11. 06. 2016 - 14:25
TRADICIONALNA JELA Vels vs Slovačka
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Vels vs Slovačka

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Vels vs Slovačka

11. 06. 2016 - 14:25
0
Shares

Drugi susret drugog dana Evropskog prvenstva je između reprezentacije Velsa i Slovačke. Pogledajte tradicionalna jela ove dvije reprezentacije.

Vels - Glamorgan kobasica - vegeterijanske kobasice

Sastojci:

Za 16 malih kobasica potrebno vam je:

225g prezle

125g ribanog sira (može edamer)

3 jajeta

Malo mlijeka

So i biber

1/4 kašičice suhog senfa

175g praziluka isjeckanog sitno i kratko proprženog u malo putera

1 veliku kašiku svježeg, issjeckanog peršuna

Za pohovanje:

100g svježih prezli

1 srednje jaje

4 velike kašike mlijeka

Biljno ulje za prženje

Priprema

Stavite krušne mrvice, sir, začine, senf, praziluk i peršun u posudu za miješanje i dobro izmiješajte. U drugoj posudi istucite jaja i dodajte u te sastojke. Pomiješajte sve da se formira čvrsto tijesto, a po potrebi dodajte i malo mlijeka. Podijelite tijesto u 16 dijelova i od svakog oblikujte kobasicu.

Za pohovanje kobasica istucite jedno jaje i dodajte mlijeko. Prezlu stavite na tanjir i lagano začinite. Sada svaku kobasicu potopite u jaja, te uvaljajte u prezlu, ovaj postupak ponovite dok sve kobasice nisu gotove, zatim ostavite da odtsoje 30 minuta.

U duboku tavu stavite ulje i stavite nekoliko kobasica istovremeno, pecite ih dok ne budu zlatne boje sa svih strana. Kobasice treba pržiti na laganoj vatri, ukoliko je toplota previsoka kobasice se neće ispeći u potpunosti.

Kobasice poslužite uz paradajz salatu sa crvenim lukom. Isjeckajte paradajz i luk, te začinite maslinovim uljem, balsamiko začinom i biberom (po potrebi dodajte so).

13410577-260929890933999-424032163-o

Slovačke kiflice

Sastojci:

mlijeko 1/2 l
kvasac 1
ulje 1 dcl
so 2 kašičice
sećer 2 kašičice
brašno 850 gr
1 žumance
susam
kim

Priprema:

U malo mlijeka potopiti kvasac i ostaviti da nadođe.

U veću posudu staviti sastojke (ulje, so, šećer, ostatak mlijeka) i dodati taj kvasac (potopljen u mlijeko) i na kraju dodati brašno. Sve to lijepo izmješati.

Ostaviti na toplom da nadođe.

Tijesto razviti oklagijom dok ne bude debljine malog prsta. Nakon toga uzeti čašu sa oštrijim ivicama i praviti kružiće od tijesta.

Svaki taj kružić opet razviti oklagijom u obliku elipse, i namazati sa malo ulja. Tako namazane uvijati, da dobiju oblik kiflica. 

Izmutiti žumance, i svaku kiflicu premazati i malo posoliti, te po želji staviti susama ili kima.

slovacke-kiflice

Učitaj još novosti