29. 04. 2024 - 21:15
Drama u Španiji: To bi bila neviđena katastrofa, UEFA i FIFA...
907
Shares
Drama u Španiji: To bi bila neviđena katastrofa, UEFA i FIFA prijete drakonskim kaznama

Drama u Španiji: To bi bila neviđena katastrofa, UEFA i FIFA prijete drakonskim kaznama

29. 04. 2024 - 21:15
0
Shares

Novi problemi u španskom nogometu kulminirali su pokretanjem istrage protiv novog predsjednika Španjolskog nogometnog saveza Pedre Rochaa.

Pismo predsjednika Španjolskog sportskog vijeća (CSD) Josea Manuela Rodrigueza-Uribesa upućeno UEFA-i i FIFA-i, a u kojem se argumentira intervencija španjolske vlade u Španjolskom nogometnom savezu (RFEF), nije dobro sjelo europskoj i svjetskoj krovnoj nogometnog organizaciji koje to smatraju “naredbom” i podrazumijeva “preuzimanje posljedica”, kako doznaje madridski AS iz izvora bliskih nogometnim organizacijama sa sjedištem u Švicarskoj.

UEFA i FIFA prijete Španiji
UEFA i FIFA drže se pisma upućenog CSD-u krajem tjedna u kojem dva različita glavna tajnika, Mattias Grafström i Theodore Theodoridis, dovode u pitanje Komisiju koju Vlada želi nametnuti RFEF-u i upozoriti da neće tolerirati uplitanje politike u nogomet.

Petak je rok u kojem CSD treba razjasniti pitanja FIFA-e i UEFA-e, a to su:

– Na temelju koje pravne i/ili činjenične osnove je Povjerenstvo imenovano?

– Kakav je sastav Povjerenstva i tko je imenovao njegove članove?

Koji je točno mandat Povjerenstva?

– Koje su ovlasti Povjerenstva?

– Kakav odnos Komisija ima sa statutarnim tijelima RFEF-a za donošenje odluka?

Od sada postoje dvije mogućnosti: ili da je odgovor CSD-a na postavljene zahtjeve zadovoljavajući, što bi značilo da FIFA i UEFA pomno prate stvar, ali bez poduzimanja bilo kakvih mjera dok se čeka rasplet situacije, ili da je nepobitno ustanovljeno političko uplitanje u ovlasti RFEF-a.

To bi bila katastrofa za španski fudbal
Iz Nyona i Züricha upozoravaju da ova posljednja pretpostavka implicira smrtonosne posljedice za španjolski nogomet. Samo nekoliko dana kasnije FIFA bi suspendirala Španjolski nogometni savez i on bi automatski bio isključen iz svih UEFA-inih natjecanja.

Odnosno, španjolska reprezentacija bila bi izbačena s Eura i Olimpijskih igara, a njezini klubovi ne bi mogli igrati u Ligi prvaka, Europskoj ligi, Ligi konferencija ili Svjetskom klupskom prvenstvu sljedeće godine.

Španjolska bi također bila odstranjena iz organizacije Svjetskog prvenstva 2030. Odluka o domaćinstvu još nije službeno potvrđena,. to će biti učinjeno tek u prosincu na izvanrednom kongresu FIFA-e. Iz Švicarske već poručuju kako su Maroko i Portugal savršeno sposobni sami organizirati turnir, bez sudjelovanje Španjolske.

Ključna sedmica
Dolazi, dakle, ključna sedmica za budućnost španjolskog nogometa. Stav CSD-a ne sviđa se ni FIFA-i ni UEFA-i, koje se nadaju da će kako dani odmiču shvatiti da se španjolska Vlada izlaže posljedicama koje su već snosili drugi savezi.

Daju primjer Rusije, koja je izgubila mogućnost domaćinstva Eura 2028. i doživjela je izbacivanje svojih klubova iz europskih natjecanja kada su je FIFA i UEFA suspendirali zbog invazije na Ukrajinu.

Novi problemi u španjolskom nogometu kulminirali su pokretanjem istrage protiv novog predsjednika Španjolskog nogometnog saveza Pedre Rochaa.

“Moguća kaznena djela koja se istražuju u ovom slučaju su poslovna korupcija, nepošteno upravljanje, pranje novca i članstvo u zločinačkoj organizaciji”, pojasnio je Rodriguez Uribes u pismu koje je poslao UEFA-i i FIFA-i.

Pravna država
“Španjolska je pravna država u kojoj smo svi podložni vladavini zakona. Dakle, možete biti sigurni: sve što se radi kroz ovo Povjerenstvo bit će u okviru zakona”, podcrtao je.

No čini se da čelnici UEFA-e i FIFA-e nisu zadovoljni odgovorom i traže dodatna pojašnjenja. Teško je povjerovati da će se ostvariti prijetnje o izbacivanju Španjolske i njezinih klubova s velikih natjecanja te oduzimanju organizacije Svjetskog prvenstva.

To bi za Španjolce bila velika katastrofa, radi se ipak o utjecajnoj državi i nogometnoj velesili, pa se može očekivati da će se pronaći odgovarajuće rješenja za nastalu krizu.

Učitaj još novosti