28. 02. 2024 - 17:24
ŠTA SE DOGAĐA U HRVATSKOJ? Procurila nova snimka iz VAR sobe....
907
Shares
ŠTA SE DOGAĐA U HRVATSKOJ? Procurila nova snimka iz VAR sobe. Ovoga puta s utakmice Dinamo - Rijeka

ŠTA SE DOGAĐA U HRVATSKOJ? Procurila nova snimka iz VAR sobe. Ovoga puta s utakmice Dinamo - Rijeka

28. 02. 2024 - 17:24
0
Shares

Dinamo je golom Frana Brodića s 11 metara u 95. minuti pobijedio Rijeku u derbiju 24. kola SuperSport HNL-a prošle nedjelje na Maksimiru. Na kazneni udarac gosti se nisu previše bunili, ali su zato burno reagirali u 25. minuti kada se dogodila VAR provjera.

Naime, napadač Rijeke Franjo Ivanović u trku s loptom našao se u dobroj situaciji pored kaznenog prostora. U stopu ga je pratio francuski stoper Maxime Bernauer, a s vrata je istrčao Ivan Nevistić i uklizao prema Ivanoviću. Sudac Dario Bel svirao je prekršaj i dodijelio žuti karton igraču Dinama. Međutim, tada se javlja VAR soba i nakon gledanja situacije Bel se odlučuje poništiti žuti karton i prekršaj te dodijeliti loptu Dinamu, piše index.

VAR sudac: Po meni to nije prekršaj ako me pitaš
Nakon što su jučer objavljene sve VAR situacije s utakmice Varaždin - Hajduk, sada je u javnost dospjela i snimka ove VAR komunikacije. Na snimci se čuje VAR sudac kako govori Belu: "Gledaj, gledaj još. Ja te zovem za DOGSO (Denying an Obvious Goal-Scoring Opportunity), a ti vidi. Po meni to nije prekršaj ako me pitaš."

Ovdje je važno razumjeti termine DOGSO i SAP. Jednostavno rečeno, DOGSO predstavlja "izglednu situaciju za postizanje pogotka", a SAP "obećavajuću situaciju za postizanje gola tj. stvaranje potencijalno opasnog napada". Sankcije se u ta dva slučaja razlikuju. Ako bi sudac procijenio da se radi o izglednoj situaciji i ako je bilo prekršaja onda bi sudac dodijelio crveni karton. Ako bi pak procijenio da se radi o obećavajućoj situaciji, sankcija je žuti karton.

Komunikaciju VAR sobe i Darija Bela možete poslušati u nastavku...

 

Učitaj još novosti