31. 08. 2016 - 14:00
Od Suareza do Torresa: 10 najvećih transfera posljednjeg dana...
907
Shares
Od Suareza do Torresa: 10 najvećih transfera posljednjeg dana prijelaznog roka

PREMIERSHIP

Od Suareza do Torresa: 10 najvećih transfera posljednjeg dana prijelaznog roka

M. H.
31. 08. 2016 - 14:00
0
Shares

Ljetni prijelazni rok ušao je u sam finiš. U većini zemalja danas je posljednji dan za prelaske igrača, te se prava ludnica očekuje u drugom dijelu dana.

Odlučili smo vas podsjetiti kojih je to 10 prelazaka obilježilo Deadline Day u Premiershipu.

10. Luis Suarez (Ajax - Liverpool) 22,8 miliona funti

Sjajni Urugvajac stigao je na "Anfield" 2011. u posljednjim satima prijelaznog roka, te imao tri impresivne sezone prije nego se pridružio Barceloni za 65 miliona funti.

Liverpool je rizikovao i doveo ga pod suspenzijom od sedam mečeva, koju je zaradio još u Holandiji u duelu s PSV-om. Rizik se itekako isplatio, a 29-godišnjak sada oduševljava na "Nou Campu". Jedan je od najboljih napadača svijeta.

redsi-luis

9. Juan Cuadrado (Fiorentina - Chelsea) 24 miliona funti

Ovaj transfer opisao je ka ostvarenje snova, te se pridružio Plavcima posljednjeg dana prijelaznog roka u januaru 2015.

Jose Mourinho tada je doveo i Andre Schurrlea i Mohameda Salaha, ali se sva trojica nisu naigrala na "Stamford Bridgeu".

Cuadrado je boravio na posudbi u Juventusu, a u Premier ligi je upisao samo 13 nastupa i to bez pogotka.

juan-cuadrado-chelsea

8. Wayne Rooney (Everton - Man. United) 27 miliona funti

Jedan od najboljih transfera legendarnog Sir Alexa Fergusona. Stigao je već daleke 2004. kao 18-godišnjak na "Old Trafford" i ostavio neizbrisiv trag.

Najbolji strijelac engleske selekcije u historiji, danas 30-godišnjak, blista i dalje u crvenom dresu, a nedostaju mu samo tri gola da se izjednači s legendarnim Sir Bobbyjem Charltonom. Trenutno je na cifri od 246 pogodaka, ali još uvijek izuzetno bitan igrač za Crvene đavole.

rooney

7. Marouane Fellaini (Everton - Man. United) 27.5 miliona funti

Još jedan prelazak s "Goodisona" na "Old Trafford". Belgijanac je bitan igrač i u koncepciji Josea Mourinha, a upisao je 90 nastupa uz 11 golova.

manchester-united-marouane-fellaini

6. Dimitar Berbatov (Tottenham - Man United) 32 miliona funti

I još jedan dolazak u redove Uniteda. Bugarin je 2008., te proveo četiri sezone u klubu. U tom periodu postigao je 56 golova u 149 nastupa. 

Navijači još uvijek pamte njegov hat-trick protiv Liverpoola.

berba

5. Robinho (Real Madrid - Man. City) 32.5 miliona funti

Gradski rival City žestoko je odgovorio Unitedu te 2008. Bio je impresivan u prvoj sezoni, a onda je uslijedilo razočarenje i odlazak u Santos na posudbu. 

robinho

4. Andy Carroll (Newcastle - Liverpool) 35 miliona funti

Redsi su tada zaista harali transfer rokom. Istog dana sa Suarezom stigao je i Carroll, ali izuzetno skupo plaćeni napadač nije opravdao očekivanja i ulaganje.

Postigao je samo 11 golova u 58 nastupa, te se 2013. pridružio West Hamu za samo 15 miliona funti. To znači da su na "Anfieldu" ovim transferom izgubili čak 20 miliona.

andy-carroll-liverpool

3. Anthony Martial (Monaco - Man. United) 36 miliona funti

Stigao je kao popriličan anonimus, ali je u debitantskoj sezoni pokazao sav svoj raskoš. I dalje predstavlja budućnost tima s "Old Trafforda", a mnogi smatraju da će 20-godišnjak znatno napredovati uz Zlatana Ibrahimovića.

martial

2. Mesut Ozil (Real - Arsenal) 42,5 miliona funti

U ljeto 2013. stigao je Ozil i navijači Arsenala bili su u transu. Samo sat prije ponoći Nijemac je dao pristanak i napustio je Madrid. 

27-godišnjak je odigrao odličnu prošlu sezonu, zabilježivši čak 19 asistencija. I u ovoj se očekuje da zablista punim sjajem.

mesut-ozil

1. Fernando Torres (Liverpool - Chelsea) 50 miliona funti

Dolaskom iz Atletica u Liverpool zablistao je i igrao kao u transu, a onda je uslijedio veliki transfer na "Stamford Bridge". 

Rekord koji je postavio te 2011. teško će biti nadmašen. Ipak, potpuno je razočarao u Londonu, te je uslijedila avantura u Milanu i povratak u Atletico.

torke

Pripremio: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti