29. 06. 2024 - 09:45
Njemački medij: Trenutni Euro ima ozbiljan problem, EVO O ČEMU...
907
Shares
Njemački medij: Trenutni Euro ima ozbiljan problem, EVO O ČEMU SE RADI

Njemački medij: Trenutni Euro ima ozbiljan problem, EVO O ČEMU SE RADI

29. 06. 2024 - 09:45
0
Shares

EUROPSKO PRVENSTVO došlo je do nokaut-faze. Nakon što su odigrane utakmice po skupinama, slijede susreti osmine finala u koje su se plasirale po dvije najbolje momčadi iz svake skupine, kao i četiri od šest trećeplasiranih. Trećeplasirani iz skupina prolaze dalje otkako na Euru sudjeluju 24 reprezentacije, a to je od 2016. godine.

Jörn Petersen, urednik njemačkog medija Kicker, objavio je tekst pod naslovom Europsko prvenstvo treba proširiti, koliko god to boljelo. Petersen smatra da je problematičan planiran raspored križanja u osmini finala i dodaje da zbog toga "trenutni Euro ima ozbiljan problem".

"Pojavila se mračna strana koja je u srijedu navečer bila posebno mračna"
"Otkako je UEFA 2016. proširila broj sudionika Europskog prvenstva sa 16 na 24 momčadi, pojavila se tamna strana koja je u srijedu navečer bila posebno mračna", piše Kicker. Kao primjer navodi da je Mađarska u nedjelju, 23. lipnja, pobijedila Škotsku kasnim golom (1:0) u trećem kolu skupine A i zatim tri dana bila uvjerena da će joj tri boda biti dovoljna za prolazak skupine.

Međutim, Gruzija je šokirala favorizirani Portugal (2:0) u zadnjem susretu skupine H i tako uzela zadnje mjesto od najboljih trećeplasiranih. Mađarska je tako uz Hrvatsku ostala jedina reprezentacija koja je osvojila treće mjesto u skupini a da nije prošla dalje.

Također, Kicker podsjeća da su Slovačka i Rumunjska znale da će obje proći ako u zadnjem međusobnom susretu odigraju neriješeno. Tako je i bilo i utakmica je završila 1:1.

Je li proširenje Eura na 32 reprezentacije jedino rješenje?
Kickerov urednik smatra da se "narušava integritet natjecanja" ako sve momčadi koje se bore za treće mjesto ne igraju u istome terminu. Smatra i da je nepravedno što će neke drugoplasirane reprezentacije u osmini finala također igrati protiv drugoplasiranih, dok će drugi dobiti pobjednike skupine i, nerijetko, jače reprezentacije.

"Povratak na 16 reprezentacija? To se neće dogoditi jer je ovaj Euro pokazao da tobože male reprezentacije mogu biti opasne", smatra Petersen, koji u konačnici predlaže proširenje na 32 reprezentacije kao jedino rješenje kako bi se moglo formirati osam skupina s po četiri reprezentacije, od kojih bi dvije prolazile dalje.

"Sigurno bi bilo još dosadnih utakmica, ali bi li bile dosadnije od onih u utorak bez golova, kada su Danska (protiv Srbije) i Slovenija (protiv Engleske) već znale da će im neriješeno biti dovoljno za prolaze? I bi li kvaliteta pala da Erling Haaland također smije igrati?" pita se njemački novinar.

"Bolno je gledati" na Svjetsko prvenstvo 2026.
Problem je, mišljenja je, što bi kvalifikacije za Euro gotovo izgubile značaj jer bi gotovo svi izborili mjesto na glavnom turniru, no Petersen na prvo mjesto stavlja "poštene sportske uvjete".

Na kraju je napisao da je "bolno gledati" na Svjetsko prvenstvo 2026. u SAD-u, Kanadi i Meksiku, gdje će prvi put nastupiti 46 reprezentacija, umjesto 32, zbog čega će prolaziti osam od 12 najboljih trećeplasiranih.

(Index.hr)

Učitaj još novosti