596e8b9d-ef80-4721-9471-61f90a0a0a67-fede-previeworg

Već odavno je Roger najstariji među vrhunskim igračima na Touru i njegova je dominacija postala stvar prošlosti. Ranije je imao jednog pravog rivala, ali u međuvremenu se pojavio Novak Đoković, pa je stigao Andy Murray, pa čitava armija mladića koji su trčali i igrali brže. Za sve ove tenisere Roger ima svoj recept, zna kako igrati protiv bilo koga ko mu stoji na suprotnoj strani.

 

596e8da4-c3c0-4d05-95dc-63610a0a0a67-federer-19slams-1920x10804-previeworg

Federer, daleko najveći – i ne samo teniser

Međutim, njegova se veličina ne iskazuje samo brojkama, postignućima i uzletima u karijeri. Njegova se veličina prije svega iskazuje kroz to kako ga vide svi ostali. Federer je 14 puta zaredom (od 2003. do 2016.) dobio nagradu za omiljenog igrača publike.
Teško je naći sportaša koji je bio toliko ljubljen od publike, ali i kritičke javnosti. A ta ljubav dolazi jer je Federer vraća na isti način. Vraća je zbog načina na koji igra tenis, drugačije od svih drugih.
Kada gledate ostale tenisere, oni mogu izvesti određene udarce bolje ili lošije, ali možete prilično dobro pretpostaviti što će i kako odigrati. Kod Rogera Federera nije tako.
Federer u sebi spaja nevjerovatnu strast i ljubav prema tenisu zbog koje se u poznim 35-im godinama mogao vratiti na teren kad mnogi nisu mogli.

Federer je pobjedio svu moguću konkurenciju, čak i samog sebe i to najvećeg protivnika kojeg svi imamo, a to je što nas sustižu godine i onaj sat koji nam govori da tijelo polahko odustaje.
Učinio je to na način koji niko do sada nije učinio, i zato ti hvala veliki Rogere, hvala ti što te imamo priliku još gledati i uživati u tvom tenisu. 

Dakle, dvojbe više nema, Federer je najveći svih vremena!

Učitaj još novosti