25. 06. 2016 - 14:10
TRADICIONALNA JELA Švicarska vs Poljska
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Švicarska vs Poljska

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Švicarska vs Poljska

25. 06. 2016 - 14:10
0
Shares

Švicarska: Luzerner Lebkuchen

Sastojci

Suhi sastojci

300 g glatkog brašna

1 ravna male kašike sode bikarbone

1 ravna mala kašika praška za pecivo

prstohvat soli

150 g kristal šećera

1 1/2 velike kašike mješavine začina za medenjake (gotova kupljena)

Tekući sastojci

2 dl jogurta

1,5 dl mlijeka

60 g otopljenog maslaca

3 velike kašike ugušćenog soka od kruške

Premaz

1 - 2 male kašike ugušćenog soka od kruške

Priprema

Pomješajte sve suhe sastojke u homogenu smjesu, prosijte brašno i sodu bikarbonu ako je to potrebno. Napravite udubinu u smjesi suhih sastojaka i dodajte tekuće sastojke.
Sve mješajte žlicom ili ručnim mikserom dok smjesa ne postane glatka i jednolična bez grudica - smjesa mora biti gusta i tekuća. Ulijte smjesu u namašćen kalup (duboki četvrtasti 11x 29 cm i 6 cm dubine). Pecite u središtu pećnice na 180 stepeni 55 - 60 minuta dok ne porumeni (pripazite kolač je sam po sebi taman, pa je promjena boje mala). Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi, još ga mlakog premžite sa ugušćenim sokom od kruške, tako da mu površina ostane sjajna. Kolač izvadite iz kalupa tak kada se potpuno ohladi.

Posluživanje

Tradicionalno se poslužuje uz maslac i ponekad ugušćeni sok od kruške, te šalicu toplog mlijeka ili čaja.

13523978-268578000169188-1654071914-o

Poljska - Torta od sira

Sastojci za 8 osoba

250 g krompira

100 g grožđica

150 g maslaca

4 jaja

200 g šećera

600 g svježeg kravljeg sira

1 kašika pšeničnog oštrog brašna 

1 kašika pšenične krupice 

1 kašika naribane narančine korice

1 kašika arome od vanilije

Priprema

Krompir ogulite i skuhajte. Dobro ga ocijedite, odmah usitnite i ohladite. Grožđice namočite u malo mlijeka i ostavite namakati dok pripremate ostale sastojke. Maslac otopite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Žumanjcima dodajte šećer i pjenasto izmiješajte. Ocijeđeni sir dobro razradite, dodajte pripremljene žumanjke, ohlađeni krompir, maslac, brašno, gris, narančinu koricu, aromu vanilije i dobro promiješajte. Grožđice ocijedite, posušite papirom i umiješajte u sir. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u kalup za torte (ø 24 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 150°C oko 45-60 minuta.

Posluživanje

Poslužite uz šlag.

7c8ff5faa5e871798edcf88433cca718-view-l

Učitaj još novosti