05. 10. 2016 - 13:49
Sušić priznao: U Belgiji sam imao male šanse
907
Shares
Sušić priznao: U Belgiji sam imao male šanse

ZA BELGIJSKE MEDIJE

Sušić priznao: U Belgiji sam imao male šanse

05. 10. 2016 - 13:49
0
Shares

Tino-Sven Sušić je u prošlosti igrao pod zastavom Belgije. 

U nekoliko omladinskih selekcija on je bio saigrač golmana Thibauta Courtoisa, ali se potom odlučio za BiH u vrijeme kada ga je želio i selektor mlade hrvatske reprezentacije Nenad Gračan. 

Prvi nastup Sušić je bio ubilježio 5. marta 2014. godine kada je selektor bio njegov amidža Safet, a tokom razgovora za belgijske medije je priznao da mu nije bilo teško donijeti odluku za koju zemlju će nastupati u budućnosti. 

"Nisam slijep, mogao sam vidjeti da u belgijskoj reprezentaciji nemam velike šanse. Belgija ima takve igrače da može napraviti dva kvalitetna tima. Imao sam pravo i da igram za Hrvatsku, koja ima također dobar vezni red, ali na kraju je odluka pala na BiH. Nije se bilo teško odlučiti", kazao je Sušić, čiju izjavu prenose belgijski mediji. 

 U vrijeme kada je pozvan u reprezentaciju Sušić je bio pod velikim pritiskom i kritikama. Priznaje da mu nije bilo jednostavno. 

"Moja porodica mi je stalno savjetovala da se ne obazirem komentare, niti da čitam novine, ali to je bilo nemoguće. Danas imam vrlo dobar odnos sa navijačima i dobio sam veliki broj čestitki kada sam stigao u Genk." Sušić je sa reprezentacijom BiH imao priliku igrati i na Svjetskom prvenstvu.  

"To je za moju zemlju bio prvi plasman na jedno veliko takmičenje. Naš prvi meč smo igrali na Marakani protiv Argentine. Bio sam na klupi, ali moje oči su bile ispunjene. Šansu sam dobio protiv Nigerije, a potom i u utakmici protiv Irana u kojoj smo ostvarili pobjedu. Nevjerovatan osjećaj."  

Dvije godine kasnije BiH nije uspjela otići na Evropsko prvenstvo.  

"Bili smo u grupi sa reprezentacijama kao što su Vels i Belgija, dvije izuzetno kvalitetne reprezentacije. Na kraju smo kvalifikacije završili na trećem mjestu i igrali smo baraž protiv Republike Irske. Oni ne igraju jako dobar fudbal, ali su fizički i psihički veoma jaki. Njihova glad bila je mnogo veća od naše", kazao je Sušić na kraju razgovora za belgijske medije. 

Učitaj još novosti