Drugi susret drugog dana Evropskog prvenstva je između reprezentacije Velsa i Slovačke. Pogledajte tradicionalna jela ove dvije reprezentacije.
Vels - Glamorgan kobasica - vegeterijanske kobasice
Sastojci:
Za 16 malih kobasica potrebno vam je:
225g prezle
125g ribanog sira (može edamer)
3 jajeta
Malo mlijeka
So i biber
1/4 kašičice suhog senfa
175g praziluka isjeckanog sitno i kratko proprženog u malo putera
1 veliku kašiku svježeg, issjeckanog peršuna
Za pohovanje:
100g svježih prezli
1 srednje jaje
4 velike kašike mlijeka
Biljno ulje za prženje
Priprema:
Stavite krušne mrvice, sir, začine, senf, praziluk i peršun u posudu za miješanje i dobro izmiješajte. U drugoj posudi istucite jaja i dodajte u te sastojke. Pomiješajte sve da se formira čvrsto tijesto, a po potrebi dodajte i malo mlijeka. Podijelite tijesto u 16 dijelova i od svakog oblikujte kobasicu.
Za pohovanje kobasica istucite jedno jaje i dodajte mlijeko. Prezlu stavite na tanjir i lagano začinite. Sada svaku kobasicu potopite u jaja, te uvaljajte u prezlu, ovaj postupak ponovite dok sve kobasice nisu gotove, zatim ostavite da odtsoje 30 minuta.
U duboku tavu stavite ulje i stavite nekoliko kobasica istovremeno, pecite ih dok ne budu zlatne boje sa svih strana. Kobasice treba pržiti na laganoj vatri, ukoliko je toplota previsoka kobasice se neće ispeći u potpunosti.
Kobasice poslužite uz paradajz salatu sa crvenim lukom. Isjeckajte paradajz i luk, te začinite maslinovim uljem, balsamiko začinom i biberom (po potrebi dodajte so).
Slovačke kiflice
Sastojci:
mlijeko 1/2 l
kvasac 1
ulje 1 dcl
so 2 kašičice
sećer 2 kašičice
brašno 850 gr
1 žumance
susam
kim
Priprema:
U malo mlijeka potopiti kvasac i ostaviti da nadođe.
U veću posudu staviti sastojke (ulje, so, šećer, ostatak mlijeka) i dodati taj kvasac (potopljen u mlijeko) i na kraju dodati brašno. Sve to lijepo izmješati.
Ostaviti na toplom da nadođe.
Tijesto razviti oklagijom dok ne bude debljine malog prsta. Nakon toga uzeti čašu sa oštrijim ivicama i praviti kružiće od tijesta.
Svaki taj kružić opet razviti oklagijom u obliku elipse, i namazati sa malo ulja. Tako namazane uvijati, da dobiju oblik kiflica.
Izmutiti žumance, i svaku kiflicu premazati i malo posoliti, te po želji staviti susama ili kima.