22. 05. 2024 - 07:44
POLJUD SE TRESE: Je li ovo novi trener Hajduka? U Split stiže...
907
Shares
POLJUD SE TRESE: Je li ovo novi trener Hajduka? U Split stiže veliko ime evropskog nogometa

POLJUD SE TRESE: Je li ovo novi trener Hajduka? U Split stiže veliko ime evropskog nogometa

22. 05. 2024 - 07:44
0
Shares

Sezona puna turbulencija i razočaranja za navijače Hajduka se napokon bliži kraju. Bijelima je preostalo odraditi još jedno kolo u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive, što je simbolično jer je porazom na Poljudu (1:2) od istog kluba prelomljena sezona. Jasno je da su uzroci neuspjeha puno dublji, ali tom utakmicom je krenuo strmoglavi pad Hajduka kojim su razbijene sve iluzije o borbi za naslov prvaka, prenosi Index.hr.

Nije to tako izgledalo u prvom dijelu sezone, iako nije bilo ni savršeno, ali ovakav raspad je rijetko tko predviđao. Iz te kože Bijeli sad više ne mogu i jedina opcija je okretanje prema budućnosti. Jedna od brojnih ljepota nogometa je da uvijek postoji sljedeća sezona, uvijek postoji novi početak i nova nada. No nada će biti uzaludna ako se preduvjeti za uspjeh ne postave na vrijeme. Dojam je da Bijeli već kaskaju, da se još preslaguju, ali definitivno ne miruju.

Poljudska tišina je do sada parala uši, ali sada se čini da su se svi u klubu malo trgnuli i vrlo aktivno se radi na popunjavanju kadrovske križaljke. Kasni se, ali nema smisla žaliti nad vlastitom sudbinom, nego se treba pokrenuti. Iskristaliziralo se posljednjih dana da će važnu ulogu u sportskom sektoru, vjerojatno onu sportskog direktora, preuzeti Nikola Kalinić.

Potez je to koji izaziva puno opravdane skepse, ali treba pričekati da se vidi kako će cijela sportska struktura biti posložena prije davanja sudova. Novi predsjednik Ivan Bilić zaslužuje mir da donese odluke koje smatra najboljima za klub. Najvažnije je za stabilnost kluba da se predsjednik od početka postavi jasno prema svima koji bi htjeli imati pametne ili “pametne” sugestije.

On vodi klub, on odgovara za odluke i treba ga pustiti da ih donese sam. Bez jakog predsjednika nema stabilnog Hajduka, to je nemoguće. Informacije iz kluba govore da se on tako i postavio te je to vrlo pozitivna vijest za sve navijače.

Hajduk želi stranca na klupi
Pred sportskim sektorom kluba je velik posao. Svlačionicu Hajduka treba dobro provjetriti i donijeti zaključke tko je od igrača klubu potreban po kvaliteti, ali i po karakteru. Nije tajna da odnosi među igračima nisu bajni, a mnogi su pokazali i da im odnos prema klubu koji ih plaća nije na visokoj razini.

Imenovanje Kalinića može biti pozitivno jer poznaje situaciju iznutra jako dobro, ali mora pokazati da bolesno tkivo može odstraniti bez milosti. Inače se opet ulazi u nezdrave kompromise i ide prema novom neminovnom raspadu. U svjetlu toga traga se za ključnim čovjekom priče – trenerom – a dvije su stvari zasad sigurne.

Prva je da na Poljudu još nije donesena odluka niti se iskristalizirao kandidat za kojeg se samo čeka dogovor i potvrda. Druga je da Hajduk želi na klupu dovesti stranog trenera. Je li razlog činjenica da bi se lakše othrvao poznatom mentalitetu i utjecajima ili što vodeći ljudi kluba među Hrvatima ne vide rješenje koje smatraju kvalitetnim a da je trenutno dostupno, u ovom trenutku ne znamo.

Bilo kako bilo, to je smjer u kojem se razmišlja. Od domaćih imena o kojima se špekuliralo, Goran Tomić ima čvrst i bogat ugovor u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nenad Bjelica nije zainteresiran za povratak u SHNL, a razmišljanja Ivana Jurića su nešto veća nepoznanica iako je teško zamisliti da bi se nakon stjecanja reputacije u Italiji odlučio na dolazak u Hajduk u ovoj fazi karijere.

Legendarni nizozemski napadač se spominjao kao kandidat

Imena koja su se posljednjih dana spominjala kao kandidati za klupu Hajduka je teško i prebrojati. Velika većina tih priča se svodi na čisto izmišljanje i zabavu, špekulacije bez odgovornosti ili na povezivanje koje ne mora imati uporište u stvarnosti. Međutim, u krugu osoba koje su bliske klubu spomenuta su dva imena koja se, nakon dodatne provjere, ističu kao kandidati koje se zaista želi ili se željelo.

Pomalo šokantno, prvi je bivši legendarni nizozemski napadač Patrick Kluivert (47). Nakon završetka bogate igračke karijere u kojoj je nastupao za Ajax, Milan, Barcelonu, Newcastle, Valenciju, PSV i Lille te upisao 79 nastupa i 40 golova za reprezentaciju Nizozemske, Kluivert je imao neobičnu putanju karijere. Prvo je radio u AZ Alkmaaru kao trener napadača, a nakon toga se priključio australskom Brisbane Roaru, gdje je kratko bio pomoćni trener današnjem šefu Tottenhama Angeu Postecoglou.

Od tada je Kluivert prošao brojne pozicije, bio čak i sportski direktor PSG-a te pomoćnik Luisu Van Gaalu u reprezentaciji Nizozemske, ali do sada je samo dva puta bio samostalni trener na seniorskoj razini. Od 2015. do 2016. godine je vodio reprezentaciju Curacaoa, otoka u Karipskom moru koji je samostalna država, ali i dio Kraljevine Nizozemske te još uvijek pod njezinim velikim utjecajem.

Drugi, puno ozbiljniji posao mu je bilo vođenje turske Adane Demirspor koju je preuzeo na početku ove sezone te je s njom izbacio Osijek iz europskih natjecanja, ali se na klupi zadržao samo do prosinca prošle godine i otišao s učinkom od osam pobjeda, šest remija i šest poraza u 20 utakmica. Posljednje informacije govore da je on, zasad, odbio Hajduk te se njegov dolazak u ovom trenutku ne čini izglednim.

Paolo Sousa se ističe kao najozbiljniji kandidat
Za drugo ime koje se spominje postoji daleko više logičnih poveznica. Radi se o portugalskom stručnjaku Paolu Sousi (53), kojem je zadnji posao bilo vođenje talijanske Salernitane od veljače do listopada prošle godine. Trener je to koji ima bogatu karijeru u kojoj je vodio klubove poput Leicestera, Swanseaja, Basela, Bordeauxa i reprezentaciju Poljske.

Dvije su ključne poveznice prema Hajduku. Prva je da je vodio Fiorentinu od 2015. do 2017. godine, kada je tamo igrao Nikola Kalinić, i to najbolji nogomet svoje karijere. Njihova suradnja je bila vrhunska i on je vrlo vjerojatno Kalinićeva želja te favorit za klupu Hajduka.

Druga je poveznica činjenica da je Sousa prije nekoliko godina bio jako blizu preuzimanja klupe Hajduka, ali tada nije došlo do dogovora. Do kontakta je bilo došlo i preko bivšeg trenera Hajduka Joana Carilla, koji je Portugalcu bio pomoćnik u mađarskom Videotonu od 2011. do 2013. godine te su zajedno vodili 69 utakmica. Tri godine kasnije je Španjolac preuzeo Hajduk, a nakon njegovog odlaska došlo je i do kontakta s Portugalcem koji očito nije potpuno izgubljen.

Sve informacije govore da je Sousa ozbiljan kandidat, ali njega se u to treba uvjeriti, tj. prema dostupnim saznanjima, on je prvotno otklonio mogućnost dolaska u Hajduk. Međutim, ako je Kalinić jako zagrizao za njega te na Poljudu postoje financijski uvjeti da se pokrije plaća trenera koji ne bi bio jeftin, postoji realna mogućnost da Portugalac zaista preuzme klupu Bijelih. Dakako, uvijek postoji mogućnost da se pojavi neko neočekivano ime jer je nogomet vrlo dinamično tržište, ali neke želje u Hajduku su se iskristalizirale. Kad se već ovoliko čeka novi trener, bolje ga je izabrati pametno nego brzo.

Učitaj još novosti