22. 05. 2024 - 11:30
Nogomet je u Čapljini igrala s dječacima, a sada brani boje...
907
Shares
Nogomet je u Čapljini igrala s dječacima, a sada brani boje velikog Intera iz Milana: Ta ponuda se ne odbija

Nogomet je u Čapljini igrala s dječacima, a sada brani boje velikog Intera iz Milana: Ta ponuda se ne odbija

22. 05. 2024 - 11:30
0
Shares

Čapljinka Maja Jelčić živi svoj san. Dvadesetogodišnja nogometašica u srpnju prošle godine potpisala je za veliki Inter iz Milana. Od Čapljine gdje je s dečkima igrala kadetsku ligu, pa preko SFK 2000 Sarajevo, Jelčić je stigla na veliku europsku i svjetsku nogometnu pozornicu.

Njezin transfer jedan od najvećih kada je u pitanju bh. ženski nogomet. S Interom je potpisala višegodišnji ugovor.

Prvih deset mjeseci još uvijek prolazi u aklimatizaciji, jer velika je promjena iz BiH gdje ženski nogomet i nije baš tako razvijen, doći u jedan perfektan sustav. Njezin Inter na petom je mjestu prvenstvene ljestvice, no Jelčić nije zadovoljna osobnim učinkom.

“Ne baš tako sjajna sezona za mene u Interu. Dosta toga nije išlo kako treba, neki vanjski čimbenici su utjecali na moju minutažu u klubu. No, mislim da sam puno toga naučila za ovu godinu dana, te da spremna čekam nove izazove”, kaže Jelčić za Hercegovina.info.

Inter je za nju bio zainteresiran nekoliko sezona i pažljivo je pratio njezine igre u Sarajevu.

“Nakon tri godine igranja za SFK 2000 Sarajevo, došlo je vrijeme za promjenu. Imala sam dosta ponuda, Inter me pratio duže vrijeme i na ljeto je stigla i njihova ponuda koja je bila presudna. Za mene je Inter jedno veliko ime u svijetu nogometa i mislim da se ta ponuda ne odbija”, kaže.

Po dolasku u Milano dočekalo ju je puno novih ljudi, kulture i sve ono što nosi promjena sredine. Prije svega puno treninga, profesionalizma odricanja, a posebno je teška odvojenost od obitelji. No, ipak je Inter nekoliko razina više iznad ženskog nogometa u BiH.

“Razlika je ogromna iskreno. Trenira se bolje, jače. Utakmice su veće kvalitete, igra se brže. Naravno da su i bolji uvjeti za rad i sama organizacija. Mislim da upravo na našim prostorima toga nedostaje, te da jedini klub koji je po ovome sličan svim velikim klubovima je SFK i na pravi način su me uveli u europski nogomet”, ističe.

Još prije dvije godine našla se u TOP 10 najtalentiranijih mladih nogometašica Europe.

“Tako je, našla sam se na UEFA popisu 10 najboljih mladih igračica u Europi. Za mene je to nešto jako veliko i značajno.To je potvrda svega onoga što sam radila prethodnih godina, da sav taj trud i rad nije uzaludan, te da sve to netko gleda i prati”, kaže.

Iako, kako je već i rekla, nije najzadovoljnija ovom sezonom, ide dan za danom, bez dalekih planova, no želje uvijek postoje.

“Iskreno nisam taj tip da gledam previše u budućnost, nikad se ne zna što donosi novi dan. Vidjet ćemo na ljeto kako će se odviti situacija. Imam još dvije godine ugovora s Interom. Što se tiče kluba i nemam baš neki poseban u kojem bih voljela igrati, no naravno da bih jednog dana voljela igrat u klubu koji osvaja ligu prvaka. Mislim da je to san svih igračica i igrača. Također, jednog dana bi voljela zaigrati za najdraži Hajduk”, govori nam.

Jelčić je jedna od stožernih nogometašica reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“Što se tiče reprezentacije BiH, mislim da smo napravili veliki iskorak igranjem Lige nacija i plasiranje u baraž. Startom novih kvalifikacija za Euro 2025. i nisam pretjerano zadovoljna. Nadam se da ćemo ostaviti bolji dojam na utakmicama koje nas očekuju kroz desetak dana. Mislim da imamo svijetlu budućnost, kvaliteta je sve veća i nadam se da ćemo jednog dana biti rame uz rame s najboljim europskim državama”, ističe.

Milano je odličan grad, a mama nije najsretnija jer je grad mode
Maja je oduševljena Milanom gradom i svim što on pruža izvan zelenih travnjaka.

“Milano kao grad je stvarno prelijep, ima se puno toga za vidjet i naučit. Pravi grad mode i turista…”

Upravo moda najviše brine njezinu majku.

“Inače volim modu i nove stvari, tako da je ovdje pun pogodak što se toga tiče. Naravno da mama nije pretjerano sretna oko toga jer nemam kontrole nekad”, kaže uz smijeh.

Ali zato nedostaje mamina kuhinja.

“Talijanska i nije baš po mom ukusu. Nisam veliki fan famozne paste, pa i nemam baš neko pretjerano jelo da mi se sviđa. Najviše volim našu domaću (maminu) kuhinju sa što više mesa i upravo mi to najviše nedostaje od hrane”, kaže iskreno.

Obitelj je nerijetko i posjeti.

“Prije par dana mi je bila sestra i njen muž, proveli smo jako lijepo vrijeme zajedno i oni su još pod dojmovima Milana”.

Inter je u muškoj konkurenciji osvojio Scudetto. Za kraj kaže kako je upoznala i brojne zvijezde kluba sa San Sira.

“Na zajedničkoj večeri sam imala priliku upoznati igrače, inače ne treniramo u istom kampu pa i nismo često u nekom kontaktu s njima”, zaključila je.

Učitaj još novosti