
Hrvatska - Polpete od tikvica
Sastojci
1/2 kg tikvica
4 jaja
5 vrhom punih kašika brašna
1 manja glavica luka
2 režnja bijelog luka
biber i sol po ukusu
Priprema
Tikvice dobro oprati, pa krupno naribati zajdno sa korom. Ako su tikvice jako mlade, mogu se narezati na ploške umjesto ribati. Tikvice posoliti i ostaviti da odstoje petnaestak minuta. Luk i bijeli luk sitno nasjeckati pa popržiti na malo maslinovog ulja (a može i obično ko ne voli maslinovo). Nakon 15-ak minuta, tikvice snažno ocijediti rukama. Umutiti jaja, dodati brašno, posoliti i pobiberiti po ukusu. Brašna treba dodati tako da se dobije tekuće tijesto, nešto gušće od onog za palačinke, dodati ocijeđene tikvice i poprženi luk i bijeli luk. Smjesa mora biti dovoljno gusta da se ne odvaja i razljeva.
U dubljoj tavi zagrijati ulje, velikom kašikom vaditi smjesu od tikvica i na srednjoj vatri peći s obje strane. Kad dobiju lijepu zlatno žutu boju, izvaditi ih na papirnati ručnik da se ocijedi suvišna masnoća.
Španija - Paelja
Sastojci za 6 osoba
6 šoljica riže
12 kom dagnje
2 kom lignje
12 kom škampi ako su veće ili kozica po želji
200 gr graška
4 kom zrelog paradajza
1 kom luka
2 češanj bijelog luka ili
2 kašike vegete
4 niti šafrana
maslinovo ulje (virgen) jako
so
peršun
Priprema
Otvoriti školjke na pari i ostaviti onaj dio gdje se nalazi meso. U drugu posudu staviti maslinovo ulje i popržiti sjeckani luk i bijeli luk ( izvaditi klicu jer je lakši za varenje). Kada je dobilo zlatnu boju dodati oguljeni i sitno isjeckani paradajz, dodati sjeckani peršun i škampe (kozice). Kuhati 5 minuta. Popržiti očišćene i na kolutice narezane lignje.
Skuhati grašak na malo slane vode.
U plitku veliku posudu (paella) dodati maslinovo ulje na kojem su se pržile lignje (ako treba dodati jos malo ulja) i popržiti rižu. Dodati grašak, vegetu, šafran, sos od škampi i vodu. Količina vode je 2, 5 puta veća od zapremine riže koju stavljamo (15 šoljica). Iskoristiti vodu u kojoj se kuhao grašak i vodu na kojoj su se otvarale školjke. Sve lagano promiješati i dosoliti ako je potrebno, odozgo složiti školjke i rakove. Kuhati deset minuta na laganoj vatri i završiti kuhanje u vrućoj rerni još deset minuta. Kada je gotova pokriti je i ostaviti dvadeset minuta da upije ostatak vode.
Posluživanje
Mogu se dodati i pržena svinjska rebra, pileće i zečije meso. Naravno sve su mali komadi i prži se posebno.