11. 12. 2018 - 08:27
Sve kalkulacije pred večerašnje utakmice: Evo kako PSG može...
907
Shares
Sve kalkulacije pred večerašnje utakmice: Evo kako PSG može ispasti i ko ima veće šanse za drugo mjesto između Intera i Tottenhama u grupi B

LIGA PRVAKA

Sve kalkulacije pred večerašnje utakmice: Evo kako PSG može ispasti i ko ima veće šanse za drugo mjesto između Intera i Tottenhama u grupi B

Sport.ba
11. 12. 2018 - 08:27
0
Shares

Večerašnjim susretima završit će grupna faza Lige prvaka za četiri skupine: A, B, C i D.

U grupi A poznato je gotovo sve. Knock-out fazu izborili su Atletico Madrid i Borussia Dortmund, dok će Club Brugge svoj europski put nastaviti u Europskoj ligi. Razočaravajuća sezona Monaca smjestila ih je na posljednje mjesto tabele s jednim bodom.

dortm

Jedina nepoznanica u ovoj grupi je tko će s prvog mjesta ići u osminu finala najelitnijeg evropskog klupskog natjecanja. Atletico Madrid je u vrlo dobrom položaju – momci Diega Simeonea imaju dva boda prednosti nad Borussijom te u posljednjem kolu idu na gostovanje u Belgiju kod ekipe Ivana Leke koja ne može 'ni gore ni dolje' na tabeli.

Za očekivati je da će Nijemci pobijediti na gostovanju kod katastrofalnog Monaca, a jedini način da 'Žuto-crni' zasjednu na prvo mjesto jest da Rojiblancosi remiziraju s Club Bruggeom. Vodeća ekipa Bundeslige u tom će slučaju biti prvoplasirana jer ima bolji međusobni omjer od Španaca – oba su kluba upisala po pobjedu, ali Lucien Favre i njegova svita ostvarili su uvjerljiviju (4:0 u Dortmundu, naspram 2:0 za Atletico u Madridu).

Rezultati by SofaScore

Što se prvog mjesta u B grupi tiče, tu stavku je riješila Barcelona koja je osigurala pole-position za knock-out fazu. Međutim, borba za drugo mjesto bit će izrazito žustra. Inter je trenutno na trećem mjestu sa 7 bodova, koliko ima i Tottenham, ali tim iz Milana u povoljnijoj je situaciji ako se gleda suparnik u posljednjem kolu.

messi2

Nerazzuri igraju na svom terenu protiv PSV-a koji je izgubio sve šanse za treće mjesto i nastavak putovanja u Evropskoj ligi, dok Tottenham ide na jedno od najtežih gostovanja ove sezone, na Camp Nou. Ovdje se očekuje pobjeda Intera, a teško da će se dogoditi veliki kiks Blaugrane i poraz na svom terenu, ali u slučaju da i Spursi i Inter nakon večerašnje utakmice budu imali jednak broj bodova, u osminu finala Lige prvaka proći će londonski klub.

Razlog leži u činjenici što su Spursi bolje prošli u dva međusobna ogleda protiv Intera – iako oba kluba imaju po jednu pobjedu minimalnom gol razlikom, Spursi su uspjeli postići gol na Giuseppeu Meazzi (2:1 za Inter), a u Engleskoj su uspjeli ostvariti pobjedu bez primljenog zgoditka (1:0 za Tottenham).

Rezultati by SofaScore

I dok je situacija u prethodno dvije nabrojane grupe, više-manje, izvjesna - potpuni haos priredila je najteža grupa ovogodišnje Lige prvaka.

Trenutno vodeća ekipa grupe C je Napoli sa 9 bodova, ali Talijani su daleko od osiguranog mjesta u osmini finala. U stopu ih prati PSG sa 8 bodova, dok Liverpool ima 6. Uz to, stvar je zakomplicirala Crvena Zvezda koja je pobjedom nad Liverpoolom u Beogradu ostala u igri za treće mjesto i plasman u Evropsku ligu.

Večeras se na Anfieldu susreću Redsi i ekipa Carla Ancelottija, a da bi pričali o ikakvom prolazu, momci Jurgena Kloppa moraju upisati sva tri boda. U protivnom im čak prijeti i pad na posljednje mjesto tabele, ukoliko Zvezda savlada PSG na stadionu Rajka Mitića. Ali to je već scenarij iz rubrike 'znanstvena-fantastika'.

firmino-liverpool-psg

Dakle, ako je izvjesno da će Parižani pobijediti prvaka Srbije te ukoliko Liverpool pobijedi Napolitance s minimalnih 1-0 - koliko su Talijani pobijedili njih u prvom susretu na San Paolu – ova dva protivnika će se izjednačiti na tabeli s 9 bodova. Pozitivan rezultat gostiju ili pobjeda Liverpoola minimalnom gol razlikom, uz primljeni gol, gura dalje Napoli, a ukoliko Redsi budu slavili s dva ili više pogodaka razlike, oni će nastaviti svoj put prema titule Lige prvaka gdje su lani zaustavljeni u finalu od prvaka Real Madrida.

Postoji još jedan scenarij koji bi u potpunosti zakomplicirao situaciju. Taj scenarij podrazumijeva remi Zvezde i PSG-a te pobjedu Liverpoola protiv Napolija, čime bi sve tri ekipe završile grupnu fazu s 9 bodova na svom kontu.

psg

U tom slučaju, iz kalkulacija se 'izbacuje' Crvena zvezda, te bi dalje prošli Englezi i Talijani, jer bi Redsi imali 6 bodova iz četiri međusobna susreta s ovim klubovima, dok bi Napoli i PSG imali po 5 bodova. Pošto je Napoli u dva remija s Parižanima postigao više golova u gostima (2:2 u Parizu i 1:1 u Napulju), francuski prvak bi nastavio natjecanje u Evropskoj ligi.

Zanimljivo je da Redsima ovaj scenarij odgovara isključivo ako se ovako odigraju te utakmice, jer ako će se gledati međusobni omjer samo sa jednom od ove dvije ekipe, Redsi ispadaju – osim ako ne pobijede sa 1-0, dakle bez primljenog gola. U tom slučaju prolaze dalje zbog više postignutih golova u svim utakmicama grupne faze (9 Redsa, 7 Napolija, uz gol razliku od +2 obje ekipe).

Rezultati by SofaScore

I za kraj u skupini D, putnici u knock-out fazu poznati su i prije odigravanja večerašnjih utakmica. Porto ide dalje s prvog mjesta jer ima nedostižnih pet bodova prednosti nad drugoplasiranim Schalkeom koji je, također, osigurao prolaz dalje. Jedina borba ovdje se vodi za treće mjesto između Galatasaraya koji ima 4 boda te Lokomotiva iz Moskve s bodom manje.

danilo-porto

Turci su u komotnoj poziciji – na svom terenu dočekuju prvoplasirani Porto, a čak i u slučaju da izgube, a Lokomotiv u Gelsenkirchenu uhvati bod, Galata će ući u Evropsku ligu s jednakim brojem bodova kao što imaju i Rusi, ali imaju jedan postignuti pogodak više u međusobnim susretima.

Rezultati by SofaScore

(Sport.ba)

Učitaj još novosti