21. 02. 2024 - 14:41
LIGA PRVAKA U NOVOM FORMATU: Sljedeće sezone 36 klubova
907
Shares
LIGA PRVAKA U NOVOM FORMATU: Sljedeće sezone 36 klubova

LIGA PRVAKA U NOVOM FORMATU: Sljedeće sezone 36 klubova

21. 02. 2024 - 14:41
0
Shares

Novi format Lige prvaka počeće od naredne jeseni. To je objavila UEFA na zvaničnoj stranici. Najvažnija promjena je da će u najjačem evropskom klupskom takmičenju učestvovati 36, a ne kao do sada 32 kluba.

“UEFA je pokazala predanost temeljnim vrijednostima sporta i odbranila principe otvorenih takmičenja. Kvalifikacija za veliko takmičenje, utemeljena na sportskom uspjehu, osnova je svega. Takođe, tu je i sportska solidarnost, koja krasi evropski sportski model“, rekao je Aleksandar Čeferin, predsjednik UEFA.

Nema više grupa, nego se igra ligaški sistem takmičenja. U prvoj fazi svaki tim će imati osam utakmica i sakupljat će bodove za prolazak u narednu fazu. Neće više igrati protiv istih protivnika kod kuće i u gostima.

Kvalifikacije za Ligu šampion bit će otvorene, zavisno od plasmana kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu šampion po sledećim pravilima.

Jedna ekipa je trećeplasirana iz pete najjače lige Evrope po koeficijentu UEFA.

Druga ekipa biće prvak svoje države koji će ući u Ligu šampiona kroz put šampiona. Do sada su tako kroz četiri pretkola u Ligu šampion ulazile četiri ekipe, a od sljedeće sezone ulazit će ih pet

Treća i četvrta ekipa ulaze na temelju dobrih rezultata prošle sezone. UEFA će prema koeficijentu i uspješnosti od prošle sezone automatski poslati dvije ekipe u glavnu fazu Lige prvaka.

Sistem bodovanja se ne mijenja. Ostaju tri boda za pobjedu i jedan za remi. Kako sve ekipe učestvuju u ligi, prvih osam ide direktno u osminu finala. Ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igraće drugi krug (jednu utakmicu kod kuće i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj fazi odlučit će žrijeb, a ekipe će biti podijeljene u dve grupe – nosioci (od 9. do 16. mjesta u ligi) i nenosioci (od 17. do 24. mjesta). Posle toga će pobjednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga.

(n1info.ba)

Učitaj još novosti