24. 05. 2024 - 15:46
Olimpijski snovi u 3D: Australski plivači koriste VR naočale...
907
Shares
Olimpijski snovi u 3D: Australski plivači koriste VR naočale kako bi u Parizu dostigli savršenstvo

Olimpijski snovi u 3D: Australski plivači koriste VR naočale kako bi u Parizu dostigli savršenstvo

24. 05. 2024 - 15:46
0
Shares

Australski plivači koji će nastupati na Olimpijskim igrama u Parizu ovog ljeta zakoračili su u područje virtualne stvarnost (VR) kako bi što bolje poboljšali svoje nastupe koji ih očekuju na najvećem takmičenju tog sporta.Plivači koji će nastupati u utrci u štafeti počeli su da koriste naočale za virtualnu stvarnost kao novi alat za poboljšanje vremena promjene štafete jer djelići sekunde mogu da odluče o tome koju medalju mogu da osvoje.

Australski tim bio je na pobjedničkom postolju u svih sedam plivačkih štafeta na Olimpijadi u Tokiju uključujući i utrku ženske konkurencije 4X100 slobodnim stilom i mješovito u kojem je ova država došla do zlatne medalje.

Iako je Australija osvojila rekordni broj medalja u Tokiju, a posebno u plivanju ambicije su sada još veće pred takmičenje koje nas čeka u Parizu. Australci su osvojili i tri zlatne, tri srebrene i jednu bronzanu medalju na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Japanu, ali žele sada da imaju još bolje rezultate.Brze izmjene štafeta u rasponu od 0,1 do 0,2 sekunde mogu napraviti razliku između pola sekunde i sekunde u ukupnom vremenu tima, te kada su u pitanju utrke u štafetama ta razlika je itekako značajna.

Australski tim je održao štafetni kamp odmah nakon prošlomjesečnog nacionalnog prvenstva na Gold Coastu gdje su se plivači upoznali s VR naočalama koje su programirane s 3D videom njihovih saigrača kako plivaju utrku štafete.To im omogućuje da gledaju kako svaki plivač završava svoju dionicu i prosuđuju kada tačno trebaju napustiti blokove kako bi napravili brzu, ali legalnu promjenu i potrošili što manje vremena.

Timovi su diskvalifikovani ako elektronsko mjerenje vremena registruje da su stopala plivača napustila blokove prije nego što je prethodni plivač dotaknuo zid.Generalni menadžer australskog plivačkog tima za podršku performansama Jess Corones izjavila je da su članovi njenog tima dali podršku za istraživanje novih tehnologija kako bi optimizirali brzinu promjena tokom utrke.

"Ono što pokušavamo učiniti je pronaći različite kreativne načine kako da naši štafetni plivači mogu da vježbaju tu promjenu tokom utrke. Imate fizičke treninge koji su najbitniji, ali tu je i iščekivanje plivača koji dolazi ka zidu. Često kada si dio tima reprezentacije ne mijenjaš se s nekim u svojoj ekipi tokom treninga tako da oni imaju poprilično ograničeno vrijeme kako da uvježbaju svoje izmjene", govori Corones.Također, dodala je da su VR naočale omogućile plivačima učinkovitiju vizualizaciju promjena i redovnije vježbanje istih.

"Posljednjih nekoliko godina prije Tokija samo bismo snimali njihove utrke i treninge, a oni bi imali standardni video na svojim telefonima koji bi gledali i proučavali. Ovo im pomaže u njihovom iščekivanju te promjene osiguravajući da imaju dobru svijest i da se osjećaju što ugodnije u tom okruženju kako bi izveli promjenu na stvarnoj visokoj razini. VR naočale podižu to na višu razinu gdje pokušavamo stvoriti još stvarnije okruženje".Članovi istraživačkog tima australske selekcije proveli su posljednjih nekoliko mjeseci snimajući svakog potencijalnog plivača štafete iznad startnih blokova kako bi uhvatili pogled koji plivač koji stoji na startnim blokovima ima na plivača koji završava svoju dionicu štafete. Isti taj film učitava se potom u VR naočale.

"Sljedeća faza nakon Olimpijade u Parizu bit će da vidimo možemo li u sve to unijeti njihov obrazac kretanja. Trenutno se radi o vizualizaciji predviđanju tajminga, te mentalnoj pripremi koja im je za to potrebna. S VR naočalama ne mogu zaroniti, ali možda bismo im mogli omogućiti da skoče iz mjesta kako bismo mogli mjeriti njihovu reakciju", kaže Corones.

Glavni trener australskog olimpijskog tima u plivanju Rohan Taylor rekao je da je sposobnost učinkovitije simulacije promjena itekako koristan razvoj. Kaže da su treneri također koristili "gamifikaciju" kao dio svoje fizičke štafetne vježbe na nedavnom trening kampu.

"Ono što pokušavamo učiniti je staviti ih pod pritisak i mjeriti ih na promjenama. Između štafetnih staza moraju obavljati neku vrstu igranih zadataka, poput gađanja koševa. Dobivali su bodove za broj postignutih koševa prije nego što su došli do blokova. Zatim, kada su došli do blokova morali su izvršiti promjenu unutar vremenskog raspona kako bi dobili maksimalan broj bodova", rekao je Taylor.

Cilj je da plivače nauče da izvode svoje vještine uprkos bilo kakvim vanjskim smetnjama s čime će se suočiti u uzbudljivom okruženju koje će vladati u olimpijskoj areni za vrijeme utrke. Corones je dodala da je krajnji cilj analize učinka sportistima i trenerima dati povratnu informaciju 

Učitaj još novosti