03. 12. 2016 - 09:32
Mladi bh. kajakaš Anes Šudić: Evropsko srebro je već osvojeno,...
907
Shares
Mladi bh. kajakaš Anes Šudić: Evropsko srebro je već osvojeno, idemo dalje!

ČLAN KK 'VRBAS' BANJA LUKA

Mladi bh. kajakaš Anes Šudić: Evropsko srebro je već osvojeno, idemo dalje!

03. 12. 2016 - 09:32
0
Shares

Anes Šudić je rođen 30. oktobra 1996. godine u Bosanskom Novom, a pošto u gradu s kajakaškom tradicijom trenutno ne egzistira niti jedan klub, počeo je veslati posuđujući kajake od drugih i tako započinje njegova životna, odnosno sportska priča.

"Ozbiljno sam počeo trenirati uz Jusufa Dizdarevića koji mu je bio i trener i sponzor. Kupio mu je kajak i opremu i plaćao odlaske na takmičenja. Uz njega sam postao juniorski reprezentativac BIH i ostvario pobjede u Bosanskom Novom, Bihaću, Varaždinu, Zagrebu i Bistrici u Sloveniji", kazao je za Sport.ba Anes Šudić.

Njegov tadašnji trener je smatrao da mu treba neko drugi da bi mogao napraviti iskorak u karijeri i krajem marta ove godine preuzeo ga je Omer Abazagić, nekadašnji reprezentativac BIH i trenutno jedan od najboljih veterana svijeta s iskustvom treniranja u nekoliko klubova u BIH, Sloveniji i Njemačkoj.

"Anes je ove godine totalno promijenio način rada, uveli su nove metode i ekspresno je napredovao u svim segmentima, pogotovo je dobio na mentalnoj snazi i rezultati su se drastično popravili. U aprilu je bio drugi na seniorskom državnom prvenstvu i tako ostvario pravo na nastup na Svjetskom prvenstvu gdje je zauzeo 27. mjesto. Na Svjetskom kupu je bio još bolji, 18., a u ukupnom plasmanu Eurokupa zauzeo je odličnu 5. poziciju. Ostvario je pobjede u Zagrebu, Bihaću...", istakao je Omer Abazagić. 

Anes Šudić je bio pobjednik međunarodno priznatog maratona Brezice - Zagreb, drugi na Prvenstvu Slovenije u maratonu, drugi u Bosanskoj Krupi...

"Mislim da mi je kruna u dosadašnjoj karijeri i ujedno jedan od najvećih kajak - kanu rezultata svih vremena u BIH srebrna medalja na Evropskom prvenstvu U - 23 u gradu Murau u austrijskim Alpima, gdje sam sa svojim trenerom spavao u šatoru, dok su druge reprezentacije bile u hotelima. Bilo je to nevjerovatno iznenadjenje za sve osim za nas dvojicu jer smo znali da naporan rad mora donijeti rezultat. Mi idemo dalje, po nove medalje", rekao je bh. kajakaš. 

unnamed
Inače, Anes Šudić je talent i za mnoge druge discipline i sportove, tako da je ove godine pobijedio u skokovima u vodu i TRAIL trci u svom gradu. Marljivo se priprema za iduću sezonu trenirajući tri puta dnevno a očekuje ga, između ostalih takmičenja, Evropsko prvenstvo za seniore u Makedoniji i Svjetsko prvenstvo u Austriji do 23 godine, gdje će se probati popeti na sami svjetski vrh.

Učitaj još novosti