25. 06. 2016 - 17:15
TRADICIONALNA JELA Vels vs Sjeverna Irska
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Vels vs Sjeverna Irska

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Vels vs Sjeverna Irska

25. 06. 2016 - 17:15
0
Shares

Vels - Velška supa

Sastojci:

morska sol i svježe mljeven crni biber

1 luk

1 kg filea janjećeg vrata, s kosti, narezan na komade debljine 5 cm (zamolite svog mesara da vam to napravi)

1 kg repe

2 mrkve

3 kropira

2 pastrnjaka

3 velika poriluka

Priprema:

Ogulite i dodajte cijeli luk i janjetinu. Zakuhajte, a onda žlicom oberite pjenu s površine. Neka se krčka još 10 do 15 minuta dok se ne skuha. Žlicom za cijeđenje izvadite meso iz lonca i ostavite da se ohladi. Ogulite meso s kosti te ga vratite u lonac. Ogulite i narežite repu na komade od 1 cm. Dodajte u lonac i zakuhajte, a onda ostavite da se krčka 15 do 20 minuta dok repa ne omekša. Očistite mrkvu i narežite je pod blagim kutom na komade od 1 cm, te ih dodajte u lonac. Zakuhajte, a onda ostavite poklopljeno da se krčka 15 do 20 minuta, dok ne omekša. U međuvremenu, ogulite krumpir i narežite na otprilike jednake četvrtine. Kad je mrkva omekšala, dodajte u lonac krumpir i ponovite postupak dok ne omekša. Ogulite pastrnjake, skinite i bacite vanjsko lišće s poriluka, te ih narežite na komade od 1 cm. Dodajte pastrnjake i većinu poriluka u lonac. Zakuhajte, a onda ostavite poklopljeno da se krčka 10 minuta dok ne omekša. Kušajte i začinite, te dodajte sirov poriluk. Poklopite lonac i stavite u hladnjak da se hladi preko noći (ili do tri dana za još ukusniji rezultat). Kad ste spremni da je poslužite, lagano podgrijte juhu. Kutlačom je izvadite u duboke tanjure ili zdjele, te poslužite s puno crnog papra, kriškom tvrdog, zrelog kravljeg sira i kriškom kruha i maslaca.

cawl-welsh-lamb-soup-17245-l

Irski soda hljeb

Sastojci za  4 osobe:

500 g brašna

1/2 kašičice soli

5 g sode bikarbone

2-3 kašike vježe isjeckanih začina ( ruzmarin, mladi bijeli luk, timijan ,mirođija, peršun, kadulja, bosiljak...)

336 ml do 392 ml kefira ili jogurta

Priprema:

Začine oprati i osušiti, pa ih sve sitno isjeckati i ostaviti ih sa strane. U posudu staviti brašno,so, sodu bikarbonu pa sve rukom dobro promiješati, dodati isjeckane začine pa još jednom sve rukom promiješati i onda u sredini napraviti rupu. Dodati tečni jogurt, pa rukom miješati, sve u jednom pravcu, sve dok se  brašno ne sjedini sa tečnošću.
Istresti na pobrašnjenu radnu površinu, pa napraviti loptu od tijesta, tako što ćete nabrašniti ruke i napraviti je u obliku pogače debljine 3-4cm- Zasjeći pogaču u nakrst, malo dublje i svuda je izbosti viljuškom. Pogaču peći u prethodno zagrijanoj rerni na 220°C oko 20 do 30 minuta, u zavisnosti od vaše rerne, ili dok vam fino ne porumeni, ako niste sigurni da je pogača pečena, kada je lupkate prstima po dnu pogače, mora da zvuči šupljo.

Vruću pogaču uviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi. Poslužiti je sa puterom, sirom,kajmakom, krem sirom sa dodatkom nekih začina. Ovu pogaču, po želji, možete napraviti i slatku, tako što ćete dodati 65ml meda, sjeckane orahe, čokoladne suzice, suvo grožđe, pa poslužiti sa nekim finim domaćim džemom.

be38508c0d48d1ad0a067c41903ea2ed-view-l

Učitaj još novosti