06. 10. 2016 - 13:14
Kozniku: Na Hrvatsku bi došlo i 70 tisuća ljudi, ali na Kosovu...
907
Shares
Kozniku: Na Hrvatsku bi došlo i 70 tisuća ljudi, ali na Kosovu nemaju za kartu

NEKADAŠNJI REPREZENTATIVAC HRVATSKE

Kozniku: Na Hrvatsku bi došlo i 70 tisuća ljudi, ali na Kosovu nemaju za kartu

06. 10. 2016 - 13:14
0
Shares

Ardian Kozniku, bivši reprezentativac Hrvatske za koju je nastupao sedam puta, najavio je veliki susret s Kosovom, koji će se večeras odigrati u albanskom Skadru od 20:45 sati, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Nekadašnji igrač Hajduka (1990-1994), Dinama (1998-2000) i Hrvatskog Dragovoljca (2001-2002) uvijek je u kombinacijama za neku funkciju ili klupu na Kosovu, gdje nepresušno trebaju trenere.

"Euforija je ogromna na Kosovu. Sretni smo i jedva čekamo utakmicu protiv Hrvatske. Kosovari vole Hrvate, jer povijesno nismo imali nikakvih problema i veže nas puno uspomena. Hrvatska i Kosovo imaju odlične odnose, ne samo zbog mene. Puno naših ljudi živi i radi u Hrvatskoj. Kroz sport i na kraju kroz Domovinski rat, 3.000 Albanaca se borilo i toliko je registriranih veterana, tako da smo jako vezani", naglašava za Index.hr Kozniku, bivši trener Škendije, koju je vodio u sezoni 2014/15.

Šta čeka Hrvatsku u Skadru i kakva će biti atmosfera?

"U glavnom gradu Prištini gradi se novi stadion i iduće godine će biti gotovo. Kosovo zaslužuje to. S druge strane, Skadar je tri sata od Kosova i bit će kao domaća atmosfera, iako neki ne mogu sebi priuštiti dolazak na utakmicu. No, stadion u Skadru ima 17 tisuća, a rasprodan bi bio i da ima 70 tisuća, pogotovo jer dolazi Hrvatska. Naravno, Hrvatska je bolja momčad, ali ona ne zna mnogo toga o Kosovu, koji sve zna o njoj i njenim igračima. Dva dana prije Finske stigla su nova četiri igrača, nakon toga još neki, a tko zna tko će još stići u budućnosti", poručuje Kozniku, koji je kao napadač postigao 44 gola u 98 nastupa za Hajduk, dok je u Dinamu zabio pet u 28 susreta te dva u 11 utakmica za Hrvatski Dragovoljac.

Dakle, Hrvatsku čeka teška zadaća u Skadru?

"Hrvati nisu nikad podcjenjivali nikoga i to se neće dogoditi ni ovog puta. Vidio sam popis, igra najjača moguća Hrvatska. No, s druge strane je i Kosovo čiji su igrači vatreni, željni, gladni, jer puno generacija nije imalo svog favorita, već su pratili Albaniju i navijali za nju na Euru, ali sad imaju svoju reprezentaciju što su dugo čekali", otkriva bivši reprezentativac Hrvatske, koji je rođen u Đakovici.

Kosovo je u prvoj povijesnoj utakmici odigralo neodlučeno 1:1 kod Finske u prvom kolu. Momčad Alberta Bunjakija osvojila je i povijesni bod, uz gol Valona Berishe iz penala. Oduševljenje u zemlji bilo je veliko.

"Bilo je nevjerojatno i svaka im čast.  Osvojili su povijesni bod za Kosovo i impresionirali su me. Iako je to mlada momčad koja se formira, bila je borbena i momčadski su bili jako dobri, a Berisha je bio odličan. Ima puno igrača koji su prvi put igrali zajedno i teško ih je u kratkom vremenu uigrati. Da su se duže pripremali, igrali zajedno i bili hrabriji mislim da bi i pobijedili Finsku", smatra 48-godišnji Kozniku, koji je postigao dva gola na Maksimiru za Hrvatsku, protiv Litve 9. oktobra 1994. u kvalifikacijama za Euro te protiv Australije 6. maja 1998. u prijateljskoj utakmici.

U kratkom vremenu Kosovo je priznala UEFA, a nakon toga i FIFA, koja je naknadno smjestila reprezentaciju u skupinu I, zajedno s Hrvatskom, Islandom, Turskom, Ukrajinom i Finskom. Koliko se toga promijenilo u posljednjih godinu dana?

"Zadnjih godinu dana se dogodilo puno toga dobroga za nogomet. Od Uefe, Fife, pa do jako dobre skupine u prvim povijesnim kvalifikacijama. Na Kosovu je dosta dugo nogomet bio zatvoren, a sad je otvoren i igra se u gotovo svim gradovima". 

kosovo

Kozniku je bio dio reprezentacije Hrvatske, koja je u Francuskoj 1998. godine ostvarila povijesni uspjeh trećim mjesto na Svjetskom prvenstvu. Istina, nije odigrao ni minutu, ali je ponosan na to.

"Nisam išao u Englesku na Europsko prvenstvo, ali Ćiro me zvao u Francusku na Svjetsko prvenstvo. Ušao sam u krug 22. igrača i postao prvi Kosovar s medaljom, dok je drugi Skhodran Mustafi sa Njemačkom. Tek sad vidim što sam postigao i ponosan sam na taj trenutak u mom životu", zaključuje Kozniku.

Učitaj još novosti