21. 06. 2016 - 19:30
TRADICIONALNA JELA Hrvatska vs Španija
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Hrvatska vs Španija

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Hrvatska vs Španija

21. 06. 2016 - 19:30
0
Shares

Hrvatska - Polpete od tikvica

Sastojci

1/2 kg tikvica

4 jaja

5 vrhom punih kašika brašna

1 manja glavica luka

2 režnja bijelog luka

biber i sol po ukusu

Priprema

Tikvice dobro oprati, pa krupno naribati zajdno sa korom. Ako su tikvice jako mlade, mogu se narezati na ploške umjesto ribati. Tikvice posoliti i ostaviti da odstoje petnaestak minuta. Luk i bijeli luk sitno nasjeckati pa popržiti na malo maslinovog ulja (a može i obično ko ne voli maslinovo). Nakon 15-ak minuta, tikvice snažno ocijediti rukama. Umutiti jaja, dodati brašno, posoliti i pobiberiti po ukusu. Brašna treba dodati tako da se dobije tekuće tijesto, nešto gušće od onog za palačinke, dodati ocijeđene tikvice i poprženi luk i bijeli luk. Smjesa mora biti dovoljno gusta da se ne odvaja i razljeva.

U dubljoj tavi zagrijati ulje, velikom kašikom vaditi smjesu od tikvica i na srednjoj vatri peći s obje strane. Kad dobiju lijepu zlatno žutu boju, izvaditi ih na papirnati ručnik da se ocijedi suvišna masnoća.

13518009-266659253694396-1612774870-o
Španija - Paelja

Sastojci za 6 osoba

6 šoljica riže

12 kom dagnje

2 kom lignje

12 kom škampi ako su veće ili kozica po želji

200 gr graška

4 kom zrelog paradajza

1 kom luka

2 češanj bijelog luka ili 

2 kašike vegete

4 niti šafrana

maslinovo ulje (virgen) jako

so

peršun

Priprema

Otvoriti školjke na pari i ostaviti onaj dio gdje se nalazi meso. U drugu posudu staviti maslinovo ulje i popržiti sjeckani luk i bijeli luk ( izvaditi klicu jer je lakši za varenje). Kada je dobilo zlatnu boju dodati oguljeni i sitno isjeckani paradajz, dodati sjeckani peršun i škampe (kozice). Kuhati 5 minuta. Popržiti očišćene i na kolutice narezane lignje.
Skuhati grašak na malo slane vode.

U plitku veliku posudu (paella) dodati maslinovo ulje na kojem su se pržile lignje (ako treba dodati jos malo ulja) i popržiti rižu. Dodati grašak, vegetu, šafran, sos od škampi i vodu. Količina vode je 2, 5 puta veća od zapremine riže koju stavljamo (15 šoljica). Iskoristiti vodu u kojoj se kuhao grašak i vodu na kojoj su se otvarale školjke. Sve lagano promiješati i dosoliti ako je potrebno, odozgo složiti školjke i rakove. Kuhati deset minuta na laganoj vatri i završiti kuhanje u vrućoj rerni još deset minuta. Kada je gotova pokriti je i ostaviti dvadeset minuta da upije ostatak vode.

Posluživanje

Mogu se dodati i pržena svinjska rebra, pileće i zečije meso. Naravno sve su mali komadi i prži se posebno.

paelja

Učitaj još novosti