14. 06. 2016 - 19:15
TRADICIONALNA JELA Portugal vs Island
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Portugal vs Island

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Portugal vs Island

14. 06. 2016 - 19:15
0
Shares

Portugal - Caldo verde – zelena povrtna supa

Sastojci za 4 osobe:

500 g kelja

So i biber

1 kašika nasjeckanog peršina

2 češnja bijelog luka

100 g luka

3 kašike maslinova ulja

250 g krompira

1 kašika Vegete

Priprema:

Krompir ogulite i narežite na četvrtine, kelj na rezance, a luk sitno nasjeckajte. Na ugrijanom ulju propecite nasjeckani luk i dodajte bijelo luk, krompir, kelj i Vegetu te zalijte vrućom vodom da prekrije povrće. Promiješajte i pokriveno kuhajte dvadesetak minuta dok povrće ne omekša.

Toplo povrće zajedno s tekućinom usitnite i vratite u posudu. Dodajte još 400 ml vode i biber te kratko prokuhajte.

Posluživanje:

Zelenu supu posolite po potrebi, pospite peršinom i poslužite. U supu je moguće dodati i isprženu kobasicu.

13461211-262637814096540-241484944-oIsland - Islandski bakalar

Sastojci (4 osobe)

500 g ribljih fileta (bakalar)

100 g luka

2 kašike pšeničnog oštrog brašna

2 jaja

1 mala kašika soli

biber

150 ml mlijeka

ulje za prženje

Za umak:

180 ml majoneze

2 mala kašike meda

2 male kašike senfa

so

Priprema:

Grubo nasjeckanu ribu pomiješajte s nasjeckanim lukom. Dodajte brašno, razmućena jaja, sol, biber i mlijeko te sve dobro promiješajte. Ostavite da stoji 30 minuta. Kašikom na dasku izvadite smjesu, oblikujte kuhinjskom lopaticom i stavljajte na vruće ulje. Pecite na srednjoj vatri do zlatne boje te okrenite. Majonezu pomiješajte s medom, senfom, vlascem i pobiberite.

Savjet

Umak možete ublažiti sa 100 ml kiselog vrhnja.

13461259-262728677420787-1036316204-o

Učitaj još novosti