02. 05. 2024 - 08:48
Ovakva dominacija se ne pamti: Njemačka će imati pet klubova u...
907
Shares
Ovakva dominacija se ne pamti: Njemačka će imati pet klubova u Ligi prvaka, a može i do šestog

Ovakva dominacija se ne pamti: Njemačka će imati pet klubova u Ligi prvaka, a može i do šestog

02. 05. 2024 - 08:48
0
Shares

Borussija Dortmund je senzacionalno pobijedila u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka favorizirani francuski Paris Saint Germain (1:0) i tako osigurala peto mjesto njemačkoj Bundesligi u narednoj sezoni elitnog kontinentalnog takmičenja!

Naglasimo, dvije najbolje države prema učinku klubova u rangiranju Evropske nogometne federacije (UEFA) dobit će dodatno mjesto u nadolazećoj sezoni Lige prvaka.Njemačka nakon pobjede Borussije više ne može pasti niti na drugu poziciju. Sa 18.357 bodova, Njemačka je nedostižna najbližim pratiocima Engleskoj i Francuskoj!

Engleska (u utrci je iz ove države u evropskim takmičenjima ostala još samo Aston Villa) može do najviše 18.250 bodova, a Francuska do maksimalnih 18.083, prenosi BILD.

Dakle, to znači: Bayer Leverkusen (novi prvak Njemačke), Bayern Minhen, Stuttgart, Leipzig i Borussija kvalificirali su se za Ligu prvaka u sezoni 2024/2025., jer u posljednja tri kola Bundeslige ne mogu ispasti iz prvih pet na tabeli.

Međutim, BILD upozorava da bi Njemačka mogla imati čak šest klubova u Ligi prvaka ako se ispune dva uvjeta, oba vezana za Borussiju.Prvi uvjet je da Borussija osvoji Ligu prvaka ove sezone, a drugi da ekipa na čijoj klupi sjedi trener bosanskohercegovačkog porijekla Edin Terzić ne završi među prva četiri u Bundesligi.

Borussija je trenutno peta u Njemačkoj, sa pet bodova zaostatka iza Leipziga koji je četvrti.

Borussija će revanš polufinala Lige prvaka protiv PSG-a igrati u gostima 7. maja, dok će dan kasnije Bayern Minhen gostovati španskom Realu iz Madrida (prvi meč 2:2).

Učitaj još novosti