24. 06. 2024 - 19:51
VJEROVALI ILI NE Hrvatska ni s pobjedom nije sto posto sigurna...
907
Shares
VJEROVALI ILI NE Hrvatska ni s pobjedom nije sto posto sigurna da prolazi u osminu finala

VJEROVALI ILI NE Hrvatska ni s pobjedom nije sto posto sigurna da prolazi u osminu finala

24. 06. 2024 - 19:51
0
Shares

Hrvatska danas od 21 sat protiv Italije na Red Bull Areni u Leipzigu igra odlučujuću utakmicu za prolazak skupine na Euru. Uoči zadnjeg kola Hrvatska je posljednja momčad grupe B s jednim osvojenim bodom u utakmicama protiv Španjolske (0:3) i Albanije (2:2).

Postoje kombinacije prema kojima bi mogla proći u osminu finala s remijem, ali jasno je da protiv Italije mora ići na pobjedu koja bi joj praktički garantirala prolazak. Međutim, u ludom scenariju Hrvatska može ispasti i s pobjedom.

Mađarska je pobjedom u 100. minuti odmogla Hrvatskoj
U slučaju remija Hrvatskoj igra još samo teorija. Ta teorija je nakon utakmice Mađarske i Škotske postala još manja. Naime, kao što je poznato, uz dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe u osminu finala će ići i četiri najbolje trećeplasirane ekipe. U slučaju da Hrvatska i Italija remiziraju, Mađari su pobjedom protiv Škota bod ispred Hrvatske i samim tim u prednosti.

No, i dalje matematika radi za Hrvatsku, čak i u slučaju da protiv Italije uzme samo bod. Naime, ako u skupini C Engleska s tri ili više razlike pobijedi Sloveniju, a u istoj grupi Danska pobijedi Srbiju, Slovenci bi bili treći s dva boda i lošijom gol-razlikom od Hrvatske, a Srbija bi ostala na jednom bodu.

Da bi Hrvatska s dva boda išla dalje, mora se još toga poklopiti. U skupini F Portugal mora pobijediti Gruziju, a Turska Češku. Gruzijci i Česi bi tada imali samo po bod i Hrvatska bi bila ispred. Također, remiziraju li Hrvati i Talijani, Albanci nikako ne smiju do boda protiv Španjolske, jer bi u slučaju istog broja bodova s Hrvatskom imali bolju gol-razliku.

Što se mora dogoditi da Hrvatska prođe dalje s remijem?
Kako bi se Hrvatska plasirala u osminu finala sa samo dva boda, moraju se poklopiti ova tri uvjeta:

1. Albanija mora izgubiti od Španije.

2. Engleska pobjeđuje Sloveniju s barem tri gola razlike, a Danska pobjeđuje Srbiju.

3. Portugal pobjeđuje Gruziju, a Turska pobjeđuje Češku.

Hrvatska navija protiv Albanije
Ako Hrvatska pobijedi Italiju, praktički će osigurati osminu finala. Neke projekcije govore da Hrvatska, u slučaju da na kraju bude imala četiri boda, ima 99.6% šanse da prođe skupinu. Međutim, postoji ludi scenarij u kojem bi hrvatska reprezentacija trebala imati jako puno nesreće da ispadne s Eura i u slučaju pobjede protiv Italije.

Ponovimo, uz prve dvije reprezentacije u svakoj skupini, u osminu finala će proći četiri najbolje trećeplasirane momčadi od ukupno šest skupina koje se igraju. Da bi Hrvatska, umjesto na drugom mjestu, završila treća u skupini s četiri osvojena boda, potrebno je da večeras Albanija pobijedi Španjolsku.
Budući da su Albanija i Hrvatska remizirale u međusobnom susretu, o poretku bi odlučivala gol-razlika, a po tome su Albanci trenutno bolji za dva gola. Dakle, Hrvatska i u ovom slučaju može biti ispred Albanije, ali mora pobijediti s velikom razlikom Italiju (barem tri razlike).

Učitaj još novosti