24. 03. 2016 - 09:00
Rafael Nadal je izgubio bitku, ali ne i rat!
907
Shares
Rafael Nadal je izgubio bitku, ali ne i rat!

ŠPANSKI TENISER SE NE PREDAJE

Rafael Nadal je izgubio bitku, ali ne i rat!

Edin RIDŽAL
24. 03. 2016 - 09:00
0
Shares

Španski teniser je možda izgubio ono posebno "oružje" koje ga je dovelo do 14 Grand slam titula, ali i dalje je spreman na borbu. To je kvaliteta koja ga čini izuzetno drugačijim od većine tenisera..

Nema sumnje u činjenicu da se Rafael Nadal bori sa pronalaskom one svoje prepoznatljive igre u početnim turnirima 2016. godine. Doživio je poraz već u prvom kolu Australian Opena sasvim neočekivano, te je izgubio dva meča na šljaci, na površini na kojoj je bio izuzetno dominantan.

Ali, treba biti svima jasno, ovo nije još jedan članak koji kritikuje ljevaka iz Španije, bilo zbog njegove slabe igre ili njegovog neprepoznatljivog forhenda u zadnje vrijeme, koji je proizveo veliki broj neiznuđenih grešaka. To njemu apsolutno ne priliči.

Ovo je, ipak, članak kojim ću pohvaliti španskog tenisera zbog činjenice da se nastavlja boriti, nastavlja raditi ono što najbolje zna! Rafael Nadal poznat je po svom "nikad neću umrijeti" stavu i velikom trudu na terenu, do posljednje kapi.. Definitivno još uvijek posjeduje takvu osobinu i to je nešto što ga izdvaja od ostalih. 

rafael-nadal

Činjenica koja je nepobitna jeste dužina mečeva koje igra Rafael Nadal. To je upravo ono što sam napisao gore, njegova borba i kada bi mnogi posustali, kod rezultata koji ne obećava. Nadal je prije Australian Opena izgubio od Dominica Thiema u Buenos Aires Openu u meču koji je trajao skoro tri sata.

Njegov posljednji poraz od Pabla Cuevasa u Argentini je meč koji je trajao preko tri i po sata. Dajem vam usporedbu meč dva top deset igrača - Miloš Raonić i Stanislas Wawrinka, kada su igrali susret četiri dana na Australian Openu, igrali su nevjerovatni peti set, a meč je trajao 3 sata i 44 minuta (svega 16 minuta duže od Nadalovog poraza u tri seta od Cuevasa). 

Ako ste mislili da je uzrok površina (koja omogućava izdužene mitinge koji vode meč u duži period) kako onda objašnjavate 4 sata i 41 minut meč koji je Nadal izgubio od Verdasca na Australian Openu? Meč nije bio samo jedan od najdužih mečeva na pomenutom Australian Openu, to je bio jedan od najdužih mečeva u historiji turnira. 

Rafael Nadal je možda izgubio ono posebno "oružje" koje ga je dovelo do 14 Grand slam titula, ali i dalje je spreman na borbu. To je ta posebna osobina, koju posjeduje Nadal i budite sigurni u jedno - španski ljevak neće lako gubiti mečeve ove godine!

Učitaj još novosti