26. 06. 2016 - 14:08
TRADICIONALNA JELA Francuska vs Irska
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Francuska vs Irska

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Francuska vs Irska

26. 06. 2016 - 14:08
0
Shares

Francuska

Sastojci za 4 osobe

2 glavice luka

2-3 čehna bijelog luka

600-700 g brokule

4 jaja

4 kašike humusa

60 g brašna

250 ml mlijeka

125 ml vode

1/2 male zelene ljute paprike

2 kašike kikirikija

sol i biber

svjež peršun

Priprema

Crni i bijeli luk isjeckati sitno i na teflonskom tiganju prodinstati na suho dok ne omekša. Luk spustiti na potpuno hladan tiganj, posoliti sa pola kašičice soli da lakše ispustiti vodu i tek onda zagrijavati maksimalno do 2/3 jačine ringle, uz često miješanje. Kad počne da se lijepi isključiti ringlu i ostaviti tiganj preko. Brokoli oprati, podijeliti na sitne cvjetove ili usitniti nožem. Ljutu papriku isjeckati na sitno. U dubljem sudu pomiješati jaja, humus, brašno, mlijeko, vodu, papriku, izdinstan luk. Dodati pola kašičice soli i malo bibera. Umiješati brokoli. Izliti na okrugli pleh prečnika 20 cm čije je dno postavljeno papirom za pečenje. Peći 10-ak minuta na maksimumu pa kad počne da se stvara korica izvaditi i posuti kikirikijem. Peći još pola sata na 180-200°C. Sredina će malo narasti i popucati, ali sve splašnjava kad se izvadi. Ostaviti 15 minuta da se ohladi prije siječenja inače će biti premeko. Poslužiti uz šargarepu, u vidu priloga ili salate. Ukrasiti cvjetićem svežeg brokolija i peršunom.

13556008-269063603453961-2067583077-o
Irska - Dublin maza

Sastojci

6 kom (oko1 kg) srednje velikih krompira

500g kobasica

250 g mesnate slanine

2 luka (srednje velika)

300ml vode

so, biber

Priprema

Izrezati slaninu na kockice. Kobasicu izrezati na deblje  kriške. U teflonskoj tavi malo propržiti slaninu i kobasicu. Dodati  polako vodu i dinstati 5 minuta. Izvadite slaninu i kobasicu a  sačuvajte saft u kojem se dinstala slanina i kobasica. Krompir ogulite, operite i narežite na deblje kriške i posolite ga. Luk očistite i narežite na rezance. U posudu za pečenje, stavite malo  safta. Na to složite prvi red krompira. Na krompire raširite pola nasjeckanog luka. Na luk raspredite  pola slanine i pola kobasice, i opet stavite kriške krumpira. Na krompir ostatak luka, slanine i kobasice. Na kraju stavimo sloj krompira. Prelijemo ostatkom  safta,  što je ostalo od pirjanja kobasice i slanine. Dotjerati okuse sa malo soli i bibera. Zagrijemo  pećnicu na 220¨c. Prekrijemo posudu aluminijskom folijom. Pecite 1 sat. Poslijednjih 25 minuta maknite foliju da krompir malo porumeni.. Ovo jelo se može napraviti i slaganjem u visokoj tavi. Poklopljeno na srednje jakoj temperaturi 1 sat. 

Posluživanje

Na kraju možete jelo posuti nasjeckanim peršunovim listom, i obavezno pripremite dobro rashlađeno pivo...

dublin-maza

Učitaj još novosti