16. 06. 2016 - 14:08
TRADICIONALNA JELA Ukrajina vs Sjeverna Irska
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Ukrajina vs Sjeverna Irska

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Ukrajina vs Sjeverna Irska

16. 06. 2016 - 14:08
0
Shares

Ukrajina

Sastojci

Za tijesto:

200 g pšeničnog glatkog brašna

100 g heljdinog brašna

2 jaja

½ kašike soli

100-150 ml vode

Za fil:

600 g jabuka

70 g smeđeg šećera

1 vrećica vanilin šećera

½ kašike vimeta mljevenog

80 g mljevenih oraha

1 žličica naribane limunove korice

Priprema

Od brašna, jaja, soli i vode umijesite glatko tijesto i pokriveno ostavite stajati 15 minuta. Oguljene jabuke naribajte. Dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Ovako pripremljene jabuke ostavite stajati oko 5 minuta. Jabuke ocijedite, a zatim im dodajte mljevene orahe i naribanu limunovu koricu. Pripremljeno tijesto tanko razvaljajte. Tijesto narežite na kvadrate 5×5 cm. U sredinu svakog kvadrata stavite kašiku fila od jabuka. Rubove tijesta premažite razmućenim jajetom, a zatim fil pokrijte drugim kvadratom tijesta. Prstom ili vilicom utisnite rubove tijesta. Pripremljene varenike kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi 8-10 minuta i ocijedite. Med malo zagrijte i dodajte limunov sok te polijte varenike.

13453405-263577024002619-907037319-o

Sjeverna Irska

Sastojci:

25 g maslaca

1 luk

1 grana celera listaša

1 velika mrkva

25 g brašna

900ml pilećeg ili povrtnog temeljce

25g zobenih pahuljica

115g špinata

30ml (2 kašike) vrhnja za kuhanje

so, biber

nasjeckanog peršuna

Priprema

Očistite luk  i mrkvu pa ih nasjeckajte na sitno. Isto uradite i sa celerom.

U posudu otopite maslac, pa dodajte nasjeckano povrce. Sve lagano pržite na niskoj temperaturi pet minuta dok ne omeksa.

Dodajte brašno i sve lagano miješajte oko minute (pazite da brašno ne zagori). Miješajući dodajte temeljac pa pojačajte vatru i pustite da sve prokuha, smanjite vatru pa kuhajte 30 min dok povrće ne omekša.

Dodajte zobene pahuljice i nasjeckani špinat pa nastavite kuhat 15 min.

Dodajte vrhnje za kuhanje, posolite I stavite bibera.

Posluživanje

Servirajte vruće posuto nasjeckanim peršunom.

juha

Učitaj još novosti