30. 04. 2024 - 12:59
LEGENDARNI NAPADAČ IZABRAO JE NAJBOLJEG U ČUVENOJ GENERACIJI...
907
Shares
LEGENDARNI NAPADAČ IZABRAO JE NAJBOLJEG U ČUVENOJ GENERACIJI BAYERNA:

LEGENDARNI NAPADAČ IZABRAO JE NAJBOLJEG U ČUVENOJ GENERACIJI BAYERNA: "Ako već moram da biram..."

30. 04. 2024 - 12:59
0
Shares

Paragvajski napadač Roque Santa Cruz imao je tu čast u karijeri da nosi dres slavngo Bayerna i da dijeli svlačionicu sa nekim najvećim fudbalskim majstorima.Paragvajac je za Bayern potpisao još 1999. godinei ondje stigao osvojiti čak pet naslova Bundeslige, a bio je i dio ekipe koja je 2001. godine slavila naslov Lige prvaka.

Santa Cruz je kasnije prešao u Manchester City, ali se na Etihadu nije proslavio, pa je išao na posudbe u Blackburn, Betis i Malagu, koja je otkupila njegov ugovor, a bio je još član Cruz Azula i matičnog kluba Olimpia Asuncion.42-godišnjak vjerovali ili ne i danas igra. Član je paragvajskog Libertada za koji je potpisao u ljeto 2022. godine. Svojevremeno je u Minhenu igrao sa velikanima kao što su Oliver Kahn, Hasan Salihamidžić, Samuel Kuffour, Bixente Lizarazu, Jens Jeremies, Ze Roberto, Mehmet Scholl, Roy Makay, Claudio Pizarro...

U najavi utakmice Bayerna i Real Madrida u polufinalu Lige prvaka, bio je gost madridskog lista AS i jedno pitanje odnosilo se upravo na čuvenu generaciju, te je morao da izabere najboljeg."Ko mi je ostao u najboljem sjećanju i kao najbolji igrač Bayerna? Teško pitanje, jer bilo je mnogo takvih. Ako moram izabrati jednog, reći ću Ze Roberto. Na treninzima je privlačio veliku pozornost jer se svojom sposobnošću i talentom razlikovao od ostalih. Ističem i Effenberga iz drugačijeg profila, s manje kvalitete, ali s ogromnom odlučnošću i takmičarskim duhom", rekao je Santa Cruz.

Također je igrao dvije sezone u Cityju (2009.-2011.) s igračima kao što su Tevez, Kompany, Zabaleta, Robinho...

"Bila je to sjajna ekipa, ali sada je Cityjeva (ekipa) najbolja na svijetu na fudbalskoj razini. Nekoliko je koraka ispred nas. Lijepo je to vidjeti. Igraju spektakularan fudbal".

Da li je iznenađen što je City ispao od Reala? „Gledajući utakmicu u Engleskoj, da, ali Real Madrid je skupina s puno hijerarhije u svim aspektima i odradili su spektakularan posao. Nevjerovatno je kako je uspio odoljeti napadima Cityja. Ima posebnu auru u Ligi prvaka, u to niko ne može sumnjati. City je dobio utakmicu, no Real je izdržao velikom timskom zrelošću i još jednom pokazao da se ne predaje".

A mečevi Reala i Bayerna? "Ravnopravno. To je evropski klasik. To su dvije ekipe s instintkom prvaka i sve je moguće".Ako već morate reći ko je malo u prednosti, ko bi to bio? „Možda malo više na strani Real Madrida što igra drugu utakmicu kod kuće, ali Bayern će se boriti do smrti jer je to prilika da se iskupi za svoju slabu ulogu u Bundesligi. Oni su momčad koja zna igrati ove dvoboje s tolikim pritiskom, koja se ničeg ne plaši i uopće ne isključujem da izbace Madriđane. Vidim vrlo otvoren i tvrd dvomeč".

O Harryju Kaneu kao o novoj Bayernovoj devetki je rekao: "Jako mi se sviđa. Problem je u tome što kada ekipa ne osvaja naslove, individualni učinak pada u drugi plan, ali njegove brojke su jako dobre. Imam osjećaj da bi on mogao biti jedan od igrača koji će donijeti rezultat u korist Bayerna. On je jedan od velikih svjetskih vođa kao napadač".Ko se Paragvajcu najviše sviđa iz Reala? "Rekao bih skoro cijeli sastav, ali ostat ću na tri. Volim Kroosa, Valverdea i Bellinghama. Vinicius i Rodrygo su također fantastični, ali ja volim igrače koji rade za druge, čak i ako ponekad ne dobiju slavu gola. Ova trojica koje sam naveo imaju kvalitetu, iskustvo, inteligenciju i žrtvu za cijeli tim".

Može li Kylian Mbapep biti klasična devetka? "Mbappe će se isticati gdje god ga stave. Ima blistave kvalitete i pametan je. Bit će zvijezda bez obzira na poziciju na kojoj bude postavljen. Ima brzinu i prekrasnu definiciju s obje noge. U kombinaciji s momčadi u kojoj svi već lete može biti impresivno".

Prognoza na kraju, ko osvaja Ligu prvaka?

Učitaj još novosti