Na Evropskom prvenstvu se danas sastaju reprezentacije Albanije i Švicarske. Pogledajte tradicionalna jela ove dvije reprezentacije.
Albanija - Tave kosi – meso i riža zapečeni u jogurtu
Sastojci za dvije porcije:
2 veća komada jagnjetine
5-6 kašika kuhane riža
500ml kremastog jogurta
1 mala kašika ruzmarina
2-3 mala kašika peršuna
3 jajeta
50g maslaca
2 kašike brašna
1/2 male kašike bibera
1 mala kašika soli
1 kocka za supu (ukoliko nemate može veća kašika vegete)
Priprema
Prvi korak je da maslac podijelite na 3 jednaka dijela.
Jedan dio stavite u dublju tavu i zagrijte, zatim dodajte jagnjetinu koju ste malo posolili i pobiberili, te i propržite sa svaku strane 4-5 minuta, dok se fino ne zapeče.
Veću tepsiju premažite uljem, te pola riže raporedite ravnomjerno, zatim dodajte meso koje ste narezali na manje komade. Preko mesa stavite ostatak riže i pospite ruzmarinom i peršunom.
U masnoću gdje ste pržili meso dodajte kocku (vegetu) i promiješajte.
Sada u lonac stavite drugi dio maslaca i brašno. Zagrijte i popržiti da brašno malo požuti, 1-2 minute je dovoljno. Zaliti sa istopljenom kockom i promiješajte da se tekućina malo zgusne i posolite.
Ostavite da se ohladi oko 10 minuta, zatim umiješajte jogurt i umućena jaja.
Tu smjesu prelijte preko riže i mesa, te na kraju dodajte treći dio maslaca u komadićima.
Staviti u peć na 180 stepeni i neka se peče oko 40 minuta.
Ukoliko ovo jelo pravite sa piletinom, onda umjesto ruzmarina dodajte majčinu dušicu.
Švicarska - Rösti
Sastojci:
1 kg kropmpira
80 gr slanine
100 gr luka
2 kašike ulja
1 kašike vegete
crni mljeveni biber
ulje
Priprema:
Krumpir skuhajte u ljusci, malo ohladite, a zatim naribajte na krupnijoj strani rendeta, kao jabuke. Luk narežite na tanje kriške, a slaninu na kockice.
Na ulju propecite luk i slaninu, pa sve to dodajte naribanom krompiru. Začinite biberom, dodajte vegetu i sve dobro izmiješajte.
Na zagrijano ulje kašikom stavljajte pripremljenu smjesu krompira i pecite sa svake strane 4-5 minuta.
Posluživanje
Poslužite ih tople sa salatom po želji.
Napomena: Jelo se može spremiti i bez slanine.