
Ukrajina
Sastojci
Za tijesto:
200 g pšeničnog glatkog brašna
100 g heljdinog brašna
2 jaja
½ kašike soli
100-150 ml vode
Za fil:
600 g jabuka
70 g smeđeg šećera
1 vrećica vanilin šećera
½ kašike vimeta mljevenog
80 g mljevenih oraha
1 žličica naribane limunove korice
Priprema
Od brašna, jaja, soli i vode umijesite glatko tijesto i pokriveno ostavite stajati 15 minuta. Oguljene jabuke naribajte. Dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Ovako pripremljene jabuke ostavite stajati oko 5 minuta. Jabuke ocijedite, a zatim im dodajte mljevene orahe i naribanu limunovu koricu. Pripremljeno tijesto tanko razvaljajte. Tijesto narežite na kvadrate 5×5 cm. U sredinu svakog kvadrata stavite kašiku fila od jabuka. Rubove tijesta premažite razmućenim jajetom, a zatim fil pokrijte drugim kvadratom tijesta. Prstom ili vilicom utisnite rubove tijesta. Pripremljene varenike kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi 8-10 minuta i ocijedite. Med malo zagrijte i dodajte limunov sok te polijte varenike.
Sjeverna Irska
Sastojci:
25 g maslaca
1 luk
1 grana celera listaša
1 velika mrkva
25 g brašna
900ml pilećeg ili povrtnog temeljce
25g zobenih pahuljica
115g špinata
30ml (2 kašike) vrhnja za kuhanje
so, biber
nasjeckanog peršuna
Priprema
Očistite luk i mrkvu pa ih nasjeckajte na sitno. Isto uradite i sa celerom.
U posudu otopite maslac, pa dodajte nasjeckano povrce. Sve lagano pržite na niskoj temperaturi pet minuta dok ne omeksa.
Dodajte brašno i sve lagano miješajte oko minute (pazite da brašno ne zagori). Miješajući dodajte temeljac pa pojačajte vatru i pustite da sve prokuha, smanjite vatru pa kuhajte 30 min dok povrće ne omekša.
Dodajte zobene pahuljice i nasjeckani špinat pa nastavite kuhat 15 min.
Dodajte vrhnje za kuhanje, posolite I stavite bibera.
Posluživanje
Servirajte vruće posuto nasjeckanim peršunom.