
Prvi susret Grupe F se igra između reprezentacija Austrije i Mađarske. Iako su ove dvije zemlje nekada bile zajedno u Austro-Ugarskoj monarhiji, njihove tradicije se ipak razlikuju. Pogledajte tradicionalna jela ove dvije zemlje.
Austrija - Sacher torta
Sastojci:
140 g maslaca (sobna temperatura)
110 g šećera u prahu
1/2 štapića vanilije (ostružite srž iz štapića)
6 žumanjaka
6 bjelanjaka
130 g čokolade za kuhanje
110 g kristal-šećera
140 g oštrog brašna
200 g džema od marelice
maslac (za kalup)
brašno (za kalup)
slatko vrhnje (za ukrašavanje)
Za glazuru:
200 g kristal-šećera
125 ml vode
150 g čokolade
Priprema:
U posudi pomiješajte mekani maslac sa šećerom u prahu i vanilijom dok ne dobijete kremastu masu. Polako umiješajte žumanjke i tucite sve dok ne nastane gusta pjena. Čokoladu rastopite na pari i dodajte u smjesu. Napravite snijeg od bjelanjka, polako mu dodajte kristal-šećer i tucite sve dok ne dobije sjaj i očvrsne toliko da ga možete rezati.
Snijeg dodajte ranije pripremljenoj smjesi sa žumanjcima, sve posipajte brašnom i oprezno miješajte kuhačom. Na dno kalupa za torte postavite papir za pečenje, a rub kalupa premažite maslacem i pospite brašnom.
Tijesto stavite u kalup, poravnajte ga i pecite između 55 i 60 minuta u pećnici koju ste unaprijed zagrijali do 170 °C. Prvih 10 – 15 minuta ostavite vrata pećnice otvorena 1 cm, a zatim ih zatvorite. Tortu (zajedno s kalupom) ostavite da se hladi 20 minuta.
Uklonite papir, okrenite tortu i opet je pustite da se hladi, kako bi se neravnine na površini ispravile. Nakon toga oštrim nožem vodoravno prepolovite tortu.
Džem malo zagrijte, miješajte dok ne postane gladak, premažite njime obje polovice torte pa ih ponovno spojite. I rubove premažite džemom i pustite da se osuši.
Za glazuru kuhajte šećer u vodi oko 5 minuta, pustite da zakipi i ostavite da se malo ohladi. Rastopite čokoladu na pari i postupno je pomiješajte sa šećernom otopinom, sve dok ne nastane gusta, glatka glazura.
Mađarska - Mađarski gulaš
Sastojci (4 osobe)
800 g junećeg mesa
50 ml ulja
200 g luka
1 crvena svježa paprika
1 kašičica slatke crvene paprike
1 kašičica ljute crvene paprike
2 češnja bijelog luka
500 g krompira
so
crni biber
1 list Lovora
100 ml bijelog vina
100 ml passate
1 kašika nasjeckanog peršina
1 kašika vegete
Priprema:
Na zagrijanom ulju propržite nasjeckani luk i papriku narezanu na kockice. Zatim dodajte junetinu narezanu na kockice, pa zajedno propržite oko 5 minuta.
U posudu dodajte nasjeckani bijeli luk, crvenu mljevenu papriku, ljutu crvenu papriku, vegetu, lovor i sve zalijte sa 800 ml vruće vode. Promiješajte, posudu vratite na peć i nastavite kuhati pokriveno na laganoj vatri.
Kad meso gotovo omekša, dodajte oguljeni krompir narezan na kockice i kuhajte još 15-ak minuta.
Pred kraj kuhanja umiješajte vino, passatu, vode po potrebi i još kratko prokuhajte.
Posluživanje:
Gulaš poslužite posut nasjeckanim peršinom.
Savjet:
Umjesto krompira možete dodati kuhanu tjesteninu u već gotov gulaš.