Njemačka - Birnenkrapfen - krofnice sa svježim kruškama
Sastojci 4 osobe:
Tijesto:
500g Pšeničnog glatkog brašna (za izradu tijesta)
1 Kvasca instant
50g šećera
150ml mlijeka
75g maslaca
2 jaja
1 naranča/korica
4 kruške
šećer u prahu i cimet/za posuti
Priprema:
Zamijesite prvi dio tijesta: Stavite u posudu prosijnao brašno dodajte kvasac, 1 žlicu šećera i toplo mlijeko. Zamijesite tijesto dok bude glatko. Poklopite i na toplom ostavite stajati 30-45 minuta dok ne udvostruči veličinu. Otopite maslac pa ga pustite da se malo ohladi. Ogulite i narežite kruške na kockice. U dignuto tijesto dodajte koricu od narandće, otopljeni maslac, sol i jaja. Sve mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Dodajte narezane kruškice. Promiješajte, ostavite stajati pola sata. Zagrijte ulje u dubljem loncu. Sa dvije žlice vadite krafnice pa ih pecite u zagrijanom ulju na srednjoj temepraturi dok ne dobiju finu boju. Ocijedite na kuhinjskom papiru. Pospite mješavinom cimeta i šećera u prahu.
Slovačka - Medenjaci
Sastojci:
Tijesto
1kg glatkog brašna
30dkg šećera u prahu
4 jaja
38dag meda(tekućeg)
2 kašičice cimeta
2 kašičice karanfilčića u prahu
2 kašičice praška za pecivo
Šećerni preliv
15dkg šećera u prahu
1 bjelance
1 kašika škrobnog brašna (Gustin)
1 kašika soka od limuna
Priprema
Od svih sastojaka napraviti tijesto i ostaviti ga da odstoji 24 sata. Od tijesta formirati figure, premazati razmućenim jajetom i peći na niskoj temperaturi. Medenjake staviti u limenu kutiju i ukrasiti šećernim preljevom (prethodno je potrebno sve sastojke preljeva pjenasto umiješati). Medenjake treba ispeći oko 25 dana prije konzumiranja.