14. 06. 2016 - 15:08
TRADICIONALNA JELA Austrija vs Mađarska
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Austrija vs Mađarska

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Austrija vs Mađarska

14. 06. 2016 - 15:08
0
Shares

Prvi susret Grupe F se igra između reprezentacija Austrije i Mađarske. Iako su ove dvije zemlje nekada bile zajedno u Austro-Ugarskoj monarhiji, njihove tradicije se ipak razlikuju. Pogledajte tradicionalna jela ove dvije zemlje. 

Austrija - Sacher torta

Sastojci:

140 g maslaca (sobna temperatura)

110 g šećera u prahu

1/2 štapića vanilije (ostružite srž iz štapića)

6 žumanjaka

6 bjelanjaka

130 g čokolade za kuhanje

110 g kristal-šećera

140 g oštrog brašna

200 g džema od marelice

maslac (za kalup)

brašno (za kalup)

slatko vrhnje (za ukrašavanje)

Za glazuru:

200 g kristal-šećera

125 ml vode

150 g čokolade

Priprema:

U posudi pomiješajte mekani maslac sa šećerom u prahu i vanilijom dok ne dobijete kremastu masu. Polako umiješajte žumanjke i tucite sve dok ne nastane gusta pjena. Čokoladu rastopite na pari i dodajte u smjesu. Napravite snijeg od bjelanjka, polako mu dodajte kristal-šećer i tucite sve dok ne dobije sjaj i očvrsne toliko da ga možete rezati.

Snijeg dodajte ranije pripremljenoj smjesi sa žumanjcima, sve posipajte brašnom i oprezno miješajte kuhačom. Na dno kalupa za torte postavite papir za pečenje, a rub kalupa premažite maslacem i pospite brašnom.

Tijesto stavite u kalup, poravnajte ga i pecite između 55 i 60 minuta u pećnici koju ste unaprijed zagrijali do 170 °C. Prvih 10 – 15 minuta ostavite vrata pećnice otvorena 1 cm, a zatim ih zatvorite. Tortu (zajedno s kalupom) ostavite da se hladi 20 minuta.

Uklonite papir, okrenite tortu i opet je pustite da se hladi, kako bi se neravnine na površini ispravile. Nakon toga oštrim nožem vodoravno prepolovite tortu.

Džem malo zagrijte, miješajte dok ne postane gladak, premažite njime obje polovice torte pa ih ponovno spojite. I rubove premažite džemom i pustite da se osuši.

Za glazuru kuhajte šećer u vodi oko 5 minuta, pustite da zakipi i ostavite da se malo ohladi. Rastopite čokoladu na pari i postupno je pomiješajte sa šećernom otopinom, sve dok ne nastane gusta, glatka glazura.

13453281-262629947430660-1055349088-o

Mađarska - Mađarski gulaš

Sastojci (4 osobe)

800 g junećeg mesa

50 ml ulja

200 g luka

1 crvena svježa paprika

1 kašičica slatke crvene paprike

1 kašičica ljute crvene paprike

2 češnja bijelog luka

500 g krompira

so

crni biber

1 list Lovora

100 ml bijelog vina

100 ml passate

1 kašika nasjeckanog peršina

1 kašika vegete

Priprema:

Na zagrijanom ulju propržite nasjeckani luk i papriku narezanu na kockice. Zatim dodajte junetinu narezanu na kockice, pa zajedno propržite oko 5 minuta.

U posudu dodajte nasjeckani bijeli luk, crvenu mljevenu papriku, ljutu crvenu papriku, vegetu, lovor i sve zalijte sa 800 ml vruće vode. Promiješajte, posudu vratite na peć i nastavite kuhati pokriveno na laganoj vatri.

Kad meso gotovo omekša, dodajte oguljeni krompir narezan na kockice i kuhajte još 15-ak minuta.

Pred kraj kuhanja umiješajte vino, passatu, vode po potrebi i još kratko prokuhajte.

Posluživanje:

Gulaš poslužite posut nasjeckanim peršinom.

Savjet:

Umjesto krompira možete dodati kuhanu tjesteninu u već gotov gulaš.

gulas

 

Učitaj još novosti