10. 09. 2016 - 23:10
Vi ste bruka ove države: Selektor bez autoriteta i NBA...
907
Shares
Vi ste bruka ove države: Selektor bez autoriteta i NBA 'zvijezde' bez morala

NE PONOVILO SE NIKADA

Vi ste bruka ove države: Selektor bez autoriteta i NBA 'zvijezde' bez morala

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
10. 09. 2016 - 23:10
0
Shares

Košarkaška reprezentacija BiH večeras je u prepunom "Mejdanu" poklekla pred Rusijom i tako su nam ostale samo teoretke šanse da se nađemo na Eurobasketu. Ruku na srce, najbolje nam je da tamo i ne idemo nakon svega viđenog.

Više od dešavanja s parketa i velikog preokreta gostiju boli ponašanje naših razmaženih NBA zvijezda. Kapiten Teletović i Jusuf Nurkić večeras su vjerovatno pogazili sve lijepo što su do sada napravili za svoju domovinu. Jer kako drugačije objasniti da jedan profesionalac bukvalno napadne mlađahnog Džanana Musu i izdere se na njega, a drugi prijeti publici fizičkim obračunom. Sreća da su u blizini nemilog događaja bili Milošević i Gordić, te je izbjegnut veći skandal. Musine suze rekle su sve i niko normalan nakon ovoga ne može odbraniti kapitena. Niko, a ti imenjače srami se!

Zar smo zaslužili to od tebe i Jusufa nakon svega, nakon brojnih neprospavanih noći, očekujući da vas vidimo na NBA parketima i "jedemo" svoje živce dok vi ubirete odličnu zaradu. 

Da dosta toga ne štima vidjeli smo tokom pripremnog perioda. Damir Mulaomerović nije od početka imao konce u svojim rukama, ali se to vješto pokušalo prikriti. Dva igrača uzela su sve u svoje ruke i pokušala provesti svoje zamisli. I večeras nam je stigla potvrda toga, u trenucima kada je Mirza odbio sjesti na klupu i tako još jednom dokazao da je selektor odavno izgubio svaki autoritet. Odmahivanje rukom, vođenje time-outa umjesto selektora i još dosta toga dokaz su kako stoje stvari u našem nacionalnom timu.

Pijanka povodom Nurkićevog rođendana i slušanje srbijanskih cajki nazvani su medijskom hajkom, ali sami igrači na terenu su dokazali koliko im je stalo do ove države i njenog dresa. Tako smo u samoj završnici slušali najodvratnije psovke, koje ne želim ponoviti, na račun donedavnog ljubimca "Mejdana", a jedini dobitak ovog ciklusa je mlađahni Musa. Momak je još jednom dokazao koliko zapravo srce ima, te da će biti pravi lider ove selekcije u budućnosti. Naravno, ukoliko mu se to dozvoli. 

I u prvom duelu u Rusiji vidjeli smo svu nemoć našeg tima, gdje smo sretno vodili na poluvremenu. U nastavku su nam Rusi očitali pravu lekciju, baš kao i večeras u drugom poluvremenu. Čak i duel s autsajderom Švedskom dobili smo uz mnogo sreće i sjajnu dionicu Džanana Muse, nikako na neko umijeće iskusnijih igrača i taktiku selektora. Ustvari, ta taktika bila je prejednostavna - uzmite loptu i idite naprijed. Mulaomerović je večeras definitivno nadmašio i Sabita Hadžića, a mnogima je zasmetalo i psovanje Boga. Jedan stručnjak to sebi ne smije dozvoliti, već svoj tim pripremiti na što bolji način. A očito je da to Damir nije u stanju nakon svega viđenog. Tokom priprema nije uspio uigrati nekoliko najobičnijih akcija, a da ne govorimo o nečemu drugom. Previše se očekivalo, a premalo smo dobili. Aco Petrović je, ma šta mnogi tvrdili, za Mulaomerovića Phil Jackson, u svakom smislu riječi.

Ipak, pozitivno je što je Mulaomerović po završetku susreta ipak priznao da je ponašanje Teletovića i Nurkića nedopustivo, ali ostaje itekako gorak okus nakon svega. Igra bez igre, ako šta Mirza ili Jusuf urade dobro i jeste, a onda i kukavičluk u odlučujućim trenucima i guranje "vrućeg kestena" u ruke najmlađeg košarkaša dovoljno govore same za sebe. Po prvi tim smo u ekipi imali dva NBA igrača, koja smo željno iščekivali, a nakon svega bolje da nismo. Dosta toga je bilo sumnjivog nakon što je Nihad Đedović odbio da igra za ovu selekciju, isti onaj igrač koji je ovoj ekipi posuđivao novac kada je najpotrebnije bilo. Također, cirkus na pripremama i odlasci Stipanovića, Renfroa i nedolazak Kenana Karahodžića nisu slutili na dobro, ali smo se ipak nadali.

Jeste Teletović bio večeras najefikasniji, ali je potrošio isuviše lopti za taj učinak i umislio da je i selektor, te otac. Nezvanično saznajemo da je "pravdu" pokušao istjerati i u svlačionici, uhvativši najboljeg kadeta Evrope za vrat. Srećom, teži incident je izbjegnut, ali možda je pravi trenutak za korjenite promjene. Od selektora pa nadalje, do zvijezda koje su se previše umislile...

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti