Francuska
Sastojci za 4 osobe
2 glavice luka
2-3 čehna bijelog luka
600-700 g brokule
4 jaja
4 kašike humusa
60 g brašna
250 ml mlijeka
125 ml vode
1/2 male zelene ljute paprike
2 kašike kikirikija
sol i biber
svjež peršun
Priprema
Crni i bijeli luk isjeckati sitno i na teflonskom tiganju prodinstati na suho dok ne omekša. Luk spustiti na potpuno hladan tiganj, posoliti sa pola kašičice soli da lakše ispustiti vodu i tek onda zagrijavati maksimalno do 2/3 jačine ringle, uz često miješanje. Kad počne da se lijepi isključiti ringlu i ostaviti tiganj preko. Brokoli oprati, podijeliti na sitne cvjetove ili usitniti nožem. Ljutu papriku isjeckati na sitno. U dubljem sudu pomiješati jaja, humus, brašno, mlijeko, vodu, papriku, izdinstan luk. Dodati pola kašičice soli i malo bibera. Umiješati brokoli. Izliti na okrugli pleh prečnika 20 cm čije je dno postavljeno papirom za pečenje. Peći 10-ak minuta na maksimumu pa kad počne da se stvara korica izvaditi i posuti kikirikijem. Peći još pola sata na 180-200°C. Sredina će malo narasti i popucati, ali sve splašnjava kad se izvadi. Ostaviti 15 minuta da se ohladi prije siječenja inače će biti premeko. Poslužiti uz šargarepu, u vidu priloga ili salate. Ukrasiti cvjetićem svežeg brokolija i peršunom.
Irska - Dublin maza
Sastojci
6 kom (oko1 kg) srednje velikih krompira
500g kobasica
250 g mesnate slanine
2 luka (srednje velika)
300ml vode
so, biber
Priprema
Izrezati slaninu na kockice. Kobasicu izrezati na deblje kriške. U teflonskoj tavi malo propržiti slaninu i kobasicu. Dodati polako vodu i dinstati 5 minuta. Izvadite slaninu i kobasicu a sačuvajte saft u kojem se dinstala slanina i kobasica. Krompir ogulite, operite i narežite na deblje kriške i posolite ga. Luk očistite i narežite na rezance. U posudu za pečenje, stavite malo safta. Na to složite prvi red krompira. Na krompire raširite pola nasjeckanog luka. Na luk raspredite pola slanine i pola kobasice, i opet stavite kriške krumpira. Na krompir ostatak luka, slanine i kobasice. Na kraju stavimo sloj krompira. Prelijemo ostatkom safta, što je ostalo od pirjanja kobasice i slanine. Dotjerati okuse sa malo soli i bibera. Zagrijemo pećnicu na 220¨c. Prekrijemo posudu aluminijskom folijom. Pecite 1 sat. Poslijednjih 25 minuta maknite foliju da krompir malo porumeni.. Ovo jelo se može napraviti i slaganjem u visokoj tavi. Poklopljeno na srednje jakoj temperaturi 1 sat.
Posluživanje
Na kraju možete jelo posuti nasjeckanim peršunovim listom, i obavezno pripremite dobro rashlađeno pivo...