09. 04. 2024 - 13:53
Đokoviću se ovo nije desilo 18 godina: Zbog ovog je Monte...
907
Shares
Đokoviću se ovo nije desilo 18 godina: Zbog ovog je Monte Carlo značajniji nego ikada

Đokoviću se ovo nije desilo 18 godina: Zbog ovog je Monte Carlo značajniji nego ikada

09. 04. 2024 - 13:53
0
Shares

Novak Đoković, najbolji teniser planete, stigao je u Monte Carlo na masters i odmah poručio da je "smanjio očekivanja", te tako usmjerio i očekivanja navijača. Uostalom, desio se post kakav u njegovoj karijeri nije viđen 18 godina.

Po prvi put od 2006. godine Đoković je stigao na sezonu na šljaci bez osvojene titule. Naravno, iz te statistike bi trebalo izuzeti 2022. godinu kad se isto desilo da ne osvoji titulu, ali tada je imao i brojne pravne probleme.

Deportovan je iz Australije, pa nije mogao da se takmiči na prvom grend slemu u sezoni, dok mu je bio zabranjen ulazak u SAD kao nevakcinisanom strancu, pa nije igrao masters u Indian Wellsu i Miamiju.

Ova godina u kojoj je mogao da se takmiči na svim turnirima nije krenula kako se nadao nakon impresivnog kraja prošle sezone. Srpski teniser je prvi put od 2006. godine stigao do ovog dijela sezone bez osvojene titule. Tada se 2006. godine još probijao, pa je tek jula osvojio titulu u Amersfortu i najavio bogatu karijeru.

Dakle, od tada se sa izuzetkom te problematične 2022. godine nikada nije desilo da ovako loe započne sezonu. Tokom 2009. godine je osvojio na početku godine „samo“ Dubai iz serije 500, što je jedna od rijetkih sezona kada nije osvojio grand slam ili masters do ovog dijela sezone.

Novak je zbog toga pozvao sve da snize očekivanja kako bi skinuo i pritisak sa sebe.

„Moja očekivanja nisu toliko visoka, naročito zbog načina na koji sam igrao ove godine, ali i rezultata koje sam bilježio u Monacu prethodnih godina, a koji nisu bili sjajni. Tako da, ponašaću se u skladu s tim i sniziti očekivanja“, rekao je Đoković pred turnir.

Svjestan je i da je na pragu 37. rođendana, te da je do sada poobarao rekorde svuda gdje je stigao.

“Nekim igračima, poput mene, potrebno je malo više vremena da bi dostigli vrhunski nivo tenisa. Ranije u karijeri sam bio dobar u Monte Carlu. Osvajao sam titule 2013. i 2015. godine, ali to je bilo davno. Posljednjih pet ili šest puta nisam imao uspjeha i nadam se da bi to moglo da se promijeni. To što sam smanjio očekivanja ne znači da ulazim u turnir bez entuzijazma i uzbuđenja, naprotiv. Nisam igrao u Miamiju, tako da sam imao više vremena da treniram na šljaci i pripremim tijelo i igru za ovu podlogu, tako da hajde da vidimo kako će to izgledati“, dodao je Đoković.

Novak vrlo dobro poznaje statistiku, prava je teniska enciklopedija, pa svakako zna za ovaj podatak. Ipak, jasno je da je ove godine najveći cilj zlato na Olimpijskim igrama u Parizu i da je sve podređeno tome.

“Pitanje je nedelja kada će Jannik Sinner postati prvi na ATP listi. Svjetski broj jedan više nije moj prioritet. Moj prioritet je da budem najbolji što mogu na Roland Garrosu, Wimbledonu i Olimpijskim igrama“, rekao je srbijanski teniser u kneževini.

Dakle, Đoković će sada pokušati da preokrene sezonu upravo na šljaci u Monte Carlu što samo podvlači koliko je bitan ovaj turnir za njega. Kada se u jednačinu stavi i to da vjerovatno neće igrati na mastersu u Madridu…

Novak će sada pokušati da sa ovako smanjenim očekivanjima “prodiše“ i odigra na pravi način u kneževini. Tako bi mogao da napravi iskorak i prokrene čitavu sezonu koja je sada ispod njegovih standarda. Njegovi standardi su najviši ikada jer je i najbolji teniser svih vremena. Upravo zbog toga je Nenad Zimonjić tu faktor koji bi mogao da ga pokrene.

Učitaj još novosti