
Engleska
Sastojci
Sočni biskvit:
180 g brašna
1 prašak za pecivo
50 g maslaca
160 g šećera
2 jaja
oko 200 g datula
oko 2 dcl vode
Karamel preliv:
140 g šećera
50 g maslaca
300 ml slatkog vrhnja (ili mlijeka u "dijetalnoj" varijanti)
Biskvit: Datule očistiti, nasjeckati i preliti s vodom. Prokuhati 5 minuta i kad se ohladi izmiksati u blenderu skupa s vodom u kojoj su se natalpale. Miksati šećer i maslac, dodati jaja, zatim pire od datula, brašno, prašak za pecivo. Sve dobro izmiksati. Peći u namašćenom kalupu ili u kalupićima za muffine na 180 C, 30- 45 minuta (provjeravati dok čačkalica nije suha).
Preliv: Karamelizirati šećer, dodati maslac i slatko vrhnje (mlijeko) i kuhati dok se ne rastopi.
Posluživanje
Biskvit bogato zaliti (može toplim) karamel prelivom sa svih strana, i poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije ili orasima.
Vels
Sastojci:
250 g brašna
prašak za pecivo
120 g maslaca
120 g šećera
120 g suhog grožđa
1 jaje
cimet
Priprema
Pomiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i maslac.
Dodati cimet, umućeno jaje i suho grožđe.
Od toga umijesti čvrsto tijesto, razvući ga oko 1/4 cm debljine, pa čašom vaditi pogačice.
Peći u zagrijanoj peći ili u velikoj tavi dok ne porumene sa obje strane.
Ohlađene kolačiće poslužiti sa maslacom.