30. 04. 2024 - 12:25
POČINJE NOVA ERA: Turski milioner preuzima jedan od...
907
Shares
POČINJE NOVA ERA: Turski milioner preuzima jedan od najtrofejnijih klubova u regionu, presudila je blizina aerodroma

POČINJE NOVA ERA: Turski milioner preuzima jedan od najtrofejnijih klubova u regionu, presudila je blizina aerodroma

30. 04. 2024 - 12:25
0
Shares

Slovenačka televizija Sportklub emitovala je u ponedjeljak navečer dio razgovora sa Acunom Ilicalijem u emisiji "Pod prečkom" u kojoj je turski milioner potvrdio da će finalizirati kupovinu NK Maribor.Turski investitor je potvrdio da se odlučio na saradnju sa ljubičastima, jer je nakon istraživanja sa saradnicima, ocijenio da je Maribor najpogodniji klub za njih.

"Bio sam u Mariboru prošle sedmice, jako mi se sviđa grad, stadion i ljudi koji vode klub", rekao je između ostalog.

"Poštujem i ostale klubove, Mura je veoma uspješna, Olimpija je poznato ime u Evropi, ali i Maribor. Na kraju morate da donesete odluku, tražili smo i razmišljali dva mjeseca, ali sada mislim da smo ekipa i ja smo odlučili da je ovo pravi projekat sa sjajnim navijačima, sjajnim ljudima i sjajnim gradom", razveselio je 54-godišnji nogometni entuzijasta navijače ljubičastih i zaposlene u klubu.Ilicali je s osmjehom naglasio da je za njegovu odluku bila važna činjenica da se u blizini mariborskog stadiona nalazi lijep i mali aerodrom.
"Ovo mi je veoma važno, jer stalno putujem. Mali aerodrom, da mogu da dolazim i odlazim i da posao ne trpi, mi je veoma koristan. Lud sam za nogometom i želim da gledam što više utakmica koliko je to moguće uz moj rad. Maribor je i sa svojom lokacijom vrlo pogodan za nas", kazao je za Sport Klub.

Tako će se prvi put u svojoj historiji NK Maribor naći u rukama stranog investitora, iako je u bio poznat kao klub koji je zarađivao prodajom nogometaša i dobrim rezultatima na evropskoj sceni.Zaključivanje saradnje, koja će Mariboru pružiti prijeko potrebnu finansijsku injekciju, sve je bliže. Detalji još nisu poznati javnosti, ali je sada potpuno jasno ko stoji iza projekta koji bi Maribor trebao vratiti u zlatne dane.

Maribor je 16 puta bio prvak Slovenije, osvojio je devet Kupova i četiri Superkupa Slovenije, a tri puta je igrao grupnu fazu Lige prvaka.

Ove sezone ipak igraju ispod očekivanja i zauzimaju treće mjesto na tabeli iza Celja i Olimpije.

Turski biznismen Acun Ilıcalı je inače vlasnik engleskog kluba Hull Cityja, a prethodno je bio prvi čovjek nizozemske Fortune Sittard i irskog Shelbournea.

Vlasnik je TV kanala TV8 i TV8.5, kao i turske digitalne platforme Exxen. Osnivač je i direktor međunarodne televizijske produkcijske kuće ACUNMEDYA, a od 2018. do 2021. godine bio je na listi 500 najuticajnijih biznismena u sektoru medija i zabave prema izboru magazina Variety.

Učitaj još novosti