08. 05. 2024 - 13:37
IMA DOSTA OPASNIH KLUBOVA: FK Velež i FK Sarajevo saznali...
907
Shares
IMA DOSTA OPASNIH KLUBOVA: FK Velež i FK Sarajevo saznali potencijalne protivnike u prvom pretkolu Konferencijske lige

IMA DOSTA OPASNIH KLUBOVA: FK Velež i FK Sarajevo saznali potencijalne protivnike u prvom pretkolu Konferencijske lige

08. 05. 2024 - 13:37
0
Shares

Do kraja sezone u WWin ligi ostala su još tri kola, ali poznati su skoro svi klubovi koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu naredne sezone u evropskim takmičenjima, a to su Borac, Zrinjski, Velež i vjerovatno Sarajevo.Borac i Zrinjski su u borbi za titulu, ali i u borbu za Kup, tako da će prvak u prvo pretkolo Lige prvaka, dok će pobjednik Kupa ili drugoplasirani u drugo pretkolo Konferencijske lige.

Ono što je sigurno je to da Velež i vjerovatno Sarajevo kreću od prvog pretkola Konferencijske lige. Bordo tim u petak na domaćem terenu dočekuje Zvijezdu 09 u 31. kolu WWin lige i trijumfom bi i matematički osigurali Evropu ispred Posušja i Sloge.

Velež u novu evropsku sezonu nosi koeficijent 3.500 i na granici je po pitanju statusa nositelja. Rođeni su trenutno 15. na tabeli, a 26 ekipa će imati status nositelja.Sigurno će još ispred Veleža završiti predstavnik Slovenije (Mura ili Olimpija), zatim predstavnik Armenije, Luksemburga, a Rođeni moraju pratiti i dešavanja u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, ne bi im ni odgovaralo da Dečić bude prvak Crne Gore jer bi onda Budućnost također imala status nositelja u pretkolu Konferencijske lige. Velež je blizu da bude nositelj, ali mnogo toga će biti jasnije krajem maja.

FK Sarajevo bi u novu evropu sezonu krenuo sa koeficijentom 6.500 i sigurno bi imali status nositelja u prvom pretkolu, postoji dobra šansa da budu nositelji i u drugom pretkolu Konferencijske lige.Tako bi FK Sarajevo kao nositelj za protivnika imao jedne od ovih ekipa: Torpedo (Bjelorusija), Floriana (Malta), Valur (Island), Torpedo Kutaisi (Gruzija), Vikingur (Farska Ostrva), Stjarnan (Island), Aktobe (Kazahstan), VPS (Finska), Shelbourne (Irska), Auda (Latvija), Neman (Bjelorusija), Bruno's, Magpies (Gibrlatar), Šiauliai (Litvanija), Sliema (Malta),Tallina Kalev (Estonija). Tu će biti i predstavnici San Marina, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, a koji će to klubovi biti tačno saznat će se po završetku tamošnjih prvenstava.Velež ako bude nositelj čekaju ga potencijalni protivnici kao i Sarajevu, međutim, ako Rođeni ne budu nositelji imali bi teži zadatak,  a onda bi za potencijalne rivale Mostarci imali:

Žalgiris (Litvanija), Linfield (Sjeverna Irska), KuPS (Finska), Lincoln (Gibraltar), Breidablik (Island), Dinamo Tbilsi (Gruzija), B36 Torshvan (Farska Ostrva), Levadia (Estonija), Valmiera (Latvija), Connah's (Vels) Iberia 1999 (Gruzija), Derry City (Irska), Olimpija ili Mura (Slovenija), predstavnik Armenije (Pyunik?), Luksemburga, možda Moldavije i Crne Gore (Budućnost?).

Ako bi kojim slučajem do kraja sezone se desilo prvorazredno čudo i senzacija pa u Evropu odu Posušje ili Sloga Meridian, oni ne bi imali status nositelja u prvom pretkolu.

Učitaj još novosti