
Češka - Češka Pišinger torta
Sastojci:
250 g mekanog maslaca
250 g šećera
250 g gorke čokolade
4 bjelanjka
100 g samljevenih lješnjaka
1 vrećica vanilin šećera
6 velikih oblata
150 g šećera u prahu
Priprema:
Maslac pjenasto izmiješajte s polovinom šećera. Izlomimo 150 g čokolade i otopimo u vodenoj kupelji. Bjelanjke čvrsto istučemo, pri tom polako dosipamo ostatak šećera. Kašiku po kašiku umiješamo pjenasto razmućeni maslac u otopljenu, mlaku čokoladu. Umiješamo samljevene lješnjake i vanilin šećer. Obliju stavimo na pladanj za tortu, namažemo je kremom od čokolade i maslaca i pokrijemo drugom. Tako nastavimo dok ne potrošimo kremu i sve oblije. Završnu obliju također namažemo kremom. Ostatak čokolade otopimo u vodenoj kupelji, dodamo šećer u prahu i 2-3 žlice mlake vode, pa sve izmiješamo u glatku smjesu. Time prelijemo površinu torte. Tortu prije posluživanja ostavimo nekoliko sati u frižideru.
Turska - Keskül
Sastojci za 4 osobe
5 dl hladnog mlijeka
40 g kokosa
60 g brašna
80 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
1 kašika maslaca.
Za posipanje:
Malo sjeckanih nesoljenih pistaca ili sjeckanih pečenih lješnjaka i malo kokosa.
Priprema:
U malo veću šerpu stavite hladno mlijeko, kokos, šećer, vanilin šećer, lagano sipajte brašno i sve dobro umutite žicom. Sve zajedno stavite na šporet da provrije ali ne prestanite sa miješanjem. Kad provrije dodajte maslac i mješajte da se otopi. Sklonite i sipajte u 4 manje posudice (zapremine 1,5 dl). Svaku prekrijte providnom folijom i ohladite par sati u frižideru. Pospite sa sitno sjeckanim nesoljenim pistacima ili sa sitno sjeckanim pečenim lješnjacima i sa malo kokosa.