Švicarska: Luzerner Lebkuchen
Sastojci
Suhi sastojci
300 g glatkog brašna
1 ravna male kašike sode bikarbone
1 ravna mala kašika praška za pecivo
prstohvat soli
150 g kristal šećera
1 1/2 velike kašike mješavine začina za medenjake (gotova kupljena)
Tekući sastojci
2 dl jogurta
1,5 dl mlijeka
60 g otopljenog maslaca
3 velike kašike ugušćenog soka od kruške
Premaz
1 - 2 male kašike ugušćenog soka od kruške
Priprema
Pomješajte sve suhe sastojke u homogenu smjesu, prosijte brašno i sodu bikarbonu ako je to potrebno. Napravite udubinu u smjesi suhih sastojaka i dodajte tekuće sastojke.
Sve mješajte žlicom ili ručnim mikserom dok smjesa ne postane glatka i jednolična bez grudica - smjesa mora biti gusta i tekuća. Ulijte smjesu u namašćen kalup (duboki četvrtasti 11x 29 cm i 6 cm dubine). Pecite u središtu pećnice na 180 stepeni 55 - 60 minuta dok ne porumeni (pripazite kolač je sam po sebi taman, pa je promjena boje mala). Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi, još ga mlakog premžite sa ugušćenim sokom od kruške, tako da mu površina ostane sjajna. Kolač izvadite iz kalupa tak kada se potpuno ohladi.
Posluživanje
Tradicionalno se poslužuje uz maslac i ponekad ugušćeni sok od kruške, te šalicu toplog mlijeka ili čaja.
Poljska - Torta od sira
Sastojci za 8 osoba
250 g krompira
100 g grožđica
150 g maslaca
4 jaja
200 g šećera
600 g svježeg kravljeg sira
1 kašika pšeničnog oštrog brašna
1 kašika pšenične krupice
1 kašika naribane narančine korice
1 kašika arome od vanilije
Priprema
Krompir ogulite i skuhajte. Dobro ga ocijedite, odmah usitnite i ohladite. Grožđice namočite u malo mlijeka i ostavite namakati dok pripremate ostale sastojke. Maslac otopite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Žumanjcima dodajte šećer i pjenasto izmiješajte. Ocijeđeni sir dobro razradite, dodajte pripremljene žumanjke, ohlađeni krompir, maslac, brašno, gris, narančinu koricu, aromu vanilije i dobro promiješajte. Grožđice ocijedite, posušite papirom i umiješajte u sir. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u kalup za torte (ø 24 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 150°C oko 45-60 minuta.
Posluživanje
Poslužite uz šlag.