02. 07. 2024 - 15:22
Procurila Costina tajna: Nedavno protiv Arsenala nije mogao...
907
Shares
Procurila Costina tajna: Nedavno protiv Arsenala nije mogao odbraniti nijedan penal, a sad ih je poskidao sve

Procurila Costina tajna: Nedavno protiv Arsenala nije mogao odbraniti nijedan penal, a sad ih je poskidao sve

02. 07. 2024 - 15:22
0
Shares

Diogo Costa bio je junak Portugala sinoć, ali ne tako davno govorili su mu da ne može ništa obraniti s bijele tačke. Tajna? Savjeti Martinezovog šaptača golmanima, Inakija Vergare.

Reprezentacija Portugala provukla se sinoć protiv Slovenije na penale i otišla u četvrtfinale Eura, a apsolutni junak bio je golman crveno-zelenih Diogo Costa. Sjajni čuvar mreže Porta odbranio je sva tri pokušaja Slovenaca u penal seriji i spriječio senzaciju turnira.

Danas mu tepaju da je najbolji golman svijeta, da je zid na penalima, ali ne tako davno sprdali su ga da ne može obraniti ništa. Prije nekoliko mjeseci njegov Porto ispao je od Arsenala iz Lige prvaka poslije izvođenja penala, ali jučerašnji heroj, tog dana nije mogao ništa.

Jučer smo gledali sasvim drugačiju priču, Costa je bio nepremostiva prepreka za Slovence, a sad je procurila njegova tajna. Glavni “krivac“ za ovu Costinu drastičnu transformaciju u nacionalnom dresu jest njegov golmanski trener – Martinezov golmanski guru Inaki Vergara.

Riječ je o 62-godišnjem treneru golmana u stručnom štabu portugalske reprezentacije, koji je poznat po svojoj studioznoj pripremi golmana za penale. Vergara i Costa savršeno su prostudirali slovenske pucače i djelovalo je kao da je bio korak ispred svih njih.

Kako su se Slovenci mijenjali na bijeloj tački, Costa je točno znao gdje će koji od njih pucati, a sve naputke je dobio od svog trenera. Prije nekoliko mjeseci bio je tragičar, a sad s Vergarom u svom kutu, postao je junak.

Učitaj još novosti