
Portugal - Caldo verde – zelena povrtna supa
Sastojci za 4 osobe:
500 g kelja
So i biber
1 kašika nasjeckanog peršina
2 češnja bijelog luka
100 g luka
3 kašike maslinova ulja
250 g krompira
1 kašika Vegete
Priprema:
Krompir ogulite i narežite na četvrtine, kelj na rezance, a luk sitno nasjeckajte. Na ugrijanom ulju propecite nasjeckani luk i dodajte bijelo luk, krompir, kelj i Vegetu te zalijte vrućom vodom da prekrije povrće. Promiješajte i pokriveno kuhajte dvadesetak minuta dok povrće ne omekša.
Toplo povrće zajedno s tekućinom usitnite i vratite u posudu. Dodajte još 400 ml vode i biber te kratko prokuhajte.
Posluživanje:
Zelenu supu posolite po potrebi, pospite peršinom i poslužite. U supu je moguće dodati i isprženu kobasicu.
Island - Islandski bakalar
Sastojci (4 osobe)
500 g ribljih fileta (bakalar)
100 g luka
2 kašike pšeničnog oštrog brašna
2 jaja
1 mala kašika soli
biber
150 ml mlijeka
ulje za prženje
Za umak:
180 ml majoneze
2 mala kašike meda
2 male kašike senfa
so
Priprema:
Grubo nasjeckanu ribu pomiješajte s nasjeckanim lukom. Dodajte brašno, razmućena jaja, sol, biber i mlijeko te sve dobro promiješajte. Ostavite da stoji 30 minuta. Kašikom na dasku izvadite smjesu, oblikujte kuhinjskom lopaticom i stavljajte na vruće ulje. Pecite na srednjoj vatri do zlatne boje te okrenite. Majonezu pomiješajte s medom, senfom, vlascem i pobiberite.
Savjet
Umak možete ublažiti sa 100 ml kiselog vrhnja.