07. 09. 2016 - 09:09
Najbolje selekcije sa Eura koje su razočarale odmah na startu...
907
Shares
Najbolje selekcije sa Eura koje su razočarale odmah na startu novih kvalifikacija

PORTUGAL ISPRED SVIH

Najbolje selekcije sa Eura koje su razočarale odmah na startu novih kvalifikacija

Dino PAJO (Sport.ba)
07. 09. 2016 - 09:09
0
Shares

Piše: Dino PAJO (Sport.ba)

Sinoć je kompletirano prvo kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji kada je u pitanju evropski dio kvalifikacija.

Kao i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, tri uzastopna dana se igraju mečevi širom Evrope, a u proteklih nekoliko dana smo vidjeli nekoliko izuzetnih mečeva.

Bosna i Hercegovina je ostvarila jednu od najubjedljivijih pobjeda od svih reprezentacija, pošto je stara 'mušterija' Estonija ponovo stradala na Bilinom Polju. Neke prosječne evropske selekcije su oduševile već na startu, dok je veći broj onih koji su razočarali, a očekivali su se mnogo bolji rezultati.

Naš portal vam je odlučio napraviti listu reprezentacija koje su odigrale sjajno Evropsko prvenstvo u Francuskoj, a za manje od dva mjeseca nakon toga razočarale na startu kvalifikacija u kojima će biti mnogo teže izboriti plasman na smotru najboljih.

Portugal:

cristiano-ronaldo-portugal-euro-2016-vadapt-664-high-51

Naravno, krećemo od Portugala, novog prvaka Evrope. Ekipa koja je savršenom taktičkom igrom osvojila Evropsko prvenstvo u Francuskoj je sinoć razočarala u susretu sa Švicarskom. Kao da je osvojeno zlato 'uspavalo' prvaka Evrope, pa je već na startu napravljen veliki korak unazad kada je u pitanju plasman u Rusiju.

Švicarska je sinoć rutinski savladala Portugal i tako načinila ogroman korak kada je u pitanju drugo mjesto, a pošto drugo mjesto vodi u baraž, mnogi fanovi fudbala u BiH se odmah prisjete dva baraža u kojima je BiH igrala sa Portugalom. Bilo kako bilo, već sada možemo priželjkivati da nas sudbina ne spoji sa 'evropskim Brazilom' ukoliko obje selekcije dođu do baraža.

Francuska:

dimitri-payet-francuska

Kao i prvi učesnik finala, razočarao je i drugi, te aktuelni viceprvak Evrope Francuska. Domaćin nedavno završenog Eura ima možda i najjaču selekciju u Evropi po imenima u rosteru, ali to sinoć nisu opravdali protiv velikog autsajdera Bjelorusije.

Na gostovanju u Borisovu Francuska je odigrala vrlo dobar meč, ali na kraju nisu imali sreće da upišu prva tri boda. Završeno je bez golova, što pomalo čudi jer je za Francusku igrao najjači tim sa svim zvijezdama koje Didier Deschamps ima na raspolaganju.

Poljska:

ROBERT LEWANDOWSKI - POLJSKA (Bayern Munchen)

Korak po korak, Poljska je došla do reputacije jedne od najjačih evropskih selekcija. Koliko god to čudno zvuči, Poljska ima sjajan tim i plasman u Rusiju ne bi trebao biti problem. U Francuskoj na Evropskom prvenstvu su igrali sjajno, ali su na kraju poraženi od Portugala nakon jedanaesteraca.

Kvalifikacioni ciklus za Svjetsko prvenstvo u Rusiji su započeli gostovanjem kod Kazahstana koji je došao iz posljednjeg, šestog šešira u žrijebu, ali to nije bila olakšavajuća okolnost za Lewandowskog i družinu. Poljaci su odigrali svega 2:2 za ekipom koja ima najslabiji renome u grupi, te tako odmah napravili korak unazad kada je direktan plasman na Mundijal u pitanju. Da stvar bude još gora, Poljaci su imali dva gola prednosti na poluvremenu.

Mađarska:

madarska

Iskusni tim Mađarske je igrao odlično na Evropskom prvenstvu. Iako su otišli kao jedan od sigurnih putnika nazad već nakon prve faze, Mađari su oduševili u grupi i lagano prošli ispred prvaka Evrope Portugala i jake Austrije.

No, to nije bio garant da će se na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji savladati jedan od najlakših mogućih protivnika koji se mogu dobiti pri žrijebu. Sinoć su Mađari gostovali na Farskim Otocima i tamo se propisno obrukali. Poluamaterski fudbaleri Farskih Otoka su bili mnogo bolji rival na terenu, ali je na kraju završeno bez golova.

Hrvatska:

hrvatska

Jedan od timova koji nije razočarao, ali nije ni došao do pobjede jeste Hrvatska. Naši zapadni susjedi se na ovoj listi nalaze isključivo zbog onoga što su nam ponudili na Euru, pošto je Hrvatska, bez ikakve dvojbe, igrala najljepši fudbal dok Portugal na iskustvo nije prošao dalje.

Hrvatska je na svom terenu dočekala Tursku, ali nije uspjela doći do pobjede iako je bila mnogo bolji rival. Završeno je rezultatom 1:1, a Hrvati su na Maksimiru napadali i propisno se ispromašivali, najviše Mario Mandžukić i Marko Pjaca. Ipak, tek je prva faza kvalifikacionog ciklusa, pa je za očekivati da Hrvatska opravda ulogu najvećeg favorita u grupi.

Učitaj još novosti