11. 06. 2016 - 12:49
TRADICIONALNA JELA Albanska kuhinja vs švicarska kuhinja
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Albanska kuhinja vs švicarska kuhinja

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Albanska kuhinja vs švicarska kuhinja

11. 06. 2016 - 12:49
0
Shares

Na Evropskom prvenstvu se danas sastaju reprezentacije Albanije i Švicarske. Pogledajte tradicionalna jela ove dvije reprezentacije.

Albanija - Tave kosi – meso i riža zapečeni u jogurtu

Sastojci za dvije porcije:

2 veća komada jagnjetine

5-6 kašika kuhane riža

500ml kremastog jogurta

1 mala kašika ruzmarina

2-3 mala kašika peršuna

3 jajeta

50g maslaca

2 kašike brašna

1/2 male kašike bibera

1 mala kašika soli

1 kocka za supu (ukoliko nemate može veća kašika vegete)

Priprema

Prvi korak je da maslac podijelite na 3 jednaka dijela.

Jedan dio stavite u dublju tavu i zagrijte, zatim dodajte jagnjetinu koju ste malo posolili i pobiberili, te i propržite sa svaku strane 4-5 minuta, dok se fino ne zapeče.

Veću tepsiju premažite uljem, te pola riže raporedite ravnomjerno, zatim dodajte meso koje ste narezali na manje komade. Preko mesa stavite ostatak riže i pospite ruzmarinom i peršunom.

U masnoću gdje ste pržili meso dodajte kocku (vegetu) i promiješajte.

Sada u lonac stavite drugi dio maslaca i brašno. Zagrijte i popržiti da brašno malo požuti, 1-2 minute je dovoljno. Zaliti sa istopljenom kockom i promiješajte da se tekućina malo zgusne i posolite.

Ostavite da se ohladi oko 10 minuta, zatim umiješajte jogurt i umućena jaja.

Tu smjesu prelijte preko riže i mesa, te na kraju dodajte treći dio maslaca u komadićima.

Staviti u peć na 180 stepeni i neka se peče oko 40 minuta.

Ukoliko ovo jelo pravite sa piletinom, onda umjesto ruzmarina dodajte majčinu dušicu.

13389282-260915967602058-1200489548-o

Švicarska - Rösti

Sastojci:

1 kg kropmpira

80 gr slanine

100 gr luka

2 kašike ulja

1 kašike vegete

crni mljeveni biber

ulje 

Priprema:

Krumpir skuhajte u ljusci, malo ohladite, a zatim naribajte na krupnijoj strani rendeta, kao jabuke. Luk narežite na tanje kriške, a slaninu na kockice.

Na ulju propecite luk i slaninu, pa sve to dodajte naribanom krompiru. Začinite biberom, dodajte vegetu i sve dobro izmiješajte.

Na zagrijano ulje kašikom stavljajte pripremljenu smjesu krompira i pecite sa svake strane 4-5 minuta.

Posluživanje

Poslužite ih tople sa salatom po želji.

Napomena: Jelo se može spremiti i bez slanine.

rosti

Učitaj još novosti