21. 06. 2016 - 18:45
TRADICIONALNA JELA Češka vs Turska
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Češka vs Turska

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Češka vs Turska

21. 06. 2016 - 18:45
0
Shares

Češka - Češka Pišinger torta

Sastojci:

250 g mekanog maslaca

250 g šećera

250 g gorke čokolade

4 bjelanjka

100 g samljevenih lješnjaka

1 vrećica vanilin šećera

6 velikih oblata

150 g šećera u prahu

Priprema:

Maslac pjenasto izmiješajte s polovinom šećera. Izlomimo 150 g čokolade i otopimo u vodenoj kupelji. Bjelanjke čvrsto istučemo, pri tom polako dosipamo ostatak šećera. Kašiku po kašiku umiješamo pjenasto razmućeni maslac u otopljenu, mlaku čokoladu. Umiješamo samljevene lješnjake i vanilin šećer. Obliju stavimo na pladanj za tortu, namažemo je kremom od čokolade i maslaca i pokrijemo drugom. Tako nastavimo dok ne potrošimo kremu i sve oblije. Završnu obliju također namažemo kremom. Ostatak čokolade otopimo u vodenoj kupelji, dodamo šećer u prahu i 2-3 žlice mlake vode, pa sve izmiješamo u glatku smjesu. Time prelijemo površinu torte. Tortu prije posluživanja ostavimo nekoliko sati u frižideru.

13467336-266657720361216-1891226964-o

Turska - Keskül

Sastojci za  4 osobe

5 dl hladnog mlijeka

40 g kokosa

60 g brašna

80 g šećera

1 kesica vanilinog šećera

1 kašika maslaca.

Za posipanje:

Malo sjeckanih nesoljenih pistaca ili sjeckanih pečenih lješnjaka i malo kokosa.

Priprema:

U malo veću šerpu stavite hladno mlijeko, kokos, šećer, vanilin šećer, lagano sipajte brašno i sve dobro umutite žicom. Sve zajedno stavite na šporet da provrije ali ne prestanite sa miješanjem. Kad provrije dodajte maslac i mješajte da se otopi. Sklonite i sipajte u 4 manje posudice (zapremine 1,5 dl). Svaku prekrijte providnom folijom i ohladite par sati u frižideru. Pospite sa sitno sjeckanim nesoljenim pistacima ili sa sitno sjeckanim pečenim lješnjacima i sa malo kokosa.

keskl-turski-dezert-4755bdc96949f8e418d9c5f468d7947e-view-l

Učitaj još novosti