21. 06. 2024 - 14:26
Rijetko bi ko pristao na ono što je Edin Terzić zbog Borussije
907
Shares
Rijetko bi ko pristao na ono što je Edin Terzić zbog Borussije

Rijetko bi ko pristao na ono što je Edin Terzić zbog Borussije

21. 06. 2024 - 14:26
0
Shares

Edin Terzić napustio je mjesto trenera Borussije iz Dortmunda. 41-godišnjak je dogovorio sporazumni raskid ugovora s klubom godinu dana prije isteka saradnje, no nije otišao praznih ruku. Godinu dana prije isteka ugovora Edin Terzić je napustio Borussiju iz Dortmunda. Klub je odlučio krenuti drugim putem nakon dvije godine saradnje i za novog trenera imenovan je Nuri Šahin.

41-godišnji Terzić prihvatio je prijedlog kluba da se saradnja završi prije isteka ugovora. Shvatio je i on da mu je potrebna promjena i dogovor je brzo završen.

Neće Terzić iz kluba otići praznih ruku. Dogovoreno je da mu se isplati kompenzacija od milion eura, što je mnogo manje od plate koju je imao, a koja je iznosila tri miliona eura na godišnjem nivou.Ipak, pristao je Edin na ovakvu odštetu i nije pravio problem klubu kojeg voli, no Borussia se dodatno zaštitila u ovom slučaju.

"Ova odšteta ima posebnu klauzulu. Terzić će novac dobiti samo ako ne potpiše odmah za novi klub", navode njemački mediji.Nije poznato kolika je 'zabrana' postavljena za Terzića, no vjerovatno se radi upravo o četiri mjeseca s obzirom na to da je pristao na znatno manju odštetu od one koja mu je pripadala po ugovoru.

Terziću je ovo bio drugi mandat na klupi tima iz Dortmunda. Prethodno je bio privremeno rješenje u sezoni 2020/2021 i uzeo je trofej Kupa. Na klupu se vratio u ljeto 2022. godine i odveo je tim do finala Lige prvaka gdje je ipak Real Madrid bio uspješniji.

Ukupno je 41-godišnjak Borussiju vodio u 128 utakmica i ostvario je učinak od 75 pobjeda, 24 neriješena meča i 29 poraza.

Edin Terzić je trenersku karijeru počeo upravo u njemačkom velikanu. Počeo je na poziciji skauta, sarađivao je s Jurgenom Kloppom, a zatim i sa Slavenom Bilićem u Bešiktašu i West Hamu.U Dortmund se vratio 2018. godine kao pomoćnik Lucienu Favreu kojeg je potom i zamijenio na klupi u decembru 2020. godine. Nakon toga je kratko bio tehnički direktor prije nego što je ponovo sjeo na klupu.

"Bila je velika čast voditi ovaj klub. Nakon finala na Wembleyju tražio sam od uprave sastanak jer nakon 10 godina ovdje osjećam da je potreban restart i da posao treba preuzeti neko drugi."

"Imao sam borbu sam sa sobom zbog ove odluke. Borussiji želim sve najbolje. Ovo nije zbogom, nego vidimo se kasnije", poručio je Terzić.Sjajni stručnjak ima navodno ponude iz engleske Premier lige i vidjet ćemo hoće li prihvatiti neku od njih.

Učitaj još novosti