11. 06. 2016 - 09:58
Mlade zvijezde Eura: Osam veličanstvenih koji bi mogli bljesnuti
907
Shares
Mlade zvijezde Eura: Osam veličanstvenih koji bi mogli bljesnuti

JEDINSTVENA PRILIKA

Mlade zvijezde Eura: Osam veličanstvenih koji bi mogli bljesnuti

Vid Horvat (Gol.dnevnik.hr)
11. 06. 2016 - 09:58
0
Shares

Euro u Francuskoj sigurno će ponuditi nekoliko iznenađenja, a među njima će biti i igrači koji bi na prvenstvu mogli pokazati kako ih čeka blistava karijera. Igrači koji su već sada označeni kao posebni talenti, od kojih neki iza sebe imaju i iskustvo najjačih liga svijeta, ali koji se još nisu predstavili na velikoj smotri. Prilika je to koja bi nekoga mogla vinuti u nebesa.

Nema li ljepšeg od toga da se u ranoj fazi karijere postane nacionalni heroj. I da se donose radost svojoj reprezentaciji. Takav scenarij mnogi sanjaju, ali samo rijetki ostvare. Mi vam donosimo igrače na koje treba obratiti pažnju i koji bi lako mogli bljesnuti u narednih mjesec dana. Neki od njih već su prave zvijezde, ali svima je zajedničko što će debitirati pred najvećim auditorijem.

Dele Alli (Engleska, 20)

Najveći engleski dragulj. Jedno od prvih imena Tottenhama i ponajbolji mladi igrač Premierlige. Dele Alli ima 'ono nešto', igrač je poteza i sjajne vizije, a određeni stručnjaci mu tepaju da će postati najbolji engleski veznjak još od Paula Gascoignea. Svestrani igrač bez kojeg Hodgson već sada ne može zamisliti prvih 11. Kao ni Pochettino u Spursima.

Pokazao je napadačku i obrambenu klasu, a tek mu je 20 godina. Može asistirati, diktirati tempo i pritom se nerijetko upisuje u strijelce. Od početka do kraja sezone samo rastao. Pred njim je jako svijetla budućnost, a nivo igre koji je dosad prezentirao svrstava ga uz bok najvećih potencijala Eura. Važna uzdanica engleskih ambicija.

Anthony Martial (Francuska, 20)

Još jedan igrač koji je zasjao prošlu sezonu. Napadač ManUtd-a zbog kojeg su se navijači svojedobno hvatali za glavu nakon što je potpisao za 36 milijuna funti. Međutim, Martial je prava stvar. Potvrdio je to od kada je prvi put nogom kročio na travnjak Old Trafforda. Moderni igrač 'henryjevske' završnice. Sezonu je završio sa 17 golova i osam asistencija.

Francuski reprezentativac gvadalupskog porijekla može igrati nekoliko pozicija, ima fantastičan dribling i realizaciju. Jak je na lopti i ima nos za suradnju sa suigračima u napadu. Uz sav sirovi talent koji posjeduje, neizbježno je da ga se u ovoj fazi karijere uspoređuje s Thierry Henryjem. Francuska je jedan od favorita turnira, a Martial njezin potencijalni junak.

Kingsley Coman (Foto: AFP)

kingsley-coman

Coman je vjerojatno jedini 19-godišnjak koji je već uspio zaigrati u prvoj postavi za tri europska velikana. PSG, Juventus i Bayern. I to nešto govori o njegovom potencijalu. Iako je imao izvanrednu sezonu u njemačkom prvaku i osjetio slast naslova, najbolje tek treba pokazati. Uz Martiala najveća mlada francuska zvijezda.

Razorno je brz i također ga uspoređuju s Henryjem koji je s 20 godina, koliko će uskoro napuniti i Coman, osvojio SP u svojoj domovini. Možda neće biti u početnih 11, ali njegova eksplozivnost brzo bi mogla izaći na vidjelo. Čisto sumnjamo da Deschampu neće biti potrebne njegove kvalitete. Tko zna, možda Francuzi u njemu i Martialu dobe novog Trezegueta i Henryja. Nisu daleko.

Leroy Sane (Njemačka, 20)

Igrač kojeg će vam među prvima spomenuti kad su u pitanju najveće njemačke nade. A oni su svjetski prvaci. Mogao bi postati napadač kakvog Njemačka dugo nije imala. Prošle sezone je zabio devet pogodaka za Schalke u Bundesligi i pokazao kako ima instinkt za gol.

Lopta mu se veže za noge, ima sjajan dribling i vrlo je uporan. Pokazao je da ima osjećaj za prostor (pratite ga kako se kreće), a većinu toga s loptom može raditi u punoj brzini. Istina, Sane još uvijek ima stvari na kojima treba poraditi. Prvenstveno u donošenju odluka pa ponekad zna iznenaditi, ali to su stvari koje dolaze s iskustvom, a i njemački mentalitet bi mu trebao ići na ruku.

Hakan Calhanoglu (Turska, 22)

Zvijezda Bayer Leverkusena jedna je od starijih u ovom društvu, ali također se radi o debitantu na jednom velikom natjecanju. Sa samo 22 godine već je postao jedan od nosioca turske reprezentacije, a o kakvom igraču se radi imat ćemo priliku vidjeti u prvoj utakmici Hrvatske. Može igrati na više pozicija u veznom redu, a najviše mu odgovara bliže napadačima.

hakan-calhanoglu

Calhanoglu ima jedan od najsmrtonosnijih slobodnih udaraca na svijetu. Tu je prava pošast i to mu je omogućilo da stekne ugled koji trenutno uživa u Bundesligi. Od njegovog povratka u reprezentaciju, Turska se preporodila, toliko im znači. Nakon Eura možda preseli u jedan od najuglednijih europskih klubova.

Breel Embolo (Švicarska, 19)

Jedan od najuzbudljivijih mladih igrača Eura. Rođeni Kamerunac na kojeg su se neki već okladili da će ovo biti njegov turnir što se tiče zvijezda u usponu. Također tinejdžerski wunderkind. Švicarska bi s njim mogla profitirati, a najopasniji je kad igra u sredini napada.

Embolo posjeduje sve što treba modernom napadaču. Ima visinu, brzinu i dobar rad nogu, što mu omogućuje da sudjeluje u kreiranju napada. U prvoj seniorskoj sezoni za Basel, sa samo 17 godina, postigao je simboličnih 17 pogodaka i upisao još deset asistencija. Lani je više igrao krilnog napadača, ali je ponovno skupio dobru statistiku (13 golova i devet asistencija). Mogao bi postati senzacija.

Marko Pjaca (Hrvatska, 21)

I službeno najbolji igrač HNL-a i član udarne 11-orice Hrvatske. S obzirom da se radi o reprezentaciji koja po svojoj kvaliteti spada u sam europski vrh, Marka Pjacu izdvojili smo od onih koji bi mogli skrenuti pažnju na sebe. Naravno da ima mana, ali koji mladi igrači ih uostalom nemaju. Pjaca nije tu jer ga netko gura, radi se o iznimnom talentu koji ima potez.

Hrvatska ima malo modernih krilnih igrača, a Pjaca je jedan od njih. Ide okomito prema golu, igrač je odličnog driblinga i sa smislom za asistenciju. Doduše, mnogi mu zamjeraju što je nedovoljno pokazao u ligi poput HNL-a (i jest), no vrijeme mu je saveznik. Bude li Hrvatska produljila svoj boravak u Francuskoj, za očekivati je i njegov doprinos.

Renato Sanches (Portugal, 18)

Senzacionalni talent u sredini terena za kojeg su koplja lomili ManUtd i Bayern. Na koncu je preselio u München. Najmlađi je igrač Portugala i jedan od najmlađih uopće na Euru. Možda će mu trebati još vremena prije nego pokaže sve što može, ali bio je važna figura Benfice u pohodu na naslov. Uspoređuju ga s legendarnim zadnjim veznim Nizozemske Edgarom Davidsom. Ne samo zbog izgleda nego i stila igre.

renato-sanches-portugal

Bayern ga nije malo platio, a to znači da je u njemu vidi buduću svjetsku klasu. Pohvalio ga je i Diego Simeone. Ima snažan udarac, dobro se kreće po terenu i igra vrlo jednostavno. Portugalu bi mogle zatrebati njegove kvalitete, pogotovo ukoliko izostane podrška ostalih Ronaldovih suigrača.

Učitaj još novosti