24. 06. 2016 - 10:02
Panika u Premiershipu zbog izlaska iz EU: Mnogobrojne zvijezde...
907
Shares
Panika u Premiershipu zbog izlaska iz EU: Mnogobrojne zvijezde ostaju bez radne dozvole?

BREXIT

Panika u Premiershipu zbog izlaska iz EU: Mnogobrojne zvijezde ostaju bez radne dozvole?

Germanijak.hr
24. 06. 2016 - 10:02
0
Shares

Britanci su odlučili izaći iz Europske unije. Većina stanovnika Ujedinjenog kraljevstva je glasala za 'Brexit' kojim se raskidaju veze sa zajednicom europskih država, a posljedice ove odluke danima će se analizirati i sigurno će biti dalekosežne.

Britanska ekonomija je već danas pretrpjela veliki udarac jer je funta doživjela strahovit pad te je trenutno na najnižoj razini u posljednjih 30 godina, a cijela ova priča imat će posljedice i po nogomet, kako financijske, tako i administrativne.

Što se novca tiče jasno je kako će, ako funta ostane na ovoj razini, engleski klubovi biti manje konkurentni na europskom tržištu. Iako se redom radi o najbogatijim europskim klubovima, svi njihovi sponzorski ugovori izraženi su u funtama što znači da će transformacijom u eure njihova vrijednost biti puno manja te ovog ljeta možemo očekivati ipak nešto manji ples milijuna klubova s Otoka.

Drugi problem se odnosi na pitanje radnih dozvola. Naime, trenutno pravilo Engleskog nogometnog saveza za igrače van Europske unije kaže kako igrači moraju odigrati najmanje 30% utakmica za svoje reprezentacije u posljednje dvije godine kako bi dobili radnu dozvolu. Taj postotak raste kako reprezentacije padaju na FIFA-inom rankingu pa tako za reprezentacije između 11. i 20. mjesta igrač mora odigrati najmanje 45% utakmica, i tako dalje…

Sada bi se to pravilo trebali primjenjivati i za igrače iz Europske unije što znači da će engleski klubovi morati dovoditi isključivo reprezentativce iz, recimo, Francuske, Njemačke ili Portugala, odakle često dolaze pojačanja iz Premiershipa. Isto tako bi, ako bi se ovo pravilo odmah počelo primjenjivati, dio igrača ostao bez svojih angažmana u engleskim klubovima. Na primjeru francuske reprezentacije, Anthony Martial, N'Golo Kanté, Morgan Schneiderlin i Yohan Cabaye nemaju 45% utakmica za Francusku (oni su trenutno 17. reprezentacija svijeta) što znači da bi Manchester United, Leicester i Crystal Palace ostali bez svojih važnih igrača.

Naravno da se nekakve drastične mjere neće odmah dogoditi i da će Engleski nogometni savez i FIFA 'uzeti' neko vrijeme kako bi se prilagodili na novu situaciju, a u britanskom tisku ističu kako bi to prijelazno razdoblje moglo potrajati dvije godine. No, bilo kako bilo, situacija u engleskom nogometu se odlukom o Brexitu nepovratno promijenila.

Učitaj još novosti