26. 06. 2016 - 17:10
TRADICIONALNA JELA Njemačka vs Slovačka
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Njemačka vs Slovačka

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Njemačka vs Slovačka

26. 06. 2016 - 17:10
0
Shares

Njemačka - Birnenkrapfen - krofnice sa svježim kruškama

Sastojci 4 osobe:

Tijesto:

500g Pšeničnog glatkog brašna (za izradu tijesta)

1 Kvasca instant 

50g šećera

150ml mlijeka

75g maslaca

2 jaja

1 naranča/korica

4 kruške

šećer u prahu i cimet/za posuti

Priprema:

Zamijesite prvi dio tijesta: Stavite u posudu prosijnao brašno dodajte kvasac, 1 žlicu šećera i toplo mlijeko. Zamijesite tijesto dok bude glatko. Poklopite i na toplom ostavite stajati 30-45 minuta dok ne udvostruči veličinu. Otopite maslac pa ga pustite da se malo ohladi. Ogulite i narežite kruške na kockice. U dignuto tijesto dodajte koricu od narandće, otopljeni maslac, sol i jaja. Sve mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Dodajte narezane kruškice. Promiješajte, ostavite stajati pola sata. Zagrijte ulje u dubljem loncu. Sa dvije žlice vadite krafnice pa ih pecite u zagrijanom ulju na srednjoj temepraturi dok ne dobiju finu boju. Ocijedite na kuhinjskom papiru. Pospite mješavinom cimeta i šećera u prahu.

13509775-269094463450875-2005047695-o

Slovačka - Medenjaci

Sastojci:

Tijesto

1kg glatkog brašna

30dkg šećera u prahu

4 jaja

38dag meda(tekućeg)

2 kašičice cimeta

2 kašičice karanfilčića u prahu

2 kašičice praška za pecivo

Šećerni preliv

15dkg šećera u prahu

1 bjelance

1 kašika škrobnog brašna (Gustin)

1 kašika soka od limuna

Priprema

Od svih sastojaka napraviti tijesto i ostaviti ga da odstoji 24 sata. Od tijesta formirati figure, premazati razmućenim jajetom i peći na niskoj temperaturi. Medenjake staviti u limenu kutiju i ukrasiti šećernim preljevom (prethodno je potrebno sve sastojke preljeva pjenasto umiješati). Medenjake treba ispeći oko 25 dana prije konzumiranja.

medenjaci

Učitaj još novosti