28. 05. 2024 - 07:54
Arne Slot i rekonstrukcija Liverpoola: Evo kako će izgledati...
907
Shares
Arne Slot i rekonstrukcija Liverpoola: Evo kako će izgledati novi sastav

Arne Slot i rekonstrukcija Liverpoola: Evo kako će izgledati novi sastav

28. 05. 2024 - 07:54
0
Shares

Jurgen Klopp nije se samo emotivno oprostio od Anfielda prošle nedjelje, dosadašnji menadžer Liverpoola na odlasku je otkrio i identitet svog nasljednika. Budući da je Klopp bio Klopp, nije bilo ničeg konvencionalnog u njegovoj objavi, s tim da je Nijemac potpisao ime Arnea Slota uz pjesmu 'Live is Life' prije nego što je pozvao publiku da "poželi dobrodošlicu novom menadžeru kao što ste poželili dobrodošlicu meni".

Klopp je dodao, "Idite all-in od prvog dana. I nastavite vjerovati i gurati ekipu. Promjena je dobra." Ipak, može biti i pomalo zastrašujuće. Mnogi se ljudi boje nepoznatog i pošteno je reći da mnogi navijači Liverpoola nisu upoznati sa Slotovim radom u bivšem klubu Feyenoordu. Dakle, što možemo očekivati od Nizozemčeve nove ekipe? Koji bi sadašnji igrači Liverpoola mogli imati koristi od njegovog dolaska? A ko bi mogao biti prodan ovog ljeta?


Promjena menadžera očito je prepuna rizika. Igračima će gotovo uvijek trebati vremena da se uhvate u koštac s novom osobnošću s drugačijim taktičkim pristupom. Međutim, dok je Slotovo imenovanje nedvojbeno iznenadilo mnoge navijače Liverpoola (idol Kopa Xabi Alonso bio je gotovo univerzalni izbor za preuzimanje), postoje pravi razlozi za optimizam da će njegov dolazak omogućiti što bezbolniju tranziciju.

Kao što je bivši napadač Liverpoola i Feyenoorda Dirk Kuyt istaknuo u podcastu KieftJansenEgmondGijp, "Arneov način igranja vrlo je u skladu s igrom koju igra Klopp. Drugačiji je, ali principi su isti."

Arne Slot također nikada nije skrivao činjenicu da je veliki fan Pepa Guardiole, opisujući gledanje katalonskog Manchester Cityja kao "najveću radost u fudbalu".Nije mi namjera uspoređivati nas s njima," rekao je Slot za Voetbal International, "[ali oni] imaju sličan stil igre kao što mi želimo igrati s Feyenoordom: 4-3-3, gradnja igre od stopera, želeći brzo izvršiti pritisak."

Međutim, njegova bivša ekipa također ima slične karakteristike kao Kloppov Liverpool. Bilo da igra 4-3-3 ili Slotov preferirani 4-2-3-1, Feyenoord nastoji vratiti protivnike na vlastitu polovicu igrajući visoku odbrambenu liniju i intenzivnim presingom u posljednjoj trećini terena. Posljedično, značajan broj golova Feyenoorda u protekle tri sezone došao je nakon ponovnog osvajanja lopte na suparničkom terenu.

Nevjerovatne odbrambene brojke
Ipak, postoje manje, iako primjetne razlike u posjedu. Arne Slot ne igra non-stop heavy metal fudbal. On voli usporiti stvari puno više od Kloppa na vrhuncu. Feyenoord, na primjer, nije toliko opasan u tranziciji i ne pravi toliko brzih prekida kao Liverpool.

To ne znači da oni ne pokreću loptu brzo kada mogu, ali njihov pristup je strpljiviji, njihovo prikupljanje metodičnije, a njihovi napadi manje izravni. Kao rezultat toga, Feyenoord je manje sklon gubitku lopte, a čak i ako izgubi, u dobroj su poziciji da je odmah vrati.

Slotova redovita upotreba dvostrukog pivota ključna je u tom pogledu. Dvojica odabranih veznjaka često se duboko spuštaju kako bi preuzeli dodavanja od defanzivaca i brzo premjestili loptu, ali također služe i kao vitalna sigurnosna mreža, s obzirom na njihovu prisutnost ispred onoga što često postaje zadnja trojka u posjedu, što omogućuje bekovima da polete naprijed kad se ukaže prilika.

Stoga ne bi trebalo previše iznenaditi saznanje da se Feyenoord ove sezone suočio s manje udaraca od bilo koje druge ekipe u 10 najboljih europskih liga, samo 260 - u usporedbi s Liverpoolovih 414. Osim toga, samo je pet ekipa primilo manje golova (26), dok je Feyenoord imao i sedmi najveći broj utakmica bez primljenog gola (17).

Jasno je da Eredivisie nije konkurentna kao Premier liga, ali takve se brojke ne mogu protumačiti kao ništa drugo nego ohrabrujuće u očima navijača Liverpoola, s obzirom na odbrambene borbe Redsa na kraju sezone 2023/24.

Učitaj još novosti