27. 03. 2016 - 16:41
Napulj - mjesto gdje je fudbal religija!
907
Shares
Napulj - mjesto gdje je fudbal religija!

SRCE NAJJAČE KUCA NA STADIONU

Napulj - mjesto gdje je fudbal religija!

Edin RIDŽAL
27. 03. 2016 - 16:41
0
Shares

Jug Italije, mafija, narko karteli, huligani, prijetnje, otmice... Prve asocijacije kada vam neko spomene Napulj.

Nije to tako daleko od istine, bar kada je u pitanju razmišljanje mozga iz svih sfera života. Ipak, tamo pored svega imate i religiju, ona se zove fudbal. Da, fudbal. Neko to naziva i religijom argentinske fudbalske legende, Diega Armanda Maradone.

Ni najvećim neznalicama fudbala neće biti čudna moja prethodna rečenica, niti iznenađujuća, a jedan je razlog zašto je to tako. Napoli je klub koji slavi Maradonu kao Boga, to je klub na čijim utakmicama i dan danas na tribinama vise transparenti sa likom legendarnog Argentinca i, na koncu, to je klub koji je najveći uspjeh ostvario upravo zahvaljujući Maradoni. S toga, uopšte ne čudi činjenica što je on ikona Napulja, počasni građanin ovog grada pod Vezuvom i najveća sportska ličnost koja je kročila u ovaj grad.

Napulj, kao što rekoh, ima religiju zvanu fudbal. U tom gradu ćete možda naići na mafiju, narkomane, otmičare.. Ali, kada je u pitanju fudbal i sve što se tiče kluba pod Vezuvom, stvari se mijenjaju. Sve se mijenja.

napoli
Grad Napulj

Građani Napulja smatraju da njihova djeca nisu dovoljno odgojena ukoliko odbiju da krenu na utakmicu Partenopeija. Djeca od malih nogu sa roditeljima idu na San Paolo, uče navijačke pjesme, kao što je npr. "Jednog dana, iznenada", što svjedoči i nedavno objavljeni video prilog kako skupina mališana od po 5-6 godina u glas pjeva najpoznatiju navijačku pjesmu ovog kluba, sa osmijehom na licu i radosti u srcu. Napoli je religija, navijači ovog kluba pune stadion i protiv Carpija...

Upravo zbog svega navedenog, Napoli ima posebnu čar, posebnu dušu i većina neutralnih simpatizera fudbala, kako u Italiji, tako i šire, svim srcem žele da upravo ovaj klub u tekućoj sezoni dođe do naslova prvaka Italije i prekine dominaciju Juventusa. Možemo ih, jednim dijelom, usporediti sa engleskim Leicester Cityjem, koji je definitivno iznenađenje Premiershipa, ali pišem, samo jednim dijelom, obzirom da Napoli gradi ekipu već nekoliko godina i tek ove sezone ozbiljno mogu narušiti dominaciju Stare dame, pogotovo na čelu sa rođenim Napolitancem, Maurizijem Sarrijem.

sarri
Maurizio Sarri - trener koji je demantovao kritičare


Marek Hamšik, ako je Maradona historijska ikona kluba pod Vezuvom, Hamšik je, reći ćemo, živa, postojeća, sadašnja ikona ovog kluba. Kada u društvu neko spomene Napoli, ne može, a da vam kroz glavu ne prođe ime Mareka Hamšika, koji nosi dres ovog kluba još od 2007. godine i po svemu sudeći, nosit će ga dok ne okači kopačke o klin. Za Napoli je upisao preko 300 nastupa i po broju golova prestigao Diega Maradonu, iako je vezni fudbaler, što dovoljno govori o kvalitetu, volji, želji i ljubavi prema klubu pod Vezuvom.

hamsik2007
Marek Hamšik - fotografija iz 2007. godine


Rekonstruisao se tim mnogo puta od dolaska Slovaka, dolazili su Lavezzi, Cavani, Quagliarella.. Poslije su otišli, ali je Hamšik ostao i sa njim u okosnici, Napoli je u posljednjih nekoliko godina, tačnije od 2012. pa na ovamo, izgradio tim koji se trenutno sa Juventusom bori za naslov prvaka, Scudetto. Od dolaska Higuaina, Callejona, pa i povratka Insignea, klub je počeo sa izgradnjom ekipe koja može konkurisati za najbolji tim u Italiji, koja može prekinuti dominaciju Stare dame.

Filmski producent, prvenstveno, a potom i prvi čovjek Napolija, Aurelio De Laurentiis energična je osoba. Klub je izvadio iz velike krize, od njega napravio respektabilnu ekipu i stvorio sasvim novu sliku. Pametno i vrlo mudro gradi svoj klub ka uspjehu i kada je doveo prošlo ljeto Sarrija za trenera iz Empolija, kako mediji, tako i navijači, imali su samo riječi kritike za trenera kojem je najveći klub do tada bio Empoli.

Ipak, znao je De Laurentiis šta radi. Znao je da Sarri, inače rođeni Napolitanac, ima potrebnu karizmu, volju i želju da sa klubom ostvari značajne rezultate. Nije dobro krenuo, jer je Napoli na početku sezone od pet odigranih kola ubilježio samo jednu pobjedu, ali je od tada klub zaigrao nestvarno bolje i u formaciji 4-3-3 počeo pobjeđivati sve redom. Nestvarno djeluje podatak da je Napoli u prvom dijelu sezone trijumfovao nad svim jačim rivalima (Juventus, Inter, Milan, Lazio, Fiorentina), samo je sa Romom odigrao bez golova, iako je i u tom susretu zaslužio pobjedu.

Napulj ima posebnu "vezuvsku dušu", koja se probudila i koja je navijačima upravo u ovoj sezoni ulila nadu da ovaj klub može, nakon 26 godina, vratiti Scudetto u svoje vitrine. Vjerujemo da svi neutralni ljubitelji fudbala, upravo ovoj ekipi daju "glas" protiv Juventusa. Imaju taj "glas" i od mene...

Učitaj još novosti